Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επενδυτικό «σαφάρι» Μητσοτάκη στην Κίνα - Ποιες συμφωνίες υπογράφονται άμεσα

Επενδυτικό «σαφάρι» Μητσοτάκη στην Κίνα - Ποιες συμφωνίες υπογράφονται άμεσα
Η χώρα μας έχει ήδη προσελκύσει σημαντικά κινεζικά κεφάλαια αλλά εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για συνεργασίες συνεργασίες σε αρκετούς τομείς της οικονομίας
Την καθιέρωση της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, προσέλκυση επενδύσεων καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στην Κίνα, η οποία εκτός από οικονομική, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, έχει και προφανή πολιτική διάσταση.
Κατά την επίσκεψή του στην Σαγκάη η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα αποσαφηνίσει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να καλλιεργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλους τους επενδυτές, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους κι ότι επενδυτές από την Κίνα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντάται  στον προεδρικό ξενώνα της Σαγκάης με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping ο οποίος μία εβδομάδα αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου, θα έρθει στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των επαφών με την Κίνα στο ύψιστο επίπεδο και η διατήρηση της εξαιρετικής δυναμικής που χαρακτηρίζει τη διμερή σχέση σε όλα τα πεδία συνεργασίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθηση ότι η βαθιά στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης και εμβάθυνσης που θα είναι συνυφασμένες με τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.
Μάλιστα, τονίζουν, ότι η χώρα μας έχει ήδη προσελκύσει σημαντικά κινεζικά κεφάλαια αλλά εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για συνεργασίες στην αγροτική οικονομία, στον τουρισμό, στη συνδεσιμότητα, στις τηλεπικοινωνίες, στη ναυσιπλοΐα, στις μεταφορές, στην ενέργεια και τη διαμετακόμιση.
Η σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με το Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη είναι ένα από τα έργα τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν νέους άξονες μεταφορών και συνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Σε κάθε περίπτωση, οι σημαντικότεροι τομείς στους οποίους αναμένονται άμεσες επιχειρηματικές συμφωνίες είναι οι εξής:
Τα logistics και οι εμπορικές μεταφορές, όπου έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το Κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, είναι ένας κλάδος που μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο. Καθώς σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών ανά τη χώρα, ο κλάδος υπολογίζεται πως θα προσελκύσει επενδύσεις που θα υπερβούν τα 10 δισεκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Μεγάλη σημασία προσδίδεται και στον τομέα της Ενέργειας, όπου εκτιμάται πως μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece-Bulgaria.
Μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση του κινεζικού ενδιαφέροντος διαπιστώνονται επίσης στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων.
Άλλωστε, οι Κινέζοι πολίτες, έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τους αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ σε ακίνητα.
Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται επίσης μέτρα για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, ώστε να απομακρυνθούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, και να δημιουργηθούν οχήματα για την χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε πλήθος κλάδων, από την τεχνολογία έως την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης