Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί ΕΝΙ και TOTAL αποφάσισαν να «παγώσουν» τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Γιατί ΕΝΙ και TOTAL αποφάσισαν να «παγώσουν» τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
Δεν θα ξεκινήσει από το «τεμάχιο 7» αλλά από γειτονικό οικόπεδο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης,

Αναδιαμορφώνει τον αρχικό της σχεδιασμό η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL και ΕΝΙ  δύο μόλις μήνες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Δεν θα ξεκινήσει από το «τεμάχιο 7» αλλά από γειτονικό οικόπεδο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κύπρου.
Την ίδια ώρα, ενημερωμένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας αλλά μια κίνηση τακτικής.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη στο τουρκικό Πρόγραμμα της DW ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Mustafa Akinci είχε προτείνει τη δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων και θεωρεί ότι θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Προς το παρόν οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν τα τουρκοκυπριακά εδάφη σαν να εμπίπτουν στα δικά τους κυριαρχικά δικαιώματα.
Είναι λάθος ότι η πρότασή μας για από κοινού αξιοποίηση των κοιτασμάτων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων δεν αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο διαπραγματεύσεων.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η πρότασή μας αντιμετωπίζεται διεθνώς όλο και πιο θετικά.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν την αποδέχονται, δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Όλο και συχνότερα λέγεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης