Παρά την διεθνή άνοδο, πτωτικά το ΧΑ -0,13% στις 879 μον. λόγω ΟΠΑΠ -3% - Αρνητική έκπληξη από DBRS - Σχεδόν μηδενικά τα ανοδικά περιθώρια

Παρά την διεθνή άνοδο, πτωτικά το ΧΑ -0,13% στις 879 μον. λόγω ΟΠΑΠ -3% - Αρνητική έκπληξη από DBRS - Σχεδόν μηδενικά τα ανοδικά περιθώρια
Ο τραπεζικός κλάδος έχει προσεγγίσει τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 – πλην της Πειραιώς - ωστόσο τα ανοδικά περιθώρια είναι ελάχιστα
(upd16) Άτονα πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 879 μονάδες το οποίο κινήθηκε σε ένα στενό εύρος 4 μονάδων, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και με έντονο τον προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με το γεγονός ότι ο καναδικός οίκος DBRS άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδος την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πιέσεις στον ΟΠΑΠ με απώλειες -3,32% - στο χαμηλό της ημέρας - καθώς μειώνεται η στάθμιση του στους δείκτες FTSE στους οποίους συμμετέχει από 67% σε 59,79% αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης από τη Sazka με ισχύ από 6 Νοεμβρίου.
Επίσης, εκροές περιμένουμε και από τη μείωση της στάθμισης του λόγω MSCI που θα τεθεί σε ισχύ λίγες μέρες αργότερα (26/11) καθώς υπόλογίζονται συνολικά στα 30 εκατ. ευρώ περίπου οι οποίες θα διοχετευτούν σε άλλες μετοχές των δεικτών στους οποίους συμμετέχει.
Παράλληλα, οι τράπεζες έχοντας προσεγγίσει τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ του 2015 - πλην της Πειραιώς -  έχουν δημιουργήσει σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις με τα ανοδικά περιθώρια να είναι ελάχιστα.
Ειδικότερα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha Bank -1,94% και Εurobank -1,32% ενώ οριακά υποχώρησαν Εθνική -0,46% και Πειραιώς -0,19%.
Με βάση την Morgan Stanley, μηδενικά είναι τα ανοδικά περιθώρια για τις τραπεζικές μετοχές.
Από την άλλη, κέρδη καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Dax στην Γερμανία +1,5% καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ενώ θετικά μηνύματα έχουμε από τον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων καθώς ενισχύθηκε ο μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο 2019 στην Γαλλία ενώ και ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για την ευρωζώνη ενισχύθηκε στο -4,5 από -16,8 τον Οκτώβριο ..
Εν τω μεταξύ αυξάνεται η επιφυλακτικότητα  καθώς ο καναδικός οίκος DBRS άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδος σε BB Low αναβαθμίζοντας όμως τις προοπτικές της χώρας σε θετικές από σταθερές ολοκληρώνοντας τον κύκλο των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2019.
Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody's απέχει 4 κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας στην Β1, οι Standard and Poor’s , Fitch,  DBRS απέχουν 3 κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας και την γερμανική Scope να απέχει 2 κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας η οποία όμως δεν έχει αναγνωριστεί από την ΕΚΤ
Όπως αποδείχθηκε το χαμηλό κόστος δανεισμού στα ομόλογα με το 10ετές ελληνικό να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά δεν αποτέλεσε αιτία για αναβάθμιση
Είναι κατανοητό ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι αποτέλεσμα των ακραίων στρεβλώσεων που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσης επιτοκίων, των Κεντρικών Τραπεζών ενώ σημειώνεται ότι τα αρνητικά επιτόκια θεωρούνται credit negative δηλαδή αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική διαβάθμιση και δικαιολογημένα.
Από την άλλη, το πρόγραμμα Ηρακλής όπου θα ενεργοποιηθεί το 2020 και θα αφορά τιτλοποιήσεις NPEs έως 30 δισεκ. με παράλληλη παροχή κρατικών εγγυήσεων θα μπορούσε να φέρει αναβάθμιση στην κλίμακα ΒΒ ή στην κλίμακα έκπληξη ΒΒ+ που είναι το μέγιστο της πιστοληπτικής αξιολόγησης  αλλά όχι επενδυτική βαθμίδα
Επιπλέον εκτός από το ύψος των κόκκινων δανείων βασικό εμπόδιο για την αναβάθμιση της χώρας είναι το υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και η αδύναμη προοπτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα….
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ίσως στο α΄ 6μηνο του 2021 στο αισιόδοξο σενάριο και σίγουρα όχι από την Moody's αλλά ίσως από την Fitch.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων,  το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει οριακά επιδεινωθεί στο 1,18%, ομοίως και το ιταλικό 10ετές στο 1%.
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 155 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής  βρίσκεται στις 5.549 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,57% και τον Γενικό Δείκτη -0,11%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική -2,08% και Alpha Bank -2,41% αλλά και οι απώλειες στον ΟΠΑΠ -3,32%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,27% και ο Γενικός Δείκτης με απώλειες -0,44%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας στις 874,01 μονάδες με πτώση -1,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,13% στις 879 μονάδες έχοντας υψηλό στις 880,65 μονάδες και χαμηλό στις 876,50 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13,17 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,17 εκατ. ευρώ και όγκου 2,47 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,2 εκατ. τεμάχια αξίας 1,09 εκατ. ευρώ, και η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 937 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 483 χιλ. ευρώ, η Jumbo 527 χιλ. τεμάχια αξίας 9,23 εκατ. ευρώ και η Lamda 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,43 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 879 μονάδες στην πρώτη αντίσταση των 878-880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων και οι 920 μονάδες .
Στην πρώτη  στήριξη τα βρίσκεται η ζώνη των 865-855 μονάδων και ακολουθούν οι 840 και 810 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 874 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 860-850 και ακολουθούν οι 840-830 μονάδες και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 885-895 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες


Τραπεζικά νέα

Η τράπεζα Πειραιώς πιθανότατα θα αποπληρώσει στις 4 Δεκεμβρίου 2019 τους τόκους ύψους 167 εκατ ευρώ του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές (Cocos) 2 δισεκ. ευρώ με μετοχές αντί μετρητά.
Ο νόμος που διέπει τα Cocos επιτρέπει στην Πειραιώς να υλοποιήσει αύξηση 167 εκατ μόνο κατά το ύψος των τόκων δηλαδή τα 167 εκατ ευρώ με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ ή τον μέσο όρο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων προφανώς και η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι ουσιώδης.
Εν τω μεταξύ εντός των ημερών η Τράπεζα Πειραιώς θα ζητήσει άδεια από τον SSM για τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ υπό τον τίτλο Phoenix.
Μάλιστα η συγκεκριμένη τιτλοποίηση θα ενταχθεί στο νόμο που αφορά το σχέδιο Ηρακλής όπου το κράτος θα παράσχει εγγυήσεις στα senior bond που θα εκδώσει η Πειραιώς που υπολογίζονται σε 700 εκατ.
Παράλληλα η μετοχή της Πειραιώς πιθανόν – πιθανότητα όχι βεβαιότητα - να αναβαθμιστεί από τον οίκο Morgan Stanley Capital International (MSCI) την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 με ημερομηνία διακανονισμού και εφαρμογής στις 26 Νοεμβρίου 2019.

Η επικαιρότητα

Δέκα μεγάλες αλλαγές σε κλίμακες, συντελεστές, αφορολόγητα όρια, ΦΠΑ κατοικιών, ηλεκτρονικές δαπάνες, χρηματικά μπόνους, εταιρικές κάρτες αλλά και για άλλες παροχές σε είδος, έρχονται το επόμενο έτος με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δίνεται -εκτός απροόπτου- αυτή την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση.
Το σύνολο των παρεμβάσεων θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην οικονομία.
Την θέση ότι μια νέα εποχή ανατέλλει για την Ελλάδα και ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην χώρα διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη με συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών.
Επίσης ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε την έδρα της κινεζικής εταιρείας Cosco στη Σαγκάη , ο οποίος αφού έτυχε θερμής υποδοχής από τους εργαζόμενους της Cosco, είχε συνάντηση με τους επικεφαλής της εταιρείας.
«Κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης» τόνισαν από κοινού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Cosco Xu Lirong.
Οι ελπίδες για πρόοδο στις συζητήσεις των ΗΠΑ-Κίνας αυξήθηκαν την Κυριακή, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross δήλωσε ότι θα χορηγηθούν σύντομα άδειες στις αμερικανικές επιχειρήσεις που θα τους επιτρέπει να κάνουν πωλήσεις στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή Huawei.
Έκκληση στον αρχηγό των Συντηρητικών, Boris Johnson και στον επικεφαλής του κόμματος του Brexit, Nigel Farage να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να διασφαλίσουν τις προοπτικές για μια ευρεία εμπορική συμφωνία μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ο Trump είπε ότι και οι δύο είναι φίλοι του όμως τόνισε ότι ο Johnson «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτήν την εποχή».
Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία θα παραμείνει και μετά τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου καθώς θεωρείται απίθανο κάποιο από τα αριστερά ή τα δεξιά κόμματα να καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Τρεις νέες δημοσκοπήσεις των NC Report για τη La Razon, GAD3 για την ABC και SigmaDos για την εφημερίδα El Mundo δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές θα είναι και πάλι το πρώτο κόμμα χωρίς ωστόσο και αυτήν την φορά να είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Κάτι που σημαίνει πως για να αποφευχθεί η πολιτική κρίση, θα πρέπει οι Σοσιαλιστές ως πρώτο κόμμα να επιδιώξουν συναινέσεις και συμμαχίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (4/11) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
 Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,58% στις 2975,49 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +1,75% στις 27576 μονάδες ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,43% ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας  

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν σήμερα Δευτέρα (4/11) οι ευρωαγορές, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνά.
Επίσης θετικά μηνύματα έχουμε από τον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων στην Ευρωζώνη καθώς ενισχύθηκε ο μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο 2019 στην Γαλλία ενώ και ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για την ευρωζώνη ενισχύθηκε στο -4,5 από -16,8 τον Οκτώβριο ..
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +1,5%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +1,1%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,50%, ο S&P στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,60% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,60% ( 9,92 δολ.)

Πτωτικές τάσες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Alpha Bank και Εurobank - στο χαμηλό της ηημέρας στις δημοπρασίες-  ενώ οριακά υποχώρησαν Εθνική και Πειραιώς .
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,01 ευρώ με πτώση -0,46% με όγκο 1,98 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8730 ευρώ με πτώση -1,94% με όγκο 2,38 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0840 ευρώ με πτώση -0,19% με όγκο 1,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με πτώση -1,32% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,30 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4310 ευρώ, με πτώση -2,71% και όγκο 315 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στον ΟΠΑΠ

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Sarantis, Jumbo, Φουρλής, ΕΛΠΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 27,30 με πτώση -0,58% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +0,88% και αποτίμηση 6,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,1520 ευρώ με πτώση -0,69% και αποτίμηση 731 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1450 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 498 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,60 ευρώ με πτώση -3,32% και αποτίμηση 3,09 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,78 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,59 ευρώ με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,08 ευρώ με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,80 ευρώ με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,80 ευρώ με άνοδο +1,71% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3640 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,49 ευρώ, με άνοδο +1,67% και με κεφαλαιοποίηση στα 284 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1044 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ.

Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,18% - Πιέσεις και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κυρίως λόγω της αρνητικής έκπληξης της DBRS να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα αλλά και των πιέσεων που ασκούνται συνολικά στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,18%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,18% με το αμερικανικό 10ετές 1,77% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,24 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,26% και απόδοση πώλησης 0,22%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113,32 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 στο 0,39%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό 0,53% στις 31 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,78%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08% με απόδοση αγοράς 1,09% και απόδοση πώλησης 1,07%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,17% με απόδοση αγοράς 1,18% και απόδοση πώλησης 1,16%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,62%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,70  μονάδες βάσης και απόδοση 1,95%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136,60 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5549 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,55% ή 155 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων αλλά και της απόφασης της FED να μειώσει τα επιτόκια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1% στις 4 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/11/2019 στο -0,36% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS