Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι γίνεται με την εισαγωγή της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο; – Αβεβαιότητα και φήμες αντί επίσημης ενημέρωσης

Τι γίνεται με την εισαγωγή της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο; – Αβεβαιότητα και φήμες αντί επίσημης ενημέρωσης
Η έλλειψη ενημέρωσης, σχετικά με την αποτίμηση της εταιρίας ή το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθούν, είναι μεταξύ των αιτιών που δημιουργούν ανησυχία και επιφυλακτικότητα σε αναλυτές και επενδυτές
Η Saudi Aramco, η πιο κερδοφόρα εταιρία στον κόσμο, έδωσε χθες το σήμα έναρξης της αρχικής δημόσιας προσφοράς της (ΙΡΟ), ωστόσο μια μέρα μετά οι αποτιμήσεις των ειδικών παρουσιάζουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις από 1,2 έως 2,3 τρισεκ. δολάρια.
Μια σειρά από λάθος εκκινήσεις άφησαν το επενδυτικό κοινό να κάνει υποθέσεις και ένα 24ωρο μετά τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για το τι συμβαίνει με την εισαγωγή των μετοχών του πετρελαϊκού κολοσσού στο χρηματιστήριο, γεγονός που έχει δώσει λαβή για να ενταθεί η επιφυλακτικότητα των αναλυτών, κυρίως για 4 λόγους, όπως επισημαίνει το CNBC.

Η έλλειψη πληροφόρησης
Λίγα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, ενώ ακόμα και αναλυτές της Wall Street που θα έχουν ρόλο στην εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο, δεν μπορούν να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, αναφέρει το Reuters
Οι επενδυτές δεν είχαν στη διάθεσή τους σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνονται σε ανακοινώσεις όπου γνωστοποιείται η πρόθεση για εισαγωγή στο χρηματιστήριο – όπως το ποσοστό της εταιρίας που θα διατεθεί, το πότε θα γίνει η πώληση αυτή, ή η αποτίμηση της αξίας της εταιρίας, γεγονός που έστρεψε τους διαχειριστές κεφαλαίων στις αναλύσεις των τραπεζών για να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους.
Η Aramco δήλωσε την Κυριακή ότι «η τελική τιμή προσφοράς, ο αριθμός και το ποσοστό των προς πώληση μετοχών θα δοθεί στις 9 Νοεμβρίου, γεγονός που άφησε τους αναλυτές να εικάζουν.
Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία διαθέσει το 1% έως 2% των μετοχών της Aramco στο εγχώριο χρηματιστήριο και θα θέσει σε διεθνή πώληση περίπου το 5% της εταιρείας, για το οποίο θα διαγκωνιστούν τα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης, Λονδίνος, Χονγκ Κονγκ και Τόκυο.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Aramco μπορεί να προσφέρει 1%-2% των μετοχών της, αντλώντας από 20 δισεκ. έως 40 δισεκ. δολάρια.
Ένα ποσό άνω των 25 δισεκ. δολαρίων θα ξεπερνούσε την αρχική δημόσια προσφορά του κινεζικού κολοσσού του διαδικτύου Alibaba το 2014, που ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.

Η μεγάλες αποκλίσεις στην αποτίμηση της εταιρίας
Ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman έχει δηλώσει πως επιθυμητή για αυτόν αποτίμηση της εταιρίας είναι στα 2 τρισεκ. δολάρια, επιδιώκοντας να αντλήσει τα δισεκατομμύρια δολάρια, από την αρχική δημόσια προσφορά που χρειάζεται, προκειμένου να διαφοροποιήσει τη σαουδαραβική οικονομία και να στραφεί από τις επενδύσεις στο πετρέλαιο σε βιομηχανίες εκτός του ενεργειακού κλάδου.
Το ποσό αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο αυτού της Microsoft, που είναι αυτή τη στιγμή η εισηγμένη εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, και επταπλάσιο της Exxon Mobil Corp, της εισηγμένης πετρελαϊκής εταιρίας με τη μεγαλύτερη αξία βάσει κεφαλαιοποίησης.
Αναλυτές από τράπεζες που εργάζονται για τη συμφωνία έχουν συναντηθεί με τη διοίκηση της Aramco στο Νταχράμ τον τελευταίο μήνα για να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες για την εταιρία, ωστόσο η διαφορά στις αποτιμήσεις τους συνεχίζει να είναι γύρω στο 1 τρισεκ. δολάρια.
Η Bank of America Merrill Lynch έχει εύρος 1,2-2,3 τρισεκ. δολάρια ενώ η EFG Hermes 1,55-2,1 τρισεκ. δολάρια, σύμφωνα με δύο διαχειριστές κεφαλαίων που έχουν δει τις εκθέσεις των αναλυτών.
Η Goldman Sachs – ένας από τους συντονιστές της αρχικής δημόσιας προσφοράς – τοποθετεί την αποτίμηση της εταιρίας στο 1,6-2,3 τρισεκ. δολάρια, δήλωσαν πηγές.

Γεωπολιτικοί λόγοι
Η τεταμένη σχέση της Σαουδικής Αραβίας με τον περιφερειακό αντίπαλο Ιράν, θα μπορούσαν επίσης να κάμψουν το κλίμα των επενδυτών, όπως επίσης και οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των υποδομών, κυρίως όμως διέρρηξαν το κλίμα ασφάλειας που περιβάλλει την επένδυση.

Οι τιμές του πετρελαίου
Σημαντικός παράγοντας για το μεγάλο εύρος είναι οι υποθέσεις που λαμβάνουν υπόψη οι αναλυτές για τη μελλοντική κατεύθυνση των τιμών πετρελαίου, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.
Και αυτό δοθέντος του γεγονότος ότι, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα μέσα του 2014 εν μέσω μια αυξημένης παγκόσμιας προσφοράς και μιας ανεπαρκούς ζήτησης.
Οι τιμές μειώθηκαν δραματικά και μεγάλοι παγκόσμιοι παραγωγοί πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της προσφοράς και της ζήτησης και των τιμών.
Όπως επισημαίνει ο Bob Parker, μέλος της επιτροπής επενδύσεων στην Quilvest Wealth Management, «Όλοι αυτοί οι παράγοντες νομίζω ότι δείχνουν πως πρόκειται για μια δύσκολη IPO».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης