Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προς άγραν επενδυτών η κυβέρνηση, με στόχο τα 100 δισ. στα επόμενα πέντε με 10 έτη – Οι προτεραιότητες για οικονομία, επιχειρήσεις και επενδύσεις

Προς άγραν επενδυτών η κυβέρνηση, με στόχο τα 100 δισ. στα επόμενα πέντε με 10 έτη  – Οι προτεραιότητες για οικονομία, επιχειρήσεις και επενδύσεις
Με μία παρουσίαση 35 σελίδων η κυβέρνηση απευθύνεται στους διεθνείς επενδυτές, με στόχο να τους πείσει ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πορεία
Με μία εντυπωσιακή παρουσίαση, η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ξένους επενδυτές, συνολικής έκτασης 35 σελίδων, η ελληνική κυβέρνηση καταγράφει τόσο το τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε οικονομία, αγορά και επιχειρήσεις αλλά και θέτει τους στόχους της για το μέλλον.
Στην εν λόγω παρουσίαση η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι παραδέχεται πώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, θέτει τις βάσεις προκειμένου να γίνει σαφές ότι ο κύριος στόχος δεν είναι άλλος από το να μετατραπεί η Ελλάδα σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, γεγονός το οποίο θα βελτιώσει όχι μόνο την πορεία της οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των ίδιων των Ελλήνων.
Όπως ξεκαθαρίζεται από τις πρώτες σελίδες, το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως τους τρεις βασικούς του στόχους:

- Προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ εντός των επόμενων 5 – 10 ετών,
- Διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης με απώτερο στόχο να φθάσει το 4% και
- Επίτευξη της αξιολόγησης «investment grade» σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις

Πέραν της αναφοράς στο τι έχει γίνει στις πρώτες 60 ημέρες διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία (σ.σ.: από τους τεχνοκράτες οι οποίοι στελεχώνουν την κυβέρνηση, έως τις στοχευμένες μειώσεις φόρων αλλά και το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων όπως οι Σκουριές), ξεκαθαρίζεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κατάθεση νομοσχεδίων που θα αφορούν:

- Αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας,
- Ταχεία ολοκλήρωση της τέταρτης μετά μνημονιακής αξιολόγησης,
- Ολοκλήρωση με τη διαδικασία fast-track του έργου του Ελληνικού,
- Κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ της ΔΕΗ.
- Μείωση του φόρου για της επιχειρήσεις στο 24% από το 28%, του φόρου στα μερίσματα στο 5% από 10% εντός του 2019,
- Μείωση των υψηλότερων επιπέδων δαπανών,
- Ολοκλήρωση του προϋπολογισμού για το 2020 σε συμφωνία με τους Θεσμούς και
- Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου

Αγορά εργασίας

Το νέο νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας, όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο, βελτιώνει τις συνθήκες και δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να υπάρξει αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και απλοποίηση όλων των νόμων που ισχύουν σε αυτήν.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός σταθερού αλλά και ευέλικτου εργατικού δικαίου, μέσω του οποίου θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Πορεία της οικονομίας – Ανάπτυξη

Μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου αίρονται αρκετές αγκυλώσεις του παρελθόντος, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις καθιστούσαν απαγορευτικές τις επενδύσεις, ενώ στόχος είναι η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην κατάταξη «Doing Business» του ΟΟΣΑ (σ.σ.: στην οποία μεταξύ άλλων «καταγράφεται» και το επίπεδο ανταγωνιστικότητας μίας οικονομίας), μείωση του βάρους της ύπαρξης πολλών ρυθμιστικών αρχών και παράλληλα αποκλιμάκωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και αντιστροφή της διαδικασία του «brain drain».
Επιπρόσθετα η ολοκλήρωση του έργου του Ελληνικού αποτελεί έναν στόχο που η κυβέρνηση θέτει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές της, όπως και η επένδυση στο Λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ξεμπλοκάρισμα άλλων επενδύσεων που έχουν «κολλήσει» εδώ και αρκετά χρόνια.

Δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις

Πέραν των μέχρι σήμερα αλλαγών κυρίως στο φορολογικό σύστημα, η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα, αλλά και την καταγραφή της παραγωγικότητας και των ίδιων των υπουργείων και φυσικά των στελεχών τους, ενώ καταγράφεται και η υπόσχεση ότι η πάταξη της φοροδιαφυγή αποτελεί όχι απλά στόχο αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.

Ενέργεια – ΔΕΗ

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, του κορυφαίου ενεργειακού ομίλου της Ελλάδας ήταν και παραμένει ο κυρίαρχος στόχος όχι μόνο του αρμόδιου υπουργείου αλλά του συνόλου του κυβερνητικού στελεχειακού δυναμικού.
Επιπρόσθετα θα υπάρξει απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της αντίστοιχης φυσικού αερίου, θα δημιουργηθεί μία νέα πλήρως λειτουργική αγορά, ενώ σαφώς η αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι μία βασική επιλογή.

Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Εκτός από τη βελτίωση του τρέχοντος συνταξιοδοτικού συστήματος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στη μείωση κατά 5% της φορολόγησης των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

Ιδιωτικοποιήσεις

Οι ιδιωτικοποιήσεις με διαφανή και κυρίως προς το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου τρόπο κατατάσσονται, επίσης, στα βασικά θέματα που θέλει η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας με επιτυχία.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις των:

ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ
ΕΛΠΕ
Εγνατία Οδός
Του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών
Μαρίνα Αλίμου
Περιφερειακοί λιμένες
Εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΗ
ΔΕΔΔΗΕ και πιθανώς ΑΔΜΗΕ

Επίσης στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών λειτουργίας του Υπέρ-Ταμείου αλλά και η δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για τα διεθνή κεφάλαια.

Ψηφιακή στρατηγική

Στο επίπεδο της ψηφιακής μεταρρύθμισης της οικονομίας, προωθούνται:

- Η πλήρης ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου Τομέα έως το 2023 και
- Η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των υπαρχόντων διαδικασιών

Εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμιση στο σύστημα Παιδείας, πέραν των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ακολουθεί και μία σειρά νέων μέτρων τα οποία στοχεύουν να καταστήσουν την Ελλάδα:

-  Εκπαιδευτικό κέντρο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και
- Ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ του συστήματος Παιδείας και της αγοράς εργασίας.

Εξαγωγική δραστηριότητα

Στον εξαγωγικό τομέα στόχος είναι η αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στον μέσο κοινοτικό όρο αλλά και ο διπλασιασμός των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σε υψηλότερα επίπεδα από το 4% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.

Υγεία

Η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι ένα από τα στοιχήματα τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να επιτύχει, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα επιθυμεί να:

- Ολοκληρώσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής του ιατρικού ιστορικού των ασθενών,
- Εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και
- Δημιουργήσει clusters εντός των νοσοκομείων

Θεσμοί

Σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών σαφώς η ύψιστη είναι η αλλαγή του Συντάγματος, με την απεμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο διάλυσης του Κοινοβουλίου.
Επιπρόσθετα η δημιουργία ενός ενισχυμένου δικτύου κατά της διαφθοράς και η πλήρης προστασία της Δικαιοσύνης, της δημόσιας ασφάλειας.

Μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής

Ήδη στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής έχει υπάρξει σαφής αλλαγή του μείγματος που χρησιμοποιείται μέσω της μείωσης αρκετών φόρων και φορολογικών συντελεστών.
Εμβληματικοί στόχοι παραμένουν:

- Η μείωση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές πρωτογενών πλεονασμάτων,
- Δημιουργία μίας επικαιροποιημένης Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA), προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν η μείωση του κόστους χρηματοδότησης αλλά και η επίτευξη υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης και
- Ένταξη στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης