Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταγγελία της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς Trump στα μέταλλα

Καταγγελία της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς Trump στα μέταλλα
Ε.Ε. εναντίον Trump για τους δασμούς στα μέταλλα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη Δευτέρα την απόσυρση των δασμών που επιβλήθηκαν από τον πρόεδρο Trump στις εισαγωγές μετάλλων, σε μία από τις πιο σημαντικές και δυνητικά «εκρηκτικές» περιπτώσεις που πρόκειται να έρθουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο Trump επέβαλε το 2018 δασμούς στο 25% του εισαγόμενου χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, βάσει του αμερικανικού νόμου το 1962 που επιτρέπει στον πρόεδρο να περιορίζει τις εισαγωγές για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Τα μέτρα προκάλεσαν εννέα καταγγελίες στον ΠΟΕ από χώρες εξαγωγής χάλυβα, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Τουρκία. Ο Καναδάς και το Μεξικό έκλεισαν τις υποθέσεις τους αφού συμφώνησαν για ένα επικαιροποιημένο σύμφωνο ελεύθερων συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες (USMCA).
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ παρουσίασαν επιχειρήματα τη Δευτέρα ενώπιον μιας τριμελούς ομάδας κριτών από την Ουρουγουάη, τη Χιλή και τις Φιλιππίνες. Η υπόθεση εξαρτάται από την απαλλαγή από τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες που επιτρέπει ο ΠΟΕ σε περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας.
Το κεντρικό επιχείρημα των Η.Π.Α. είναι ότι η εθνική ασφάλεια είναι για τις ίδιες τις χώρες να κρίνουν και σίγουρα όχι κάτι που πρέπει να αξιολογηθεί από μια τριμελή επιτροπή του ΠΟΕ στη Γενεύη.
«Αν οι ΗΠΑ χάσουν την υπόθεση, ο Donald Trump θα είναι πολύ θυμωμένος», δήλωσε ένας διπλωμάτης από μία από τις καταγγέλλουσες χώρες.
Η επιτροπή του ΠΟΕ, η οποία χειρίζεται και τις επτά υποθέσεις, δήλωσε ότι δεν θα εκδώσει αποφάσεις πριν το τελευταίο τρίμηνο του 2020, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να έρθουν μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης