Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Η ανεργία έχει οδηγήσει στην ξενιτιά 2 εκ. Ιταλούς από τη νότια Ιταλία

Deutsche Welle: Η ανεργία έχει οδηγήσει στην ξενιτιά 2 εκ. Ιταλούς από τη νότια Ιταλία
Η ανεργία που μαστίζει τις περιοχές του νότου και διώχνει το εργατικό της δυναμικό, αναμένεται να ρίξει το ΑΕΠ τους ακόμη και 40%
Από το 2000 μέχρι σήμερα, 2 εκατ. Ιταλοί έχουν εγκαταλείψει τις νότιες περιφέρειες της χώρας, με τουλάχιστον τους μισούς από αυτούς να είναι νέοι μέχρι 34 ετών, ενώ το ένα πέμπτο να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος, σύμφωνα με μελέτη του κέντρου έρευνας Svimez.
Κύρια αιτία της μετανάστευσης είναι η ανεργία, η οποία αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση του ΑΕΠ των περιοχών αυτών μέχρι και κατά 40, ενώ μεταξύ άλλων αιτιών επισημαίνονται η παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος, με τις διάφορες μαφιόζικες οργανώσεις, που συνεχίζουν να εκβιάζουν και να αποσπούν χρήματα από εμπόρους και επιχειρηματίες.
Αν σε αυτούς συνυπολογίσει κάποιος και το βάρος της γραφειοκρατίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό για ποιο λόγο η προοπτική δεν είναι ευνοϊκή.
Όπως επισημαίνει επίσης η έκθεση του κέντρου Svimez, το κοινωνικό εισόδημα για τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων δεν μπορεί να αντιστρέψει την πορεία αυτή, γιατί πρόκειται απλά για σταγόνα στον ωκεανό.
Μόνη και μικρή εξαίρεση αποτελούν οι επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας, που όμως αυτές καθ'αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν την όλη αυτή πραγματικότητα.
Μάλιστα το κέντρο είναι αρκετά απαισιόδοξο, καθώς τονίζει πως, αν δεν αλλάξει κάτι και συνεχιστεί η αιμορραγία, τα επόμενα πενήντα χρόνια ο ιταλικός νότος θα χάσει άλλα πέντε εκατομμύρια κατοίκους, νέους, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Η μόνη λύση είναι η δημιουργία νέων, πραγματικών θέσεων εργασίας στο Παλέρμο, στη Νάπολη, στο Μπάρι και σε όλη τη νότια Ιταλία, όπου σύμφωνα με το Svimez, χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 3 εκ. νέες θέσεις εργασίας.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για μια από τις κύριες πολιτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση του Giuseppe Konte, η οποία στηρίζεται στη συμμαχία των Πέντε Αστέρων και της κεντροαριστεράς.
Επιπλέον ότι είναι μια άμεση πρόκληση, κυρίως για το κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο κέρδισε τις περσινές βουλευτικές εκλογές χάρη στην καθοριστική ψήφο του ιταλικού Νότου.    
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης