Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως παρουσιάζει στους διεθνείς επενδυτές η ελληνική κυβέρνηση.... τράπεζες και κεφαλαιαγορά - Έμφαση στην εξυγίανση

Πως παρουσιάζει στους διεθνείς επενδυτές η ελληνική κυβέρνηση.... τράπεζες και κεφαλαιαγορά - Έμφαση στην εξυγίανση
Το θέμα της μείωσης των προμηθειών απότοκο της κυβερνητικής πολιτικής
Οι τράπεζες υπήρξαν από την αρχή στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης εκτιμώντας πως αποτελούσαν κομμάτι του προβλήματος στασιμότητας της οικονομίας κυρίως επειδή τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας για λόγους συγκεκριμένους δεν προώθησαν ούτε προωθούν επί της ουσίας την πιστωτική επέκταση.
Προς αυτήν την κατεύθυνση εμποδίζει ουσιαστικά το βουνό από τα κόκκινα δάνεια που πιέζει τους τραπεζικούς ισολογισμούς και το οποίο θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί.
Ομως η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για τα θέματα που απασχολούν τον τραπεζικό τομέα μιας και στις παρουσιάσεις που έχει πραγματοποιήσει ήδη προς τους ξένους θεσμικούς επενδυτές θεωρεί πως οι τράπεζες μαζί με τους υψηλούς φόρους αλλά και την μεταρρυθμιστική δυσλειτουργία συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός τριγώνου στασιμότητας.
Image
Επομένως το κυβερνητικό επιτελείο είναι φανερό πως επιχειρεί να μεταφέρει στην τραπεζική πραγματικότητα την πολιτική της δημοσιονομικής πραγματικότητας θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτόν θα κερδίσει νωρίτερα το στοίχημα της ανάπτυξης.
Ομως οι τραπεζικές εργασίες όπως όλα δείχνουν χρειάζονται το χρόνο τους για να ωριμάσουν καθώς τα βουνά από δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων που βάρυναν τους τραπεζικούς ισολογισμούς ελέω κρίσης δεν εξαφανίζονται τόσο εύκολα.
Σε αυτήν την λογική η κυβέρνηση διόρισε υφυπουργό αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό τομέα προκειμένου να συντονίσει τις πολιτικές γύρω από τις τράπεζες που αποτελεί έναν τομέα ο οποίος πρέπει να αναβιώσει
Τα  κόκκινα δάνεια με τον Ηρακλή αλλά και σχέδια που θα ακολουθήσουν το APS αποτέλεσαν  κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης που επέμεινε στο πλαίσιο και της συνεργασίας της με την Τράπεζα της Ελλάδος- και τελικώς πέτυχε- την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Η κυβέρνηση ζητάει στους ξένους να τοποθετηθούν σε ενεργητικά στη χώρα μας μιας και υπάρχει σημαντική ζήτηση προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και μεταβάλει τη φορολογική νομοθεσία ώστε αυτή να γίνει πιο φιλική στις επενδύσεις.
Οι χαμηλότεροι φόροι και η ταχύτερη ανάπτυξη θα αυξήσουν την αξία των τραπεζικών εξασφαλίσεων σημειώνει η κυβέρνηση στις παρουσιάσεις της ενώ υπόσχεται βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την πτώχευση και την αφερεγγυότητα.
Image
 
Το θέμα της μείωσης των προμηθειών απότοκο της κυβερνητικής πολιτικής
 
Οι τράπεζες πάντως από την πλευρά τους έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα.
Η κερδοφορία τους καθίσταται ολοένα και πιο αμφίβολη με δεδομένα τα αρνητικά επιτόκια και όπως γίνεται και διεθνώς στράφηκαν προς τις προμήθειες.
Η κυβέρνηση όμως έθεσε απαγορευτικό προς την αυτήν την κατεύθυνση.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης όχι μόνον επέβαλε στις τράπεζες να ανακοινώσουν άμεσα μεταβολές - το οποίο και έπραξαν- σε ότι αφορά την τιμολογιακή τους πολιτική, αλλά επειδή θεώρησε οριακές τις αλλαγές των τραπεζών στις προμήθειες ΄κατέστησε σαφές πως προετοιμάζονται και νέες.
Τραπεζικά στελέχη στο συγκεκριμένο θέμα αντιπαραβάλουν τα υψηλότατα επιτόκια με τα οποία το Δημόσιο επιβαρύνει τις δόσεις των πολιτών στην εφορία, το γεγονός πως με τις παραπάνω μειώσεις  περιορίζονται σημαντικοί πόροι εσόδων για τραπεζικά ιδρύμτα και τέλος πως οι μέχρι τώρα αλλαγές στις προμήθειες έφεραν οριακές μεταβολές  στα έσοδα, περαιτέρω διαφοροποιήσεις όμως μπορεί να έχουν  αρκετά αρνητικές συνέπειες στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Image
 
Πως θα μεταμορφώσει η Κυβέρνηση την Κεφαλαιαγορά
 
Στην παρουσίαση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την Κεφαλαιαγορά έμφαση δίδεται - και έτσι θα χτιστεί και το σχετικό νομοσχέδιο που προετοιμάζεται - στα παρακάτω σημεία:
 
• Ενίσχυση της δομής, των διαδικασιών και της ανεξαρτησίας της εποπτικής αρχής που διέπει την Κεφαλαιαγορά
• Αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση
• Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των κεφαλαιαγορών
• Εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για αμοιβαία κεφάλαια
• Εισαγωγή γενικού πλαισίου (μεταρρυθμίσεις τραπεζών και κεφαλαίων)
• Βιώσιμη χρηματοδότηση: υψηλή προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει
• Αύξηση της διαφάνειας, ενθάρρυνση της μακροπρόθεσμης συμμετοχής των επενδυτών
• Εκσυγχρονισμό των κεφαλαιαγορών για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων και επενδύσεων
• Δημιουργία πλαισίου για την προστασία των επενδυτών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης