Οικονομία

Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 2020: Δεν ισχύει το 30% για τα «golden boys» των ΔΕΚΟ και των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών

Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 2020: Δεν ισχύει το 30% για τα «golden boys» των ΔΕΚΟ και των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αυτό αναμένεται να οριστεί στα επίπεδα των 20.000 ευρώ
Ανώτατο πλαφόν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα πρέπει υποχρεωτικά να διενεργούν από το 2020 όλοι οι φορολογούμενοι εξετάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αυτό αναμένεται να οριστεί στα επίπεδα των 20.000 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από το «ταβάνι» των 34.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για όσους βρίσκονται στα «ρετιρέ» της φορολογικής κλίμακας.
Το ποσό των 20.000 ευρώ για τις e -αποδείξεις αντιστοιχεί σε εισόδημα ύψους 66.700 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα μέχρι αυτό το όριο θα πρέπει το 30% των ετήσιων αποδοχών να υποστηρίζεται από ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Αντίθετα όσοι έχουν απολαβές πάνω από τα 66.700 ευρώ δεν υπάρχει όριο 30% παρά μόνο υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων αξίας 20.000 ευρώ.
Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 80.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα ύψους  20.000 ευρώ και όχι 24.000 ευρώ, όπως ορίζει κανονικά το νέο μέτρο και σύμφωνα με αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός του.  
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών χωρίζει τους φορολογούμενους σε δύο ταχύτητες.
Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα που θα πρέπει υποχρεωτικά να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 30% του εισοδήματος τους.
Στην δεύτερη ταχύτητα, δηλαδή ένα γρανάζι πιο πάνω, βρίσκονται οι φορολογούμενοι με τις υψηλές οικονομικές απολαβές.
Τα «golden boys» των ΔΕΚΟ και των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που δεν τους αγγίζει το μέτρο του 30% και η φορολογικής τους υποχρέωση εξαντλείται με την συγκέντρωση ποσού ηλεκτρονικών αποδείξεων αξίας 20.000 ευρώ.
Σήμερα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές κλιμακώνονται από 10% ως 20% ανάλογα με το  ύψος του εισοδήματος, ενώ η σχετική υποχρέωση βαραίνει μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. 
Από την Πρωτοχρονιά όλα αλλάζουν, καθώς οι e- δαπάνες αποσυνδέονται από το αφορολόγητο και στο  κυνήγι τους μπαίνουν όλοι οι φορολογούμενοι, αφού όλα τα εισοδήματα, απ’ όλες τις πηγές, θα προστίθενται και το 30% του συνολικού εισοδήματος θα πρέπει να καλύπτεται από ηλεκτρονικές πληρωμές.
Οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν το επόμενο έτος να συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους ή τουλάχιστον αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 67.000 ευρώ και άνω, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου 22% στο ποσό των e-αποδείξεων που θα λείπουν. Το πέναλτι φόρου απειλεί κυρίως φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα.
Συγκεκριμένα η  συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 30% του εισοδήματός τους εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τους έχοντες μεσαία εισοδήματα και ειδικά για τα ζευγάρια που εργάζονται και οι δυο.
Για παράδειγμα εάν ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα, ενώ αν η σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 6.000 ευρώ, όταν φέτος απαιτείται μόνο 2.500 ευρώ.
Με δεδομένο ότι πολλές από τις βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού είναι κοινές ,όπως τα έξοδα για το σούπερ μάρκετ, το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το σταθερό τηλέφωνο, τη συνδρομητική τηλεόραση, τα κοινόχρηστα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα φροντιστήρια και άλλες δαπάνες για τα παιδιά, τότε πολλά ζευγάρια θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών για να αποφύγουν τον έξτρα φόρο.
Σημειώνεται ότι η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα.
Από τα είδη του σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, μέχρι τα ανταλλακτικά στο service των αυτοκινήτων.
Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμές φόρων, αγορές μετοχών.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης