Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στις αγορές με το βλέμμα στo εμπόριο - Στο +0,24% ο DAX

Στάση αναμονής στις αγορές με το βλέμμα στo εμπόριο - Στο +0,24% ο DAX
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος στις εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο
Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις εξελίξεις της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,24% στις 13.179 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή μεταβολή +0,12% στις 7.396 μονάδες.
Image
Με άνοδο 0,34% στις 5.866 μονάδες έφθασε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Image
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB εμφάνισε οριακή μεταβολή +0,04% στις 23.373 μονάδες.
Image
Στις 9.398 μονάδες διαμορφώθηκε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη με πτώση 0,1%.
Image
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, μικρή βελτίωση παρουσίασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2019 παραμένοντας όμως πολύ κοντά στα επίπεδα που δείχνουν στασιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI, που θεωρείται βαρόμετρο για την υγεία της οικονομίας, αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 50,6 μονάδες ενώ τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στις 50,1 μονάδες που είναι χαμηλό έξι ετών.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης παρέμεινε κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
«Η ευρωζώνη παραμένει κοντά στη στασιμότητα τον Οκτώβριο, με την πτώση στα βιβλία παραγγελιών να υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι επί του παρόντος στρέφονται προς συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο του 2019» δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος στις εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο.

Τα συμβόλαια για τα προϊόντα που κατασκευάζονται στη Γερμανία αυξήθηκαν 1,3% τον Σεπτέμβριο, με την αύξηση για τα κεφαλαιακά αγαθά αυξήθηκε 3,1%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.
Οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν 1,1%, ενώ τα εγχώρια συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,6%.
Η ενίσχυση των εργοστασιακών παραγγελιών αποτελεί θετικό σημάδι, σύμφωνα με τους αναλυτές, την ώρα που επικρατεί ανησυχία για διολίσθηση της γερμανικής οικονομίας στην ύφεση.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Επιτροπή Σοφών υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2020 στο +0,9%.
Άνοδο κατέγραψε ο κλάδος υπηρεσιών στη Γερμανία για τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (6/11) στοιχεία που δημοσίευσε η Markit, και τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI απομακρύνθηκε από τα χαμηλά τριών ετών στα οποία υποχώρησε τον Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες, έναντι 51,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.
Όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με αναφορές, η πλευρά του Πεκίνου έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να αφαιρέσει τους δασμούς 15% που επιβλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε κινεζικά αγαθά αξίας 125 δισ. δολ. προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώση φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει ακόμα στο σχετικό αίτημα, δημιουργώντας ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης στην υπογραφή της συμφωνίας.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Mizuho Bank, Vishnu Varathan, η σχετική εξέλιξη ενδέχεται να μετριάσει προς το παρόν την αισιοδοξία που υπάρχει στις τάξεις των επενδυτών για άμεση επίλυση της εμπορικής διαμάχης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης