Η Ρωσία καλεί το Ιράν να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του

Η Ρωσία καλεί το Ιράν να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του
O Lavrov κάλεσε το Ιράν να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά είπε πως η Μόσχα καταλαβαίνει γιατί η Τεχεράνη υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της
Ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron δήλωσε πως το Ιράν έδωσε για πρώτη φορά ένα ρητό σήμα για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει να διοχετεύει ουράνιο σε αέρια μορφή σε εγκαταστάσεις εμπλουτισμού.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Μακρόν χαρακτήρισε «σοβαρή» την τελευταία κίνηση του Ιράν.
«Νομίζω πως, για πρώτη φορά, το Ιράν αποφάσισε με ρητό και ωμό τρόπο να εγκαταλείψει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (την πυρηνική συμφωνία του 2015), κάτι που είναι μια βαθιά αλλαγή», δήλωσε ο Macron ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών προσπαθειών για τη διάσωση της συμφωνίας μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov κάλεσε σήμερα (6/11) το Ιράν να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά είπε πως η Μόσχα καταλαβαίνει γιατί η Τεχεράνη υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο Lavrov είπε πως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω από τη συμφωνία για τα πυρηνικά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.
Επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία και επανέφεραν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Το Ιράν άρχισε τη διοχέτευση αέριου ουρανίου στις συσκευές φυγοκέντρησης στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του στο Φορντό, στο πλαίσιο της σταδιακής απόσυρσής του από τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις που είχε συναφθεί το 2015 μετέδωσε σήμερα η δημόσια ιρανική τηλεόραση.
Με αυτήν απαγορεύτηκε στο Ιράν η χρήση πυρηνικού υλικού στις εγκαταστάσεις του στο Φορντό.
Με την έγχυση ουρανίου σε αέρια μορφή στις συσκευές φυγοκέντρησης οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Φορντό αλλάζουν καθεστώς και μετατρέπονται από ερευνητικό σταθμό σε ενεργό πυρηνικό σταθμό.
«Με την παρουσία επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν άρχισε την έγχυση αερίου (ουράνιο σε αέρια μορφή) στις συσκευές φυγοκέντρησης στο Φορντό», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Ιράν.
Ο Ιρανός πρόεδρος H. Rouhani, αρχιτέκτονας της συμφωνίας, επέρριψε στις ΗΠΑ την ευθύνη για την υπαναχώρηση του Ιράν από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του λέγοντας πως στο Φορντό σύντομα θα επαναληφθεί πλήρως η εργασία εμπλουτισμού ουρανίου.
«Το τέταρτο βήμα του Ιράν για τον περιορισμό των δεσμεύσεών του βάσει της συμφωνίας ΚΟΣΔ με την έγχυση αερίου σε 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης ξεκινά σήμερα.
Χάρη στην πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, το Φορντό θα επανέλθει σύντομα σε πλήρη λειτουργία», έγραψε στο Twitter ο Ιρανός πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS