Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να πετυχαίνει για πάντα πλεόνασμα 3,5%

tags :
Moscovici: Δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να πετυχαίνει για πάντα πλεόνασμα 3,5%
Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Την θέση πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει «για πάντα» να πετυχαίνει πλεονάσματα 3,5% διατύπωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, ο οποίος επεσήμανε πως όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα δύο χρόνια.
Ερωτηθείς σχετικά κατά την σημερινή παρουσίαση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Moscovici αναφέρθηκε στα ποσοστά ανάπτυξης που προβλέπονται για την Ελλάδα το 2019 (1,8%) και το 2020 (2,3%), σημειώνοντας ότι υποστηρίζονται από ένα «φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό πακέτο» και την αύξηση των εξαγωγών.
Επίσης, έκανε αναφορά στη μείωση της ανεργίας στο 14% το 2021, υπογραμμίζοντας ότι, αν και είναι ακόμα υψηλή, θα έχει μειωθεί στο μισό από τα επίπεδα που έφτασε κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ χαιρέτισε την προβλεπόμενη μείωση του χρέους από το 175,2% το 2019 στο 169,3% το 2020 χάρη στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ερωτηθείς για εάν τα εν λόγω στοιχεία ανοίγουν το δρόμο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Moscovici επανέλαβε ότι η θέση του και η θέση της Επιτροπής Juncker ήταν ότι χρειάζεται «αξιοπιστία» και ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται».
Ωστόσο, τόνισε, «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει για πάντα αυτό», να αναγκάζεται η Ελλάδα να πετυχαίνει για πάντα πλεόνασμα 3,5%, κάτι που θα συζητηθεί, όπως είπε, «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».
Όπως είπε, «σημαντικό ήταν να υπάρξει αξιοπιστία για φέτος και αυτό ήταν το μήνυμά μου προς την κυβέρνηση όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα πριν από λίγο καιρό», σημειώνοντας ότι αυτή είναι η «προϋπόθεση» προκειμένου να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους εταίρους της χώρας.
Παράλληλα ο Moscovici αναφέρθηκε και στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Όλες οι οικονομίες της Ευρώπης θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα δύο χρόνια, παρά τις αυξημένες και ισχυρές προκλήσεις.
Τα θεμελιώδη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ισχυρά.
Ύστερα από έξι χρόνια ανάπτυξης, η ανεργία στην ΕΕ είναι στο χαμηλότερο της σημείο από τα ην αρχή του αιώνα και το συνολικό έλλειμμα είναι κάτω από το 1% του ΑΕΠ.
Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Όλα τα εργαλεία πολιτικής θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Ευρώπης κα να στηρίξουν την οικονομία» είπε ο Moscovici.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης