Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εurogroup: Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο - Scholz: «Κλειδί» για την Ευρώπη η ολοκλήρωσή της - Τον Δεκέμβριο η συζήτηση για Ελλάδα

tags :
Εurogroup: Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο - Scholz: «Κλειδί» για την Ευρώπη η ολοκλήρωσή της - Τον Δεκέμβριο η συζήτηση για Ελλάδα
Η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τη στροφή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας υπέρ της πανευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων
Oι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής και η πρόοδος σχετικά με την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, όπως είναι η Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής (7/9) συνεδρίασης του Eurogroup.
Η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τη στροφή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας υπέρ της πανευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Olaf Scholz δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αποτελεί καταλύτη για την Ευρώπη.
«Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, εφόσον ο τραπεζικός μας κλάδος είναι ενοποιημένος, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την πρόταση Scholz, η οποία αποτελεί ένα θετικό βήμα στη διαδικασία για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση της οικονομίας, καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα τις φθινοπωρινές της προβλέψεις.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ζώνης του ευρώ προβλέπεται πλέον να αυξηθεί κατά 1,1% το 2019 και κατά 1,2% το 2020 και το 2021.
Σε σύγκριση με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις του 2019 (που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο), οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2019 (από 1,2 %) και κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 (από 1,4 %).
Για την ΕΕ συνολικά, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4 % το 2019, το 2020 και το 2021.
Οι προβλέψεις για το 2020 αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα κάτω σε σύγκριση με το καλοκαίρι (από 1,6 %).
Σημειώνεται ότι στο σημερινό Eurogroup συμμετέχει και η Christine Lagarde, για πρώτη φορά ως πρόεδρος του Eurogroup.

Image


Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου η συζήτηση για Ελλάδα

H Ελλάδα δεν θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η έκθεση θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του μήνα, προκειμένου να γίνει η αξιολόγησή της από το Euroworking Group εγκαίρως για το Eurogroup του Δεκεμβρίου (4/12).
Στη βάση αυτής της αξιολόγησης, στο επόμενο Eurogroup, θα ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης