Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Πλησιάζει το τέλος των αρνητικών αποδόσεων στα ομόλογα; - Οι απαντήσεις αναλυτών

Reuters: Πλησιάζει το τέλος των αρνητικών αποδόσεων στα ομόλογα; - Οι απαντήσεις αναλυτών
Τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης με αρνητικές αποδόσεις τον Αύγουστο ήταν σχεδόν στα 5,61 τρισ. ευρώ (το 69% της συνολικής αγοράς) - Έκτοτε έχουν περιοριστεί στα 5 τρισ. ευρώ (στο 60% της αγοράς)
Αν και η δεξαμενή των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις έχει αρχίσει να... αδειάζει, τα αρνητικά κόστη δανεισμού αναμένεται να παραμείνουν και το επόμενο έτος.
Οι επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters, δήλωσαν ότι ακόμα και μετά το πρόσφατο sell off στα ομόλογα, η ποσότητα των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις θα παραμείνει σημαντική δεδομένου του αδύναμου πληθωρισμού, της διαρθρωτικής μακροπρόθεσμης ζήτησης για κρατικά ομόλογα και τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν κάτω από το 0%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb, που επικαλείται και το Reuters, τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης με αρνητικές αποδόσεις τον Αύγουστο ήταν σχεδόν στα 5,61 τρισ. ευρώ (το 69% της συνολικής αγοράς).
Ωστόσο, από τότε έχουν περιοριστεί στα 5 τρισ. ευρώ ή στο 60%.
Σε παγκόσμια βάση, τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών ομολόγων έχει υποχωρήσει σε περίπου 12,5 τρισ. δολ. από το ρεκόρ υψηλό των 17 τρισ. δολ. μόλις δύο μήνες πριν.
Μια σταθεροποίηση στα δεδομένα, η εμπιστοσύνη ότι το no deal Brexit μπορεί να αποφευχθεί, η απαισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας αλλά και η αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να χαλαρώσουν την πολιτική τους, έχουν συμβάλει στην εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά ομολόγων.

Reuters Graphic

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την εβδομάδα, το 10ετές γαλλικό ομόλογα παρουσίασε θετική απόδοση για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιου και η καμπύλη απόδοση στη Γερμανία δεν είναι πια αρνητική όπως ήταν ένα μήνα πριν.
Αλλά για πολλούς επενδυτές ομολόγων, ακόμα είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.
«Είναι πολύ νωρίς, οι αποδόσεις δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν το καλοκαίρι.
Και οι αποδόσεις μπορούν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, όταν έχεις αρνητικά επιτόκια σε κάποιες βασικές οικονομίες» δήλωσε ο Peter Fitzgerald από την Aviva Investors αναφερόμενος στο πρόσφατο sell off.

Reuters Graphic
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων στο -0,50% ενώ δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις ή αυξήσεις το 2020.
Αυτή η πολιτική έχει ζημιώσει τις τράπεζες και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από χώρες με υψηλές καταθέσεις όπως η Γερμανία και Ολλανδία.
«Εάν η ΕΚΤ μετά την αλλαγή διεύθυνσης εγκαταλείψει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, θα πρόκειται για μεγάλη έκπληξη» δήλωσε ο Georg Schuh από τη γερμανική εταιρεία asset management DWS.
Σύμφωνα με το Reuters, έπειτα από μια bull αγορά στα κρατικά ομόλογα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, επικρατούσε η επιφυλακτικότητα στις εκτιμήσεις για αλλαγή.
«Το 2020 αρχίζει μια νέα εποχή, νομίζεις ότι ο κίνδυνος δεν είναι πολύ μεγάλος γιατί δεν υπάρχει απειλή πληθωρισμού, η οικονομία δεν θα ανακάμψει μαγικά σε μια νύχτα», δήλωσε ο Didier Saint-Georges από την Carmignac.
«Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος για αύξηση των αποδόσεων είναι αρκετά περιορισμένος, εκτός του ότι ξεκινάς από ένα τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν χρειάζεται μεγάλη αντίδραση από τα ομόλογα ώστε να φανεί η διαφορά» συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά περίπου 40 μονάδες βάσης σε -0,30% από τα χαμηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Αύγουστο.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τις αποδόσεις να βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα, η αξία δεν είναι τόσο προφανής όσο ήταν πριν», δήλωσε ο Ross Hutchison από την Aberdeen Standard Investments.
«Θα ήθελα να δω μια πιο σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων προτού να γίνω πιο bearish» επεσήμανε ο Jim Leaviss από την M&G Investments.

Reuters Graphic

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης