Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: H επίσκεψη του Xi Jinping στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις σχέσεις μας με την Κίνα

Παυλόπουλος: H επίσκεψη του Xi Jinping στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις σχέσεις μας με την Κίνα
"Ο μεταξύ μας διάλογος για τα Οικονομικά θέματα και για τα Πολιτισμικά θέματα όχι μόνο πρέπει να συνεχισθεί, αλλά πρέπει να πάρει νέες διαστάσεις", ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος
H επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping, «σηματοδοτεί μια μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα. Και τούτο διότι, ταυτοχρόνως, σηματοδοτεί και μια νέα περίοδο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα, στην Κίνα και στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος,  σε συνέντευξή του στο Κινεζικό Δίκτυο CCTV.
 Σ' αυτό, όπως ανέφερε, «συμβάλει η διεθνής εμβέλεια της προσωπικότητας του Προέδρου και η σύνεση, με την οποία χειρίζεται όλα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.
Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε και η πρόσκληση που απηύθυνε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κίνα, ο Πρόεδρος Σικ Τζινπίνγκ στην Ελλάδα για την Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης, όπου εκεί εκπροσώπησε με επιτυχία την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».
Τα δύο αυτά γεγονότα, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, «μας δίνουν την δυνατότητα να δούμε από μια άλλη σκοπιά την σχέση μας, πολύ πιο μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ουσιαστική»
Πρόσθεσε ότι οι Πολιτισμοί μας είναι συνδεδεμένοι εδώ και πολλούς αιώνες και αυτό απέκτησε μια ιδιαίτερη σημασία ιδίως μετά το 2006, υπενθυμίζοντας ότι τότε από την τότε Κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή έγινε η μεγάλη επένδυση της COSCO, και «η σχέση που είχαμε με την Κίνα μετατράπηκε σε μια συνολική, Στρατηγική Εταιρική Σχέση».
Κατά τον ίδιο, «έκτοτε τα πράγματα πηγαίνουν πάντοτε προς το καλύτερο, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο Χώρες είναι προνομιακές», ενώ η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να συζητηθούν, πριν απ' όλα, γενικότερα πολιτικά θέματα.
«Θέματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κίνα αλλά και την σχέση της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η Ελλάδα βλέπει πάντοτε την Κίνα ως μια σύμμαχο Χώρα και σε οικονομικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι' αυτό και είμαστε υπέρ της περαιτέρω προσέγγισης της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε και σημείωσε πως «σε δύο τομείς μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο: στον Οικονομικό τομέα και στον τομέα του Πολιτισμού».
«Οι συμφωνίες μας θα πρέπει, δηλαδή, να εστιασθούν προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις.
Ο μεταξύ μας διάλογος για τα Οικονομικά θέματα και για τα Πολιτισμικά θέματα όχι μόνο πρέπει να συνεχισθεί, αλλά πρέπει να πάρει νέες διαστάσεις.
Είμαστε προορισμένοι άλλωστε οι δύο Λαοί, παρά την διαφορά του εδάφους, παρά την διαφορά του πληθυσμού, να συνομιλούμε κατ' εξοχήν σε αυτά τα δύο πεδία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, με βάση ιδίως την επένδυση που έγινε το 2006 με την εγκατάσταση της COSCO στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι επωφελείς και για τις δύο Χώρες. «Η Χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις και μάλιστα επενδύσεις από τόσο μεγάλες Χώρες, όπως είναι η Κίνα. Αλλά είναι πολύ επωφελείς και για την Κίνα.
Ας αναλογισθούμε ότι η επένδυση στον Πειραιά είναι ένα μεγάλο «παράθυρο» για την Κινεζική οικονομία προς τα Βαλκάνια και ιδίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γενικότερα δε προς την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.
«Πιστεύω ότι αυτό μπορεί και πρέπει να συνεχισθεί και στο πλαίσιο του νέου Δρόμου του Μεταξιού.
Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε.
Εγώ προσωπικά το έχω πει όπου και αν έχω πάει -είτε στη Ευρώπη είτε εκτός Ευρώπης- ότι οφείλουμε να στηρίξουμε αυτήν την πρωτοβουλία της Κίνας, τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, που δεν είναι μόνον οικονομική. Γιατί μέσα από την οικονομία και την συνεργασία μπορούμε να επιτύχουμε και άλλους στόχους, όπως είναι ιδίως η Ειρήνη.
Μην ξεχνάτε ότι ο Αρχαίος δρόμος του Μεταξιού πέρναγε από την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε, «είμαστε και τώρα έτοιμοι να συμμετάσχουμε στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού.
Γι΄ αυτό προσβλέπουμε και σε άλλες συνεργασίες, εκτός από την COSCO -ή την ενίσχυση της COSCO, σ΄ότι αφορά την επένδυση αυτή στην Ελλάδα- καθώς μετέχουμε και σε άλλες συνεργασίες, και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στο πλαίσιο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν ειδικές συμφωνίες της Κίνας για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού με τις Χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Εμείς συμμετέχουμε σ΄ αυτές τις πρωτοβουλίες.
Και εδώ θέλω να τονίσω -για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις- ότι αυτές οι συνεργασίες, είναι συνεργασίες πάντοτε εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Μετέχουμε στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, και επιδιώκουμε περαιτέρω επενδύσεις. Μετέχουμε και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο των ειδικότερων συμφωνιών -πάντοτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με πλήρη σεβασμό του Ευρωπαϊκού Δικαίου- οι οποίες στοχεύουν να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τον Δρόμο του Μεταξιού.
Πιστεύουμε ότι αυτός ο Δρόμος είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Κίνα, όχι μόνον για να συνεργασθούν οικονομικά, αλλά και για να δώσουν ένα μεγάλο παράδειγμα οικονομικής συνεργασίας, που είναι ταυτοχρόνως και μια συνεργασία εμπέδωσης της Ειρήνης, του Διαλόγου ανάμεσα στους Πολιτισμούς, ανάμεσα στους Λαούς» συμπλήρωσε.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι «όλες οι Χώρες, ακόμα και οι πολύ μεγάλες -οικονομικά και όχι μόνον, όπως είναι η Κίνα-γνωρίζουν και το γνωρίζει και ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ότι θα πρέπει να συνεργαζόμασθε μεταξύ μας μέσα σε ένα πλαίσιο ισοτιμίας.
Η πραγματική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι θέμα έκτασης εδάφους ή πληθυσμού.
Είναι πρωτίστως θέμα αρχών».

Υπογράμμισε πως το Διεθνές Δίκαιο, αν και έχει αρκετά κενά, εμπεριέχει σημαντικούς κανόνες σε ό,τι αφορά το Παγκόσμιο Εμπόριο.
«Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί κανόνες Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι αφορούν το Διεθνές Εμπόριο, υπάρχουν κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεσμεύουν εμάς τους Ευρωπαίους, σε ό,τι αφορά το εμπόριο γενικότερα.
Αυτή την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα, πρέπει να την σεβόμασθε, γιατί είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για να μπορέσουμε να έχουμε καλές οικονομικές σχέσεις. Αυτό το γνωρίζει η Κίνα.  
Γι΄ αυτό ακριβώς, παρά τις επιμέρους εντάσεις που παρατηρήθηκαν, στο τέλος επικρατεί αυτή η αντίληψη, ότι ισχύει το Διεθνές Δίκαιο, ισχύει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και από τη στιγμή που η Κίνα θέλει να συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μολονότι βεβαίως η Κίνα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σε ό,τι αφορά το εμπόριο», τόνισε ο κ Παυλόπουλος.
Όπως είπε, «βάση μας είναι η καλή συνεργασία και το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Από εκεί και πέρα έχουμε κι ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα στην εποχή μας: Την εξέλιξη της Τεχνολογίας, που «προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για να μπορέσουμε να κορυφώσουμε ειρηνικά την οικονομική μας συνεργασία».
«Με απλά λόγια, όλα τα έχουμε αυτή τη στιγμή «δικά μας» -για το πω έτσι- εάν θέλουμε να συνεργασθούμε για να επιτύχουμε εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις.
Πρέπει να στηριχθούμε στο Διεθνές Δίκαιο, να σεβασθούμε την ισοτιμία των Χωρών της Διεθνούς Κοινότητας, να σεβασθούμε, όπως είπα προηγουμένως, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Και κάτι με το οποίο θα ήθελα να καταλήξω: Είπα πριν ότι η Τεχνολογία μας βοηθάει.
Αυτό είναι αλήθεια.
Αλλά την τελική απόφαση, την τελευταία λέξη, σε ό,τι αφορά την συνεργασία μας, σε οικονομικό επίπεδο και όχι μόνο επίπεδο, την έχει η Πολιτική», συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι «στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι πολιτικοί και οι πολιτικές αποφάσεις στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Αν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, τότε αυτή η οικονομική συνεργασία μπορεί να μεταβληθεί σε μια «ζούγκλα», η οποία θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις.
Και δεν θα ήθελε κανείς να ζήσουμε έναν οικονομικό παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος θα ήταν πολύ πιο καταστροφικός από άλλους».
«Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να φθάσουμε εκεί. Και οι δύο Χώρες μας, παρά τις διαφορές που έχουν από πλευράς πληθυσμού και εδάφους, και με εφόδιο τους πανάρχαιους Πολιτισμούς μας, μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτή την ειρηνική πορεία για την συνεργασία όλων των Λαών, και σε οικονομικό επίπεδο, σε ολόκληρο τον Πλανήτη», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης