Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καραμανλής (Υπ. Μεταφορών και Υποδομών): Επεξεργαζόμαστε κίνητρα για «καθαρά» αυτοκίνητα

Καραμανλής (Υπ. Μεταφορών και Υποδομών): Επεξεργαζόμαστε κίνητρα για «καθαρά» αυτοκίνητα
"Eπεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για «καθαρά» αυτοκίνητα, με ξεκάθαρες προτεραιότητες", τόνισε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
«Η χώρα χρειάζεται αυτοκίνητα που να ρυπαίνουν λιγότερο και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Αυτή την κατάσταση έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Και την αντιμετωπίζουμε άμεσα», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής,  εγκαινιάζοντας την έκθεση «Αυτοκίνηση Anytime 2019» στο παλαιό Αεροδρόμιο.
Αφού σημείωσε ότι ο μέσος όρος  ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα κινείται στα 15,4 έτη περίπου έναντι 9,9 ετών στην ΕΕ, μίλησε για ένα στόλο επικίνδυνα γερασμένο.
Ανέφερε  ότι «επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για «καθαρά» αυτοκίνητα, με ξεκάθαρες προτεραιότητες να δώσουμε κίνητρα για την αντικατάσταση πολλών από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να διευκολύνουμε την εισαγωγή ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro5 και Euro6, να κινητροδοτήσουμε την αγορά νέων αυτοκινήτων, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομικών,.
Κατά τον ίδιο, ήδη καταγράφεται μία σημαντική αύξηση της αγοράς, η οποία ξεπερνάει το 20%, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης η αγορά του αυτοκινήτου έπεσε έως και 80%.
 Παράλληλα, με τα κίνητρα, ο υπουργός σημείωσε πως «θα υπάρξουν και κάποια φορολογικά και δασμολογικά αντικίνητρα, στην εισαγωγή εκείνων των μεταχειρισμένων, που είναι παλαιάς τεχνολογίας, και δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές».
«Το τελευταίο διάστημα, ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανοίγουμε τη συζήτηση για την οδική ασφάλεια, αλλά και για την ανάγκη ανανέωσης των αυτοκινήτων», είπε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο προβλήματα: αφενός ότι τα κόστη που πληρώνει σήμερα ο Έλληνας για να αγοράσει αυτοκίνητο είναι σε πολλές περιπτώσεις παράλογα - και για αυτό βέβαια ο μόνος που δεν φταίει είναι η ίδια η αγορά του αυτοκινήτου και οι άνθρωποί της.
Και αφετέρου ότι η κλιματική αλλαγή μάς χτυπάει ήδη την πόρτα και πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα για το περιβάλλον».
Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε πως αν και  μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ρύπανσης οφείλεται στα Ι.Χ. αυτοκίνητα, στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ. είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και «πρέπει να δράσουμε τώρα πριν είναι αργά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης