Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αύξηση 2,6% της Εθνικής Σύνταξης στην Ελλάδα εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία

tags :
Αύξηση 2,6% της Εθνικής Σύνταξης στην Ελλάδα εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία
Τι θα αλλάξει σε κλιμάκια και αυτοαπασχολούμενους
Αύξηση της Εθνικής σύνταξης στο ύψος της αύξησης του ΑΕΠ (2,6%) κατά τα δυο τελευταία χρόνια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ταυτόχρονα με την αλλαγή στα ανώτερα κλιμάκια ασφάλισης και τον σχετικό επανυπολογισμό των συντάξεων, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2020, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews των ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, στην οποία αποφασίστηκε επίσης να παραμείνει ως προσωπική διαφορά το ύψος των συντάξεων για τις οποίες θα μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Στις περιπτώσεις αυτές, ιδίως για όσους έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης (κινούνται μεταξύ 25 και 30 έτη), δεν θα λάβουν την αύξηση της Εθνικής σύνταξης.
Η ψήφιση των αλλαγών του ασφαλιστικού καθεστώτος θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, και θα στηριχθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ και το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του 2019.
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων θα υπακούουν στη λογική ότι όσο παραμένει ο εργαζόμενος στην εργασία του και στην ασφάλιση τόσο θα αυξάνει η ανταπόδοση. Έτσι αναμένεται η αύξηση των ποσοστών ανταπόδοσης μετά τα 30 έτη κλιμακωτά.
Η αναπλήρωση στη 15ετία µόνο για το τµήµα της ανταποδοτικής είναι στο 11,55%, στην 20ετία στο 15,87%, στην 25ετία στο 20,68%, στην 30ετία στο 26,37%, στην 35ετία στο 33,81% και στην 40ετία στο 42,80%.
Τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης θα αφορούν όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με περισσότερα από 30 και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης.
Τη μεγαλύτερη αύξηση θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40 έτη και πάνω.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών θα περιλαμβάνει 6 ως 8  κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, οι οποίες θα μοιάζουν με τις ασφαλιστικές κλάσεις, αλλά το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών δεν θα συνδέεται ούτε με τα έτη ασφάλισης, ούτε με το ύψος του εισοδήματος.
Εκκίνηση της χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης θα είναι τα 220 ευρώ (μηνιαίως), δηλαδή αυξημένο κατά 35 ευρώ σε σχέση με τα σημερινά ισχύοντα και το ποσό θα κλιμάκωνεται στα 230, 270, κλπ.  
Ο ασφαλισμένος θα έχει την επιλογή να καταβάλει υψηλότερες εισφορές, προκειμένου να λάβει μελλοντικά καλύτερη σύνταξη, ενώ η διαμόρφωση των νέων ποσών των ασφαλιστικών εισφορών θα συνδεθεί με τις επικείμενες εκπτώσεις στη φορολογία, με το υπουργείο Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι όλοι οι μη μισθωτοί θα είναι ωφελημένοι από το 2020.  Κι αυτό, γιατί για την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών με ετήσιο εισόδημα έως τις 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 9% από 22% που είναι σήμερα και ως εκ τούτου, θα οδηγήσει σε μια ετήσια μείωση φόρου κατά 1.300 ευρώ, ήτοι 108,33 ευρώ το μήνα.   
Με το σενάριο αυτό, όσοι επιλέγουν την χαμηλότερη κλίμακα ασφάλισης θα επιβαρυνθούν με 420 ευρώ ετησίως, αλλά θα έχουν κέρδος 900 ευρώ, από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης