Τραπεζικές πιέσεις έως -4% επέδρασαν στο ΧΑ -1,01% στις 855 μον., μηδενικά τα ανοδικά περιθώρια – Το ελληνικό 10ετές στο 1,35%

Τραπεζικές πιέσεις έως -4% επέδρασαν στο ΧΑ -1,01% στις 855 μον., μηδενικά τα ανοδικά περιθώρια –  Το ελληνικό 10ετές στο 1,35%
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 819,38 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 820 μονάδων με επόμενη τις 800 μονάδες  - Στο επίκεντρο η Πειραιώς με απώλειες -3,83%
(upd18)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 855 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες ενώ αρνητικά επέδρασε το κλίμα στην αγορά ομολόγων, που καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές στο 1,35% από χαμηλό πρόσφατα 1,15%... και με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Το bankingnews έγκαιρα από τα τέλη Αυγούστου είχε διαβλέψει ότι το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο τελείωσε, οπότε τα ανοδικά περιθώρια είναι από ελάχιστα έως μηδενικά ειδικά στις τράπεζες.
Η συσσώρευση θα συνεχιστεί σε Γενικό Δείκτη και τράπεζες.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -3,83% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,3%, Εθνική -1,15% και Eurobank -1,14%.
Αδιάφορη ήταν η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον οίκο Standard & Poor’s την Παρασκευή 8/11, στον απόηχο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στις 28 Οκτωβρίου 2019.
Eιδικότερα αναβάθμισε ΕTE, Eurobank και Alpha στο Β από Β- που ήταν πριν, με θετικές προοπτικές, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση, στο Β-, για την Τράπεζα Πειραιώς, αναβαθμίζοντας, όμως, τις προοπτικές της σε θετικές από σταθερές.
Στο εξωτερικό οι ελπίδες για την πρόοδο των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ- Κίνας  με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας την Πέμπτη 7/11 περί σταδιακής κατάργησης των εκατέρωθεν δασμών προσγειώθηκαν απότομα μετά από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, ότι δεν έχει δώσει σχετική εντολή.
Επίσης το κλίμα στην Ευρώπη επηρεάζεται και από τις ισχυρές απώλειες στην Ασία, απόρροια της πολιτικής έντασης στο Χονγκ Κονγκ.
Στα τραπεζικά νέα, σε εξέλιξη βρίσκονται πωλήσεις «κόκκινων» δανείων 4 δισ. ευρώ καθώς και τιτλοποιήσεις 9,3 δισ. ευρώ των εγχώριων τραπεζών με άμεσο στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ενώ οι οικονομία έχει ανακάμψει εντούτοις τα τιμήματα για την πώληση των NPEs μειώνονται διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι θα βγουν υπερκέρδη από τα ελληνικά NPEs.
Στην σημερινή 11/11 έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες 2019, η JP Morgan χαρακτηρίζει ορόσημο το σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες ενώ επισημαίνει ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι πολύ πιο υποστηρικτικό.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η JP Morgan Cazenove ήταν ο βασικός σύμβουλος του σχεδίου Ηρακλής στην ελληνική κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν χαμηλότερη βαθμολογία από το ελληνικό κράτος και δικαιολογούνται τα υψηλότερα επιτόκια στις εκδόσεις τους σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα εντούτοις οι αποδόσεις των ομολογιακών tier 2 των ελληνικών τραπεζών έχουν εντυπωσιακά βελτιωθεί .
Ειδικότερα, στο 5,5% βρίσκεται η απόδοση του tier 2 της Εθνικής και στο 7,70% της Πειραιώς από 9,75% στην έκδοσή του πριν μερικούς μήνες ενώ εφικτός είναι ο στόχος για 5% με 4,8% από την Alpha bank στην αναμενόμενη έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ.
Στην αγορά κρατικών ομολόγων, ουσιαστικά μηδενίστηκε το spread Ελλάδας - Ιταλίας στο 10ετές ενώ το παράδοξο είναι ότι και οι  δύο χώρες δανείζονται καλύτερα από τις ΗΠΑ καθώς το 10ετές βρίσκεται στο 1,95%.
Εν τω μεταξύ, στη ρευστοποίηση των κερδών της από τα ελληνικά 10ετή ομόλογα προχωρά η Societe Generale, παρά το γεγονός ότι δηλώνει θετική για την ελληνική αγορά ομολόγων ενώ χαρακτηρίζει υπερβολική την εξέλιξη του μηδενισμού του ελληνοιταλικού spread
Επίσης, σημειώνεται ότι η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός επενδυτικής βαθμίδας για τους επόμενους 12 μήνες ενώ διατηρεί την Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες προς αποφυγή και προτρέπει τους επενδυτές να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται νέα επιδείνωση με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,35% και το ιταλικό 10ετές  στο 1,20%.
Από την άλλη, βελτίωση καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στις 137 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 6445 μονάδες βάσης
Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες κατέγραψε η πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση Ελλάκτωρ, Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil.. ενώ με οριακή άνοδο έκλεισαν μόνο οι ΟΛΠ, Sarantis, ΟΤΕ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,43% και τον Γενικό Δείκτη +0,25%.
Περί τις 15:30 με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Πειραιώς -3,96%.... ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,35% Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης οι τραπεζικές πιέσες επεκτάθηκαν και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,29%.
O Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 819,38 μονάδες με πτώση -1,87%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,01% στις 855 μονάδες έχοντας υψηλό στις 866,81 μονάδες και χαμηλό στις 853,53 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,82 εκατ. ευρώ και όγκου 2,99 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 2,35 εκατ. τεμάχια αξίας  2,06 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 673 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 40 χιλ. τεμάχια 386 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 34,7 χιλ. τεμάχια αξίας 758,5 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 522,5 χιλ. τεμάχια αξίας 2,95 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 855 μονάδες στην πρώτη στήριξη των 860-850 μονάδων και ακολουθούν οι 840-830 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 870-880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 819 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 830-820 μονάδων και ακολουθούν οι 800-790 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των  850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 880 και οι 900 μονάδες.

Εταιρικά νέα και κινήσεις μετοχών

Από σήμερα, αλλάζει  η στάθμιση του ΟΠΑΠ στους δείκτες FTSE στο 0,60% από 66% μετά τη δημόσια πρόταση του.
Η μετοχή της Jumbo διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο τελικό μέρισμα ύψους 0,28 ευρώ ανά μετοχή.
Στο -30% κλειδωμένη με ανεκτέλεστα 119 χιλ. τεμάχια έκλεισε η μετοχή της MLS  στα χαμηλά 10ετών ενώ υπενθυμίζεται πως τα αποτελέσματα τόσο της χρήσης 2018 όσο και του εξαμήνου δεν ήταν ενθαρρυντικά.
Όσο αφορά την αποχώρηση του Ι. Ζάννα γενικού διευθυντή και μέλος του Δ.Σ. η εταιρεία ενημέρωσετο επενδυτικό κοινό ότι η αποχώρηση του έγινε για καθαρά προσωπικούς λόγους και πέραν τούτου, δεν υφίσταται θέμα παραίτησης διοικητικών στελεχών.

Τραπεζικά νέα

Συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank στις 12 Νοεμβρίου 2019 με βασικό θέμα…την τελική απόφαση για το deal των 26 δισεκ. NPEs.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει υπάρξει ανατροπή σκηνικού και πέραν από την Pimco, έχει μπει πολύ δυναμικά στο παιχνίδι της διεκδίκησης των 26 δισεκ. NPEs και το αμερικανικό fund Fortress.
Με βάση πληροφορίες η Fortress πληρώνει για το όλο deal 360 εκατ και η Pimco 310-320 εκατ. τα ποσά αυτά απέχουν πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις για 600 εκατ ή 500 με 480 εκατ που είχαν αναφερθεί πριν πολλούς μήνες.
Από την άλλη υπήρχε  προθεσμία για το deal Eurobank -Pimco αρχικά τέλη Σεπτεμβρίου 2019 και αργότερα 25 Οκτωβρίου 2019 όπου και οι δύο προθεσμίες πέρασαν χωρίς deal.
Τότε μπήκαν στο παιχνίδι το Fortress και η Bain Capital και όπως όλα δείχνουν η Eurobank είναι πιο κοντά στην Fortress.
Το βασικό ζήτημα που πρέπει να προσέξει η Eurobank είναι εάν το Fortress τηρήσει τις δεσμεύσεις του μετά από 6 ή 12 μήνες καθώς άλλη η φιλοσοφία ενός distress fund και άλλη ενός θεσμικού επενδυτή.
Είναι εμφανές ότι τα τιμήματα για την πώληση των NPEs μειώνονται ενώ η οικονομία ανακάμπτει καθώς οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι θα βγουν υπερκέρδη από τα ελληνικά NPEs διαψεύδονται πανηγυρικά.

Η επικαιρότητα

Για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας και τη διεύρυνση των επενδύσεων στη χώρα μας, έκαναν λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ραντεβού που δίνουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Xi Jinping στις 16:30 στον Πειραιά, όπου συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα επισκεφθούν τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Cosco.
Άλλωστε, κορωνίδα των συμφωνιών που θα γίνουν με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αποτελεί το «Μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της Cosco» το οποίο θα υπογράψουν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος της Cosco Shipping Corporation Limited Τσου Λιρόνγκ.
Στην εν λόγω συμφωνία εκφράζεται δημόσια η βούληση των δύο κυβερνήσεων να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Έκκληση για συνεργασία σε όλα τα πολιτικά κόμματα – πλην του ακροδεξιού Vox – απηύθυνε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez ύστερα και από τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτους αλλά χωρίς αυτοδυναμία τους Σοσιαλιστές και που εν ολίγοις επιβεβαίωσαν το πολιτικό αδιέξοδο που βιώνει εδώ και μήνες η Ισπανία.
Το μείζον ερώτημα είναι αν θα η Ισπανία θα καταφέρει να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση ή αν η ακυβερνησία και η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.
Αν και ο Pedro Sanchez έχει τον πρώτο λόγο για την πρωθυπουργία της Ισπανίας, θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς θα πρέπει, όπως εκτιμούν αναλυτές, είτε να καταλήξει σε κάποιου είδους συνεννόηση με το Λαϊκό Κόμμα είτε να συνεργαστεί με τους Podemos και άλλα μικρότερα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Την παραίτηση του υπέβαλε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales κάτω από το βάρος των βίαιων διαδηλώσεων και των έντονων διαμαρτυριών των τελευταίων εβδομάδων που ακολούθησαν την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του.
Διεθνείς οργανισμοί ζήτησαν την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στις 20/10 λέγοντας ότι βρήκαν ξεκάθαρη χειραγώγηση

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (11/11) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω νέων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τα οικονομικά στοιχεία Κίνας και Ιαπωνίας ενώ επέστεψε η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,26%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -1,83% στις 2909,97 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με μεγάλες απώλειες -2,66% στις 26925,55 μονάδες

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης καθώς δεν επιβεβαιώνοντας οι προσδοκίες για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Την άνοδο των προηγούμενων ημερών πυροδότησε η αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, η οποία ωστόσο δίνει τη θέση της στην επιφυλακτικότητα, λόγω των αντιφατικών μηνυμάτων από τις δύο πλευρές.
Στη Βρετανία, άλμα στα 1,88 δολ. καταγράφει η στερλίνα στον απόηχο των δηλώσεων στήριξης του Farage στον Johnson και το Συνγηρητικό Κόμμα, εν όψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου 2019.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,01%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,50%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,40%, ο S&P στο -0,30%, ο Nasdaq στο -0,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,94% ( 9,46 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς  

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές ενώ συνεχίστηκε η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7560 ευρώ με πτώση -1,15% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,74 ευρώ με πτώση -2,30% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,8640 ευρώ με πτώση -3,83% με όγκο 785 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,87 ευρώ, με πτώση -1,14% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3760 ευρώ, με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 614 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,41 ευρώ, με πτώση -1,80% και όγκο 205 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 189 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 13,98 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισαν μόνο οι ΟΛΠ, Sarantis, ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,29 με πτώση -0,69% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με άνοδο +0,30% και αποτίμηση 6,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0640 ευρώ με άνοδο +0,20% και αποτίμηση 711 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,08 ευρώ με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση 483 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,67 ευρώ με πτώση -0,31 και αποτίμηση 3,11 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,48 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,48 ευρώ με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,46 ευρώ με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,77 ευρώ με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,07 ευρώ με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3060 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 248 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,41 ευρώ, με πτώση -1,99% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0906 ευρώ, με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζεται η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,35% - Πωλήσεις και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης

Νέα επιδείνωση σημειώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εξαιτίας των ρευστοποιήσεων που σημειώνονται σε όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω της προσωρινής εκτόνωσης των οικονομικών εντάσεων.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,35% από 1,15% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,20%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,35% με το αμερικανικό 10ετές 1,95% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,03 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,28% με απόδοση αγοράς 0,32% και απόδοση πώλησης 0,25%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,09 μονάδες βάσης και απόδοση 0,35%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% με απόδοση αγοράς 1,24% και απόδοση πώλησης 1,18%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,29 μονάδες βάσης και απόδοση 1,30% με απόδοση αγοράς 1,35% και απόδοση πώλησης 1,25%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,58 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,37  μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,42 μονάδες βάσης και απόδοση 2,32%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης από 152 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.445 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,37% ή 137 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων αλλά και της απόφασης της FED να μειώσει τα επιτόκια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,20% στις 11 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/11/2019 στο -0,26% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,20% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,53%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS