Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καταιγίδα αρνητικών σχολίων στην διαβούλευση για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

tags :
Καταιγίδα αρνητικών σχολίων στην διαβούλευση για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Προβληματισμό προκαλεί στην επιχειρηματική κοινότητα η απουσία εξαγγελίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% για τα κέρδη του 2020
Αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων μελετά η κυβέρνηση για να λειάνει τις αντιδράσεις των πολιτών, ενώ προβληματισμό προκαλεί στην επιχειρηματική κοινότητα η απουσία εξαγγελίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% για τα κέρδη του 2020. Η σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο προβλέπει μόνο την υποχώρηση του συντελεστή από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019 καθώς και τη μείωση των μερισμάτων από το 10% στο 5%.
Πηγές, ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πριν φτάσει να κατατεθεί στη Βουλή θα συμπληρωθεί και με άλλα άρθρα. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και άλλες φορο-εκπλήξεις για τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, η διαβούλευση για το φορολογικό έχει ανάψει για τα καλά και τα περισσότερα από τα εκατοντάδες οργισμένα σχόλια των φορολογουμένων σημαδεύουν το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πληρωμών. Η ενιαία υποχρέωση συλλογής e-δαπανών ίσων με το 30% του εισοδήματος, έχει ξεσηκώσει τους φορολογούμενους που θεωρούν ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να πετύχουν τον νέο στόχο∙ και θα τιμωρηθούν για αυτό πληρώνοντας έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν.
Μεγάλη μερίδα των πολιτών θεωρεί αντισυνταγματικό το νέο μέτρο καθώς υποχρεώνει τους φορολογούμενους να καταναλώνουν περισσότερο από τις ανάγκες τους προκειμένου να γλιτώσουν από την πληρωμή πρόσθετου φόρου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάστασή τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους διαζευγμένους, οι οποίοι διαθέτουν ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους για διατροφή. Μάλιστα από το νέο καθεστώς δεν έχουν εξαιρεθεί οι άνεργοι και οι περιστασιακά απασχολούμενοι, όπως ισχύει σήμερα, και οι οποίοι τώρα μένουν ακάλυπτοι από την υποχρέωση πληρωμής του φόρου.
Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες στην κυβέρνηση αποκαλύπτουν και την προχειρότητα του μέτρου:
■ «Το άρθρο 7 περιλαμβάνει πρόχειρες και άδικες ρυθμίσεις όσον αφορά το 30% των δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές. Κατ' αρχάς αναφέρεται στο πραγματικό εισόδημα. Τι είδους νέος όρος είναι αυτός; Υπάρχει το μικτό, το καθαρό εισόδημα, το διαθέσιμο εισόδημα μετά τη φορολόγηση. Αλλά το πραγματικό εισόδημα πού ορίζεται;
■ «Οταν το άτομο είναι μόνο του χωρίς παιδιά και μένει σε δικό του σπίτι έχοντας εισόδημα 25-30.000 ευρώ ή και παραπάνω, το αναγκάζετε να ξοδεύει για να μην πληρώσει φόρο. Εγώ χαλάω 400-500 ευρώ (μετρημένα) τον μήνα και τα άλλα αποταμίευση. Με αναγκάζετε να ξοδεύω 625-875 ευρώ τον μήνα σε τι; Να αγοράζω άχρηστα πράγματα. Αρα, θα αναγκαστώ να πληρώσω φόρο 52%, αυτό είναι ληστεία. Αρα ο φόρος αυξάνεται...»
■ «Tο άρθρο περιέχει ρυθμίσεις άκρως αντισυνταγματικές. Σε περίπτωση προσφυγής στο ΣτΕ είναι βέβαιο ότι θα κηρυχθεί αντισυνταγματική μια τέτοια ρύθμιση. Η αντισυνταγματικότητα έγκειται στην ανεπίτρεπτη επέμβαση του κράτους στον τρόπο ανάλωσης του εισοδήματος και στην ανεπίτρεπτη επιπλέον φορολόγηση του εισοδήματος σε περίπτωση που το τελευταίο δεν αναλώνεται με συγκεκριμένο τρόπο».
■ «Είναι παράλογο να προσμετρούνται τα εισοδήματα από ενοίκια στο 30% και να μη συμβαίνει το ίδιο με τις δαπάνες για ενοίκια. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο άρθρο ανάβει το πράσινο φως της φοροδιαφυγής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς αφενός αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας για τη δήλωση του πραγματικού εισοδήματός τους, αφετέρου οι ενοικιαστές δεν έχουν κάποιο κίνητρο για να δηλώνουν τις δαπάνες τους» .
■ «Θα πρέπει να εξαιρέσετε και τους ανέργους από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων. Δεν είναι δυνατόν να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές ένας άνθρωπος που είναι άνεργος και δεν έχει εισόδημα».
 ■ «Από το ποσοστό του εισοδήματος πρέπει να αφαιρείται το εισόδημα που δίδεται ως διατροφή στη πρώην σύζυγο και στα τέκνα».
■ «Είναι περιορισμός της ελευθερίας του πολίτη και ποινικοποίηση της αποταμίευσης να μας υποχρεώνει να ξοδεύουμε το 30% του εισοδήματος μας με πλαστικό χρήμα, γιατί αν κάποιος θέλει και μπορεί να αποταμιεύει πρέπει να πληρώνει πρόστιμα. Εγώ με οικογενειακό εισόδημα πέρισυ 35.000 ευρώ έπρεπε να συγκεντρώσω 5.000 ευρώ με το νέο σύστημα υπολογισμού πρέπει να συγκεντρώσω 10.500 ευρώ, δηλαδή 110% αύξηση!!! στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης