Με λάθη ως 220 ευρώ οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Με λάθη ως 220 ευρώ οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
Οι μειώσεις δεν έγιναν με βάση το γράμμα του νόμου, αλλά με αυθαίρετο μαθηματικό τύπο προκειμένου να βγει το συνολικό ποσό περικοπών ύψους 180 εκατ. ευρώ
Αυθαίρετες και  άκυρες μειώσεις σε 300.000 επικουρικές συντάξεις ως και 55% που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 με αφορμή τον νόμο Κατρούγκαλου, κατήγγειλε το προεδρείο του Ενιαίου δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).
Το δίκτυο υποστηρίζει ότι οι μειώσεις δεν έγιναν με βάση το γράμμα του νόμου, αλλά με αυθαίρετο μαθηματικό τύπο προκειμένου να βγει το συνολικό ποσό περικοπών ύψους 180 εκατ. ευρώ που επέβαλε το μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον υπολογισμό και όσα είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Χατζόπουλος, τα  λάθη στον υπολογισμό  των επικουρικών ξεκινούν από 30 ευρώ και μπορεί να φτάνουν και τα 220 ευρώ. Οι μεγαλύτερες διαφορές αφορούν επικουρικές άνω των 400 ευρώ.
Ο λάθος επανυπολογισμός δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών των επικουρικών  του 2016. Ωστόσο αυτή η παράμετρος θα προσμετρηθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που  επεξεργάζεται το υπουργείο εργασίας το οποίο θα προβλέπει αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις , κλάδο επικούρησης με βάση τη κεφαλοποίηση για τους νέους ασφαλισμένους μετά το 2021  και την καταβολή προσωρινής επικουρικής σύνταξης.
Οι αυξήσεις λόγω της επιστροφής των ποσών από τις ψαλιδισμένες συντάξεις είναι  απόρροια των αποφάσεων του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2016, αποσυνδέοντας το ύψος των επικουρικών από το άθροισμα των 1.300 ευρώ το μήνα (κύριες και επικουρικές) και  αφορούν  κυρίως   260.000  συνταξιούχους  που υπέστησαν βαριές απώλειες το 2016 καθώς και άλλους 100.000  δικαιούχους που είχαν οριακές μειώσεις λίγων ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS