Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

To δόγμα «νόμος και τάξη» θα γυρίσει μπούμερανγκ

To δόγμα «νόμος και τάξη» θα γυρίσει μπούμερανγκ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει
Να εφαρμόσει το δόγμα «νόμος και τάξη» επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που έχει πυροδοτήσει ήδη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση,  με αφορμή κυρίως τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιοτης Αθήνας.
Οι καταγγελίες για τη χρήση αστυνομικής βίας και προκλητικής συμπεριφοράς από άνδρες των ΜΑΤ πέφτουν βροχή τις τελευταίες ημέρες, με το κλίμα να δυναμιτίζεται επικίνδυνα εν όψει των εορτασμών για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.
Από τις μαρτυρίες για ξυλοδαρμούς στα Εξάρχεια έως το ντου της Δίωξης Ναρκωτικών σε κλαμπ με 300 θαμώνες στο Γκάζι αλά…FBI και τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, είναι σαφές ότι το κλίμα στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας έχει αλλάξει σημαντικά προς το…αυταρχικότερο.
Ωστόσο, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με την κλιμάκωση της έντασης στους δρόμους της Αθήνας πρέπει να αποτελέσουν ένα ισχυρό προειδοποιητικό σήμα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Μπορεί η κυβέρνηση να ψήφισε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εντολή για εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ επειδή 100 φοιτητές αμφισβήτησαν το πρυτανικό λοκ-άουτ, ήταν και η σοφότερη….
Είναι άλλο πράγμα η έρευνα της αστυνομίας για τον εντοπισμό εξοπλισμού των αναρχικών που χρησιμοποιούν ως «ορμητήριο» για επιθέσεις το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ή οι επιχειρήσεις για την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών και άλλο η εντολή για επέμβαση των ΜΑΤ στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου, με χρήση βίας και χημικών σε βάρος φοιτητών και δημοσιογράφων.
Μια απλή περιφρούρηση της ΑΣΟΕΕ, την οποία οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν - καλώς ή κακώς- να κλείσουν υπό τον φόβο επεισοδίων, θα αρκούσε.
Οι δημόσιες προτροπές στελεχών ή ακόμη και μερίδας του Τύπου για την εφαρμογή του  νόμου «με όποιο κόστος», σε συνδυασμό με τις προκλήσεις και την αστυνομική βία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Την ίδια ώρα, η δήλωση Χρυσοχοϊδη ότι "κάποιοι θέλουν νέο Γρηγορόπουλο" όχι μόνο κλιμακώνει την ένταση, αλλά δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της.
Η λογική υπαγορεύει ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις στους δρόμους της Αθήνας.
Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία χαϊδεύει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, την ώρα που φουντώνουν οι αντιδράσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού, με τον κίνδυνο να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει.
Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με καταστολή και επίδειξη δύναμης.
Μάλλον το αντίθετο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης