Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Τα χαμηλά επιτόκια, κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Γερμανία

tags :
Bundesbank: Τα χαμηλά επιτόκια, κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Γερμανία
Η αντιπρόεδρος της Bundesbank βλέπει αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω των χαμηλών επιτοκίων
Την ανησυχία της για τις συνέπειες των χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Claudia Buch, μιλώντας στην εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, τονίζοντας τον κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Όπως επισημαίνει η Buch, «τα χαμηλά επιτόκια είναι ένας από λόγους για τους οποίους κάποιες αδυναμίες δεν είναι άμεσα ορατές στις αγορές: οι τιμές στα χρηματιστήρια και άλλα assets παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».
Σύμφωνα με την ίδια, μικρές και μεσαίες τράπεζες συμμετέχουν πολύ περισσότερο στον μετασχηματισμό της ωριμότητας από ό,τι πριν. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μετατρέπουν τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις σε μακροπρόθεσμα δάνεια.
Το μερίδιο των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 10 ετών στα νέα δάνεια αυξήθηκε από 26% το 2010 σε σχεδόν 47%.
«Εάν αυτή τη στιγμή υπάρξει ένα επιτοκιακό σοκ, πολλές τράπεζες θα επηρεαστούν την ίδια στιγμή.
Αυτό προκαλεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Γερμανία» υποστήριξε η αντιπρόεδρος της Bundesbank.
Παράλληλα, η Buch επισημαίνει ότι έπειτα από μια μακρά περίοδο οικονομικής ανάκαμψης, στον τραπεζικό τομέα υπάρχει μια γενική τάση υποτίμησης του πιστωτικού κινδύνου.
Αυτό ισχύει κυρίως για τα μοντέλα κινδύνου των τραπεζών όσον αφορά την αξιολόγηση των μελλοντικών πιστωτικών κινδύνων.
Τα μοντέλα που χρησιμοποιούν δεδομένα από την τελευταία δεκαετία ενδέχεται να υποτιμούν τους μελλοντικούς κινδύνους, καθώς η οικονομική ανάπτυξη ήταν καλή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ τα ποσοστά αφερεγγυότητας και ανεργίας ήταν χαμηλά.
Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες στη Γερμανία είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και διαθέτει επαρκή ρευστότητα.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών να γίνουν η πηγή πιο επικίνδυνων εταιρειών σε όλους τους τομείς.
Σε περίπτωση ύφεσης, που επί του παρόντος δεν αναμένεται από τη Bundesbank, αυτό πιθανόν να μεταφραστεί σε υψηλότερο ποσοστό default.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης