Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυτή είναι η συμφωνία του Άδωνι Γεωργιάδη με τους Κινέζους - Τι «κυνηγά» ο Κόκκινος Δράκος στην Ελλάδα

Αυτή είναι η συμφωνία του Άδωνι Γεωργιάδη με τους Κινέζους - Τι «κυνηγά» ο Κόκκινος Δράκος στην Ελλάδα
Στη συμφωνία περιλαμβάνονται 14 έργα αξίας πολλών δισ. ευρώ
Δεκατέσσερα έργα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει το Πλαίσιο  Συνεργασίας  μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας για τη διετία 2020 -2022 , που  σφραγίστηκε με την πρόσφατη παρουσία του προέδρου της Κίνας  Xi Jinping στην Αθήνα.
Η προεργασία για την υπογραφή της συμφωνίας έχει τη σφραγίδα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πρόσθεσε 8 νέα έργα στο φάκελο της συμφωνίας για την Ελλάδα.
Ο Κόκκινος Δράκος θα διεκδικήσει πιο έντονη  παρουσία στην ελληνική οικονομία  και το λιμάνι του Πειραιά ήταν μόνο η αρχή. Αναμένεται να διεκδικήσει τα ΕΛΠΕ τη  ΔΕΠΑ τη συμμετοχή της στον ενεργειακό τομέα  και στο πολλά υποσχόμενο τομέα   της αιολικής ενέργειας και  στη διαχείριση απορριμμάτων.   
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας  κ. He Lifeng, υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους της Κίνας και ο υπουργός Ανάπτυξης  και Επενδύσεων  κ. Άδωνις Γεωργιάδης για  την Ελλάδα.
Για την υλοποίηση του Πλαισίου Συνεργασίας, τα δύο μέρη συμφώνησαν να ακολουθήσουν την αρχή περί «συμμετοχής» των εταιρειών, προσανατολισμού στην αγορά , εμπορικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις τοπικές πρακτικές και τους διεθνείς  κανόνες.
Πρόκειται για το σημείο κλειδί της συμφωνίας καθώς η κινεζική πλευρά  θα εξετάσει ενεργά και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές  επιχειρήσεις  να συμμετάσχουν  σε κλάδους της ελληνική οικονομίας αγοράζοντας μετοχές εταιρειών.
Τα επενδυτικά σχέδια των Κινέζων θα περιλαμβάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε όταν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του πακέτου μετοχών που σήμερα κατέχει το Ελληνικό  Δημόσιο.
Ανάλογο ενδιαφέρον  θα επιδείξουν  και  για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Ελλάδας (ΔΕΠΑ)  με την πώληση πακέτου μετοχών.
Τα επόμενα  έξι έργα για τα οποία αναμένεται  να εκδηλώσουν ενδιαφέρον  είναι   η  απόκτηση τουλάχιστον το 20%  των μετοχών της εταιρείας ,ειδικού σκοπού για  την  ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής Κρήτης, που υλοποιεί η εταιρεία Ariadne Interconnector.
Οι Κινέζοι  επιθυμούν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας , όπου η κινεζική κρατική  εταιρεία Δικτύου Ενέργειας έχει δικαίωμα «προαίρεσης».
Στην επενδυτική ατζέντα των Κινέζων είναι η ανάπτυξη αιολικών πάρκων  στην Κρήτη όπως και σε ακατοίκητα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και  των  Κυκλάδων.
Το ενδιαφέρον τους επεκτείνεται και στη διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή της Αχαΐας και στην Κεντρική Μακεδονία.
Οι Κινέζοι επιθυμούν άμεσα την εξαγορά  και του υπόλοιπου ποσοστού του 16%  των μετοχών του ΟΛΠ  και την επέκταση του λιμένα του Πειραιά. Ακόμη  εξετάζουν τη συμμετοχή τους σε αιολικά έργα στη Θράκη , τη Μάνη  και το Τρίκορφο και την Κρήτη.
Οι  επενδύσεις της Κρατικής Εταιρείας Δικτύου  Ενέργειας θα επεκταθούν  στην εταιρεία διασύνδεσης δικτύου ενέργειας. Αναμένεται να  επενδύσουν  στο ηλιοθερμικό πάρκο MINOS στη Κρήτη συνολικής ισχύος 50 MW. Ζητούν την επέκταση  του εργοστασίου βωξίτη NFC και βλέπουν θετικά τα ο έργο  αποτέφρωσης στη Ρόδο.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ - ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  2020-2022  ΣΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ

Σύμφωνα με το Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022 σε Βασικούς Τομείς που υπεγράφη τον Οκτώβριο μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, τα δύο μέρη θα ακολουθήσουν την αρχή περί "συμμετοχής των εταιρειών, προσανατολισμού στην αγορά, εμπορικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις τοπικές πρακτικές και τους διεθνείς κανόνες " για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αναλάβουν τα ακόλουθα βασικά έργα αμοιβαίου οφέλους και κοινής ανάπτυξης:

Εξαγορά και Επέκταση του λιμένα του Πειραιά
Αιολικά έργα στη Θράκη, τη Μάνη, το Τρίκορφο και την Κρήτη
Επενδύσεις της Κρατικής Εταιρείας Δικτύου Ενέργειας της Κίνας στο μετοχικό κεφάλαιο και σε λοιπά έργα διασύνδεσης δικτύου
Επέκταση του εργοστασίου βωξίτη NFC
Ηλιοθερμικό έργο M.I.N.O.S.
Έργο αποτέφρωσης απορριμμάτων στη Ρόδο

Η Ελλάδα πρότεινε τα ακόλουθα έργα, τα οποία η κινεζική πλευρά θα εξετάσει ενεργά και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν:

ΕΛΠΕ – Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (πώληση μετοχών)
ΔΕΠΑ – Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Ελλάδας (ΔΕΠΑ) Α.Ε. (πώληση μετοχών)
Εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης «Ariadne Interconnector» ( πώληση μετοχών)
Περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ITPO) Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου η κινεζική Κρατική Εταιρεία Δικτύου Ενέργειας έχει δικαίωμα «προαίρεσης»
Ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη
Ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε ακατοίκητα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος
Έργο Διαχείρισης απορριμμάτων στην Αχαΐα – Πελοπόννησο
Έργο Διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας

Ο κατάλογος αυτός εκφράζει απλώς την ενεργό στάση και τις κοινές επιθυμίες των δύο μερών για την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς και δεν είναι νομικά δεσμευτικός.
Υπεγράφη σε δύο αντίτυπα την 11η Νοεμβρίου 2019, στην ελληνική και την κινεζική γλώσσα, και τα δύο κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης