Βραζιλία: Τελείωσε η κατάληψη της πρεσβείας της Βενεζουέλας

Βραζιλία: Τελείωσε η κατάληψη της πρεσβείας της Βενεζουέλας
Οι υποστηρικτές του Guaido είχαν δηλώσει ότι το προσωπικό της πρεσβείας τους είχε ανοίξει τις πόρτες δηλώνοντας υποταγή στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ενώ το Καράκας θεωρούσε ότι είχε γίνει «δια της βίας εισβολή» στη διπλωματική αποστολή
Υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido που είχαν καταλάβει μέρος της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Μπραζίλια εγκατέλειψαν την διπλωματική αντιπροσωπεία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Tereza Belandria της πρέσβειρας που είχε ορίσει ο Juan Guaido.
Οι υποστηρικτές του Guaido είχαν δηλώσει ότι το προσωπικό της πρεσβείας τους είχε ανοίξει τις πόρτες δηλώνοντας υποταγή στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ενώ το Καράκας πιθανόν θεωρούσε ότι είχε γίνει «δια της βίας εισβολή» στην διπλωματική αποστολή.
 
Όπως είχε γράψει νωρίτερα η bankingnews.gr:

Οπαδοί του Juan Guaido εισέβαλαν σήμερα το πρωί Τετάρτη 13/11, στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Μπραζίλια, καταλαμβάνοντας τμήμα της, ενώ, μέλη του προσωπικού της οποίας τους άνοιξαν τις πόρτες και δήλωσαν πίστη στον επικεφαλής της βενεζουελανής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε η πρεσβευτής που έχει οριστεί από τον Guaido, η Teresa Belandria.
Όμως, σύμφωνα με μια πηγή στη βραζιλιάνικη αστυνομία, η ομάδα αυτή «προσπαθεί να διαπραγματευθεί ειρηνικά» με τους υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro στους κόλπους της διπλωματικής αντιπροσωπείας, όπου η κατάσταση είναι συγκεχυμένη λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
«Τα γραφεία της πρεσβείας μας κατελήφθησαν δια της βίας σήμερα το πρωί.
Θεωρούμε πως η βραζιλιανή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του προσωπικού μας και των εγκαταστάσεών μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza.
Σε ανακοίνωσή της, η Belandria διαβεβαίωσε πως μέλη του προσωπικού στους κόλπους της πρεσβείας παρέδωσαν «οικειοθελώς τη διπλωματική αποστολή στην αντιπροσωπεία που είναι νόμιμα διαπιστευμένη στη Βραζιλία».
«Καλούμε όλους τους διαπιστευμένους αξιωματούχους της πρεσβείας και στα επτά προξενεία της Βενεζουέλας (στη Βραζιλία) να λάβουν την ίδια απόφαση», πρόσθεσε η Μπελάντρια.
Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Zair Bolsonaro υποστηρίζει ενεργά τον Juan Guaido, ο οποίος ανακηρύχθηκε μονομερώς πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίζεται από περίπου 50 πρωτεύουσες.
«Αν η Βραζιλία αναγνωρίζει τον Guaido ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, γιατί η πρεσβευτής Teresa Belandria, την οποία εκείνος διόρισε, δεν βρίσκεται ήδη μέσα στην πρεσβεία; Φαίνεται πως αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι σωστό και δίκαιο», έγραψε σήμερα στο Twitter ο βουλευτής Eduardo Bolsonaro, ένας από τους γιους του προέδρου.
Ο Freddy Menegotti, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας που παρέμεινε πιστός στον πρόεδρο Μαδούρο, αφηγήθηκε από την πλευρά του, σ' ένα βίντεο που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορέιο από το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του πρώην προέδρου Λούλα, πως «ξένα προς την πρεσβεία πρόσωπα μπήκαν σ' αυτήν και παραβιάζουν το έδαφος της Βενεζουέλας».
«Ζούμε μια παράλογη κατάσταση εδώ στη Βραζιλία.
Έχουμε μπροστά μας μια βίαιη επίθεση εναντίον μιας άλλης χώρας (...)
Το Σύνταγμά μας απαγορεύει οποιαδήποτε ανάμιξη σε συγκρούσεις άλλων χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η βουλευτής του PT Maria do Rosario, η οποία ήταν παρούσα μπροστά στην πρεσβεία μαζί και με άλλες προσωπικότητες της αριστεράς.
Τα γεγονότα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που ο πρόεδρος Bolsonaro ετοιμάζεται να έχει μια διμερή συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ως προοίμιο της συνόδου κορυφής των BRICS αύριο στην Μπραζίλια.
Στους κόλπους των BRICS επικρατούν διαφωνίες σχετικά με τη Βενεζουέλα.
Η Βραζιλία είναι η μοναδική χώρα στην ένωση αυτή που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Χουάν Γκουαϊδό, ενώ η Κίνα, όπως και η Ρωσία, υποστηρίζουν τον Nicolas Maduro.

bankingnews.gr

BREAKING NEWS