Διεθνή

Ιαπωνία: Κατά 0,2% αναπτύχθηκε η οικονομία, σε ετήσια βάση, το γ΄ 3μηνο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ιαπωνία: Κατά 0,2% αναπτύχθηκε η οικονομία, σε ετήσια βάση, το γ΄ 3μηνο 2019 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,1%
Σημαντική επιβάδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (14/11) στοιχεία της κυβέρνησης, καθώς οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα επηρέασαν για ακόμα ένα τρίμηνο την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 1,3% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι αύξησης 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,2%.
Οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν οριακή άνοδο σε ετήσια βάση, εν μέσω αυξημένης ζήτησης στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, πριν από την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στο 10% έναντι 8% προηγουμένως.
Παράλληλα, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,9% με τις συνολικές εξαγωγές ωστόσο να υποχωρούν, αντικατοπτρίζοντας την πτώση που έχει σημειωθεί στις εξαγωγές προς την Κίνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, η Ιαπωνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες δεν παρέχουν πλέον ώθηση.
«Θα υπάρξει σημαντική πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες αυτό το τρίμηνο, επειδή οι καταναλωτές βλέπουν το πραγματικό τους εισόδημα να περιορίζεται από τον υψηλότερο φόρο», τόνισε ο οικονομολόγος του NLI Research Institute, Taro Saito.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης