Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο αναμένουν την απόφαση Trump για τους δασμούς

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο αναμένουν την απόφαση Trump για τους δασμούς
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων  αναμένουν την απόφαση Trump για το εάν θα επιβάλει δασμούς έως 25% στις εισαγωγές οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο αναμένουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου D. Trump για το εάν θα επιβάλει δασμούς έως 25% στις εισαγωγές οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ καθώς έληξε η περίοδος των 180 ημερών που είχε οριστεί για την επανεξέταση του ζητήματος.
Ο Trump θα μπορούσε να κάνει μια ανακοίνωση σήμερα, αλλά τίποτα δεν είναι οριστικό έως ότου υπογράψει την απόφασή του, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Ο Trump ενημερώθηκε πριν την εκπνοή της προθεσμίας αυτή την εβδομάδα, που ο ίδιος είχε ορίσει τον Μάιο, για να αποφασίσει εάν θα παρατείνει εκ νέου την περίοδο αυτή ή θα επιβάλει δασμούς, οι οποίοι, όπως έχουν προειδοποιήσει οι αυτοκινητοβιομηχανίες, μπορεί να κοστίσουν θέσεις εργασίας και να αυξήσουν δραματικά τις τιμές των οχημάτων.
«Θα λάβω μια απόφαση αρκετά σύντομα.
Ενημερώθηκα πλήρως και θα λάβω μια απόφαση αρκετά σύντομα», δήλωσε ο Τραμπ την Τετάρτη.
Στελέχη μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών δήλωσαν στο Reuters ότι πιστεύουν πως ο Τραμπ δεν θα επιβάλει νέους δασμούς σε οχήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία ή αλλού εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
Η κυβέρνηση Trump ξεκίνησε την έρευνά της για τα ξένα αυτοκίνητα τον Μάιο του 2018 και πριν από έξι μήνες ο Trump συμφώνησε με έρευνα της κυβέρνησης ότι κάποια εισαγόμενα αυτοκίνητα και φορτηγά «αποδυναμώνουν την εσωτερική μας οικονομία» και απειλούν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια, αλλά δεν κατονόμασε συγκεκριμένα οχήματα ούτε εξαρτήματα.
Η καθυστέρηση στους δασμούς θα μπορούσε να μεταθέσει το ζήτημα έως τα μέσα της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι δυσκολότερο για τον Trump να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε ένα σημαντικό καταναλωτικό προϊόν πιο κοντά στις εκλογές.
Οι δασμοί ίσως να μην είναι απαραίτητοι, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross.
Αξιωματούχοι της ΕΕ επίσης αναμένουν ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει μια εξάμηνη καθυστέρηση.
Στις 17 Μαΐου, ο Trump ανέβαλε την απόφαση για τους δασμούς για έως 180 ημέρες ενώ έδωσε εντολή στον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS