Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία - Σύγκρουση Meta - Rama

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία - Σύγκρουση Meta - Rama
Η πολύμηνη πολιτική κρίση Meta - Rama κλιμακώνεται επικίνδυνα σε ανοιχτή σύγκρουση
H ανασύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας το οποίο έχει πάψει να λειτουργεί τα δυο τελευταία χρόνια εξαιτίας του γεγονότος ότι τα οχτώ από τα εννιά μέλη του είχαν προβλήματα με την δικαιοσύνη, έδωσε την αφορμή νέας κλιμάκωσης της πολύμηνης πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, αγγίζοντας τα όρια της ανοιχτής σύγκρουσης.
- Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα για την αντικατάσταση των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου ώστε αυτό να επαναλειτουργήσει.
- Με βάση τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Ilir Meta, όρισε πριν δύο μέρες ένα μέλος δικής του επιλογής, όμως για την ίδια θέση η Βουλή, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, ενέκρινε άλλη υποψηφιότητα, την οποία ο Meta την χαρακτήρισε παράνομη.
- Η άρνηση του Meta να ορκίσει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση επιλογή εξέλιξη προκάλεσε εξόργισε τον πρωθυπουργό Rama που συγκάλεσε σήμερα σε έκτακτη ολομελή σύνοδο το σώμα της Βουλής για να υιοθετήσει ψήφισμά της, με το οποίο καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί το Σύνταγμα.
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά όλων εκείνων, που όπως είπε, δια της παραβίασης του Συντάγματος επιδιώκουν να ελέγξουν όλο το δικαστικό σύστημα στη χώρα.
Άφησε, δε, ανοιχτά να εννοηθεί ότι θα απευθυνθεί ανοιχτά για το θέμα αυτό στους πολίτες αλλά και στον διεθνή παράγοντα ώστε να εμποδιστεί "η συμμορία σφετεριστών", όπως χαρακτηριστικά είπε, και να περιφρουρηθεί το δημοκρατικό πολίτευμα.
- Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Rama ο οποίος μιλώντας στη βουλή χρησιμοποίησε απαξιωτική γλώσσα κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η αντιπαράθεση δεν εστιάζεται ανάμεσα στον ίδιο και τον Meta, αλλά «ανάμεσα στον Meta και τη δικαιοσύνη, την Αλβανία, τον λαό και τον διεθνή παράγοντα».
- Επικαλούμενος, δε, την ανάγκη εφαρμογής της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη για να απαλλαγεί το σύστημα από τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, πρόσθεσε ότι τα βήματα της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή ταυτίζονται πλήρως με τις υποδείξεις των δυτικών συμμάχων.
Ο Edi Rama άφησε αιχμές για αντισυνταγματικές δραστηριότητες του προέδρου της Δημοκρατία καλώντας την κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για να αποφανθεί γύρω από την αποπομπή του Ilir Meta, να διερευνήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
- Οι πολιτικοί παρατηρητές στην Αλβανία επισημαίνουν ότι η νέα διαμάχη αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις πλευρές για τον έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που αποτελεί στην ουσία τον ακρογωνιαίο λίθο στην κρατική δομή της χώρα.
Στις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου συμπεριλαμβάνονται προς εξέταση καυτές υποθέσεις όπως η συνταγματικότητα των αμφιλεγόμενων δημοτικών εκλογών τον προηγούμενο Ιούνιο, η συνταγματική εγκυρότητα της Βουλής μετά από την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, ακόμα και η νομιμότητα της αποπομπής του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας, διαδικασία την οποία, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη δρομολογήσει στη Βουλή η κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS