Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπορεί η δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco να… καταστρέψει τον ΟΠΕΚ;

Μπορεί η δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco να… καταστρέψει τον ΟΠΕΚ;
Οι μέτοχοι της Aramco θα πιέζουν για κέρδη, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να συγκρουστεί με τον ΟΠΕΚ
Τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας παγκοσμίως, Saudi Aramco, στον ΟΠΕΚ εξετάζει σε άρθρο της η εξειδικευμένη σε ενεργειακά θέματα ιστοσελίδα OilPrice.com.
Όπως αναφέρει «η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα ύδατα εντός των επόμενων ημερών.
Μετά την επανάσταση του αμερικανικού shale πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία αποτέλεσε απειλή στην προσπάθεια του ΟΠΕΚ να σταθεροποιήσει την πετρελαϊκή αγορά, ο νέος κίνδυνος βρίσκεται προ των πυλών.
Το ΙΡΟ της Saudi Aramco, το μεγαλύτερο ΙΡΟ στην παγκόσμια ιστορία των αγορών, όχι μόνο θα επηρεάσει τον ΟΠΕΚ αλλά θα έχει συνέπειες για τη Σ. Αραβία, τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman και όλη την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι υπάρχουν μερικά σημαντικά ζητήματα με τα οικονομικά της εταιρείας, την αποτίμηση και τις ενδεχόμενες αποδόσεις για τη Σ. Αραβία.
Οι διεθνείς τράπεζες παρουσιάζουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το  IPO, υποδεικνύοντας ένα ευρύ φάσμα τιμών και αφήνοντας πολλά περιθώρια κερδοσκοπίας.
Παράλληλα, το ενημερωτικό δελτίο του IPO της Aramco υποδεικνύει ορισμένες απειλές που φαίνεται να μην συμπεριλήφθηκαν στις περισσότερες αναλύσεις, όπως ο αντίκτυπος της ισοπέδωσης της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, οι ενδεχόμενες νομικές επιπτώσεις από τη λίστα των δυτικών χρηματιστηρίων και η πιθανή έλλειψη ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ και ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές.
Και τα οικονομικά είναι μόνο ένα πράγμα που οι αναλυτές αναθεωρούν.
Οι νομικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου 9/11, της στάσης του αμερικανικού κογκρέσου και του νομοσχεδίου NOPEC, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για το μέλλον της Aramco.
Η δυνατότητα επένδυσης σε μια πετρελαϊκή εταιρεία που θα μπορούσε να εναχθεί εναντίον της λεγόμενης τρομοκρατίας ή βίαιων ενεργειών τρίτων μπορεί να είναι νέα, αλλά οι εταιρείες πετρελαίου ήταν πάντα στόχοι νομικών υποθέσεων.
Στο πρόσφατο παρελθόν, έχουμε δει πολλές δικαστικές υποθέσεις και αγωγές κατά εταιριών όπως η Shell, η ENI, η Total και η BP.
Και η Aramco θα είναι περισσότερο από μια "κανονική" εταιρεία.
 Η Σαουδική Αραβία διατρέχει έναν κίνδυνο που δεν είναι ακόμη ποσοτικοποιήσιμος αλλά είναι απόλυτα σαφής.
Η Aramco θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει τους ίδιους ελέγχους που αντιμετωπίζουν σήμερα άλλες εταιρείες από ακτιβιστές που μάχονται κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εάν υποβληθούν συγκεκριμένες ποσοστώσεις στις ΗΠΑ ή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η Aramco θα μπορούσε να βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Απαιτούνται αναφορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι ακτιβιστές θα δουν τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο ως σύμβολο έναντι του οποίου μπορεί να επιτεθούν.
Η επιτυχία του IPO της Aramco, έχει και ένα άλλο μη περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Ως κύριος «παίκτης» στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ, η Aramco θα πρέπει να δράσει διαφορετικά όταν απευθύνεται στην αγορά εάν θέλει να είναι μια πραγματική εισηγμένη πετρελαϊκή εταιρεία.
Οι μέτοχοι, ακόμα και από χώρες που είναι πραγματικά διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα εξακολουθήσουν να επιθυμούν να αυξάνουν τα κέρδη και το σταθερό μέρισμα.
Σε αυτό το όλο και πιο δύσκολο περιβάλλον, η Aramco θα πρέπει να μπορεί να αποδώσει κέρδη τόσο για τη Σ. Αραβία όσο και για τους επενδυτές της.
Η δράση ως κανονικού πετρελαϊκού γίγαντα θα απαιτήσει μια σοβαρή αλλαγή στάσης, διαχείρισης και στόχων.
Παρόλο που η εταιρεία δεν ανήκει άμεσα ή έστω δεν συνδέεται άμεσα με την κυβέρνηση της Σ. Αραβίας, αποτελούσε πάντα ένα όργανο της γεωπολιτικής και οικονομικής στρατηγικής της χώρας.
Η παραγωγή και οι επενδύσεις της Aramco ήταν πάντα σαφώς συνδεδεμένες με το μέλλον της Σαουδικής Αραβίας και τους γεωπολιτικούς φορείς που αντιπροσωπεύει.
Μια χρηματιστηριακή αγορά που «μετρά» την Aramco θα πρέπει να σπάσει αυτή τη στρατηγική, θέτοντας την εταιρεία σε μια πορεία σύγκρουσης με την ατζέντα του ΟΠΕΚ.
Οι μέτοχοι δεν θα είναι ικανοποιημένοι εάν οι όγκοι παραγωγής της Aramco καθορίζονται από τα μέλη του καρτέλ πετρελαίου.
Από την άλλη πλευρά, αν η Aramco αποφασίσει να μην συμμορφωθεί με τον ΟΠΕΚ, θα καταστήσει το καρτέλ ανίσχυρο.
Σήμερα οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι ο ΟΠΕΚ απειλείται, οπότε οι μέτοχοι και οι πιθανοί επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν αυτό το σημαντικό θέμα πριν επενδύσουν στην εταιρεία.
Ενώ οι κίνδυνοι είναι υψηλοί, πρέπει να σημειωθούν και ορισμένα θετικά πράγματα.
Το IPO της Aramco οδήγησε ήδη σε κάποιες απροσδόκητες θετικές αλλαγές στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι χάρη στο IPO, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο.
Το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι έχουν καταλάβει ότι η διακινδύνευση ενός πολέμου δεν θα σήμαινε μόνο μια αιματηρή σύγκρουση αλλά και το τέλος στα περισσότερα από τα σχέδια οικονομικής και κοινωνικής διαφοροποίησης της περιοχής.
Το πετρέλαιο και τα χρήματα φαίνεται να έχουν αποτρέψει έναν πόλεμο με το Ιράν.
Δίπλα σε αυτό, η περιπέτεια της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη φαίνεται να εισέρχεται στην τελική της φάση.
Όλο και περισσότερες φήμες δείχνουν ότι τα εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει τέρμα στη σύγκρουση της Σαουδικής Αραβίας με τους Χούτι.
Ταυτόχρονα, ο αραβικός συνασπισμός κατά του Κατάρ (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος) έδειξε ανοιχτά την προθυμία να άρει κάποιες από τις κυρώσεις που επέβαλε στο Κατάρ.
Το άνοιγμα μπορεί να έρχεται με τους κινδύνους, αλλά μπορεί να υπάρχουν και κάποιες πιο ακούσιες θετικές συνέπειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης