Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παγιδευμένη η ελληνική κυβέρνηση στον φαύλο κύκλο του μεταναστευτικού με την Τουρκία να εκβιάζει

Παγιδευμένη η ελληνική κυβέρνηση στον φαύλο κύκλο του μεταναστευτικού με την Τουρκία να εκβιάζει
Με ενδιαφέρον αναμένεται την Δευτέρα (18/11) η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες
Υπό την πίεση των αυξημένων προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και των αντιδράσεων που προκύπτουν από τις τοπικές κοινωνίες αναφορικά με το ζήτημα της μετεγκατάστασης και της δημιουργίας κλειστών κέντρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα το οποίο θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει την Δευτέρα (18/11) ο πρωθυπουργός με τους Περιφερειάρχες.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να εκβιάζει Ευρώπη και Ελλάδα υπό την απειλή ότι θα στείλει και άλλους μετανάστες στην ΕΕ.

Ωστόσο, παρά τα γεγονός ότι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το άσυλο, έχουν ληφθεί μέτρα και εφεξής απλουστεύονται οι διαδικασίες, η κυβέρνηση μοιάζει παγιδευμένη στο φαύλο κύκλο του μεταναστευτικού.
Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πάντως, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει εθνικής σημασίας ζήτημα βρέθηκε και στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Angela Merkel.
Βέβαια, το ενδιαφέρον της Γερμανίδας καγκελαρίου για το εν λόγω καυτό ζήτημα έχει διαφανεί εδώ και καιρό καθώς στις αρχές Οκτωβρίου, είχε στείλει τον υπουργό Εσωτερικών, Horst Seehofer στην Τουρκία ο οποίος μαζί με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο επισκέφθηκαν την Άγκυρα για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα και την κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι έως τώρα προσπάθειες, καθώς φαίνεται δεν απέδωσαν καρπούς, αφού την ίδια ώρα, οι ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην ελληνική επικράτεια ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της πασχίζει για την αποσυμφόρηση των νησιών.
Σε αυτό το σκηνικό, με ενδιαφέρον αναμένεται την Δευτέρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες η οποία θα πραγματοποιηθεί στις δύο το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αναμένεται να συζητηθεί το «φλέγον» ζήτημα που δοκιμάζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους τοπικούς άρχοντες.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, στόχος είναι μέσα στο 2020 να έχουν γίνει περίπου 10.000 επιστροφές.
«Νούμερο υπερ πενταπλάσιο από τις επιστροφές που έγιναν τα προηγούμενα 4,5 χρόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ενώ για τις κλειστές δομές, είναι θέμα λίγων ημερών να καταλήξουν πλήρως, στην κυβέρνηση, όσον αφορά τη χωροθέτηση, τη δυναμικότητα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά σφιχτό, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες. Παράλληλα, στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η ανακατανομή των ανθρώπων για την αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνεται με σεβασμό και οι μεταφορές δεν θα υπερβαίνουν το 1% του πληθυσμού σε κάθε Περιφέρεια.  
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζει ότι ο υπουργός Εσωτερικών μιλά συνεχώς με Δημάρχους, τοπικούς βουλευτές και τοπικούς φορείς ώστε να είναι όλοι ενήμεροι για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης.
«Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει άλλες 4.000 μετακινήσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και συνολικά, οι μετακινήσεις θα είναι της τάξης των 20.000.
Δηλαδή, θα μείνουν περίπου 9.500 με 10.000 ακόμα να γίνουν το δίμηνο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο».
Και συμπληρώνει ότι «μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, προχωρούμε στην κατασκευή των κλειστών δομών και στο υπόλοιπο επιχειρησιακό μας σχέδιο».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης