ΙΕΑ: Ο ΟΠΕΚ+ θα αντιμετωπίσε μεγάλη πρόκληση το 2020 από τους ανταγωνιστές του

ΙΕΑ: Ο ΟΠΕΚ+ θα αντιμετωπίσε μεγάλη πρόκληση το 2020 από τους ανταγωνιστές του
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Οι χώρες της ομάδας ΟΠΕΚ+ αντιμετωπίζουν μεγάλη πρόκληση το 2020 από τους ανταγωνιστές τους
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρότερο ανταγωνισμό το 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
«Οι χώρες της ομάδας ΟΠΕΚ+ αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση το 2020 καθώς αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση για το αργό τους», ανέφερε ο οργανισμός στη μηνιαία του έκθεση.
«Η αυξανόμενη προσφορά από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ εξηγεί αυτή τη μείωση, με αύξηση κατά 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019», ανέφερε ο ΙΕΑ, επικαλούμενος την παραγωγή από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νορβηγία και τη Γουιάνα.
Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο των χωρών του ΟΠΕΚ το 2020 θα ανέλθει στα 28,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προέβλεψε ο IEA, κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τη σημερινή παραγωγή της ομάδας των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών.
Πρόκειται για την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ πριν τις συνομιλίες στις 5-6 Δεκεμβρίου μεταξύ των κρατών του ΟΠΕΚ και των εταίρων τους με επικεφαλής τη Ρωσία για το εάν θα διατηρηθούν οι περιορισμοί στην παραγωγή που στόχο έχουν να στηρίξουν τις τιμές και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά.
Ο ΙΕΑ διατήρησε τις προβλέψεις του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2019 και το 2020 στο 1 εκατ. και 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα, αλλά ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψή του μπορεί ίσως να υποεκτιμά κάπως τον αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS