Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τιτλοποιεί 12 δισ NPEs η Alpha με ιστορικές διοικητικές αλλαγές και με κεφαλαιακή επιβάρυνση 1,5 δισ

Τιτλοποιεί 12 δισ NPEs η Alpha με ιστορικές διοικητικές αλλαγές και με κεφαλαιακή επιβάρυνση 1,5 δισ
Η Atlas Capital και ο Bob Diamond κάνουν άλμα στο κενό – Σχεδιάζουν συγχώνευση της Praxia με Attica bank με σχέση ανταλλαγής
H νέα εβδομάδα αναμένεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσα καθώς οι τραπεζικές εξελίξεις θα είναι πολύ σημαντικές και επικεντρώνονται
-Στις ανακοινώσεις της Alpha bank και το σχέδιο μείωσης των NPEs με παράλληλες ιστορικές διοικητικές αλλαγές
-Στα σχέδια του Bob Diamond της Atlas Capital μετόχου 100% της Praxia Bank που έρχεται στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου 2019 για να εξετάσει deal με την Attica bank, πραγματικά άλμα στο κενό.
-Θα σταλεί ο νέος νόμος που αφορά τον Ηρακλή στους θεσμούς για να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις

Alpha bank: Σχέδιο τιτλοποίησης 12 δις, έκδοση tier 2 περί τα 500 εκατ και ιστορικές διοικητικές αλλαγές

Το πλήρωμα του χρόνου έφθασε και η διοίκηση Βασίλη Ψάλτη που είναι ο νέος CEO της Alpha bank θα ανακοινώσει την τρέχουσα εβδομάδα 19 και 20 Νοεμβρίου 2019 το σχέδιο του για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων που ανέρχονται περίπου στα 21 δισεκ. ευρώ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει
-Τιτλοποίηση NPEs 12 δισεκ. ευρώ που θα μειώσουν τον δείκτη NPEs από 48% σε 20%.
Να σημειωθεί ότι αρχικώς υπήρχαν επαφές με την Fortress αλλά οι εξελίξεις στην Eurobank αλλάζουν τον σχεδιασμό.
Το Fortress κλείνει ή κατά το ορθότερο προσεχώς θα κλείσει deal με την Eurobank για τα 26 δισεκ. οπότε η Pimco θα στραφεί στην Alpha bank.
Υπό όρους θα μπορούσε η Pimco να πάρει τα 12 δισεκ. της τιτλοποίησης.
Η Alpha bank θα πουλήσει και την εταιρία διαχείρισης και όλο το σχήμα – ας το ονομάσουμε bad bank – θα το αναλάβει Πρόεδρος ο Αρτέμης Θεοδωρίδης και διευθύνων σύμβουλος ο Αθανασόπουλος.
Στόχος της Alpha bank είναι έως τον Ιούνιο του 2020 να έχει κλείσει τα πάντα και να έχει κατακυρωθεί το deal στον πλειοδότη.
Τα 12 δισεκ. NPEs που θα τιτλοποιήσει η Alpha bank αναμένεται να έχουν αρνητική κεφαλαιακή επίδραση περίπου 1,6 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank θα προχωρήσει μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 σε έκδοση ομολογιακού tier 2 μεταξύ 500 και 700 εκατ ευρώ με στόχο επιτόκιο κάτω από 5%.

Ιστορικές διοικητικές αλλαγές στην Alpha bank

Η Alpha bank υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη θα προβεί σε ιστορικές διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα.
-Θα αποχωρήσει ο Δήμος Μαντζούνης ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος από το διοικητικό συμβούλιο έως τέλη του 2019
-Θα καταργηθούν όλες οι θέσεις αναπληρωτών διευθύνοντων συμβούλων, οπότε Φιλάρετος, Αρώνης και Θεοδωρίδης δεν θα είναι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι αλλά… απλοί σύμβουλοι διοίκησης.
Τα στελέχη αυτά θα παραμείνουν στην τράπεζα για εύλογο χρονικό διάστημα.
Οι αλλαγές αυτές είναι ιστορικές καθώς Μαντζούνης, Φιλάρετος, Θεοδωρίδης και Αρώνης διοίκησαν επί πολλά χρόνια την Alpha bank και την διοίκησαν καλά.
Η Alpha bank έχει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό μαξιλάρι μεταξύ των τραπεζών 1,9 δισεκ. και αυτό αποδίδεται στην στρατηγική που είχε ακολουθήσει η παλαιά διοίκηση.

Η Atlas Capital και ο Bob Diamond κάνουν άλμα στο κενό – Σχεδιάζουν συγχώνευση της Praxia με Attica bank με σχέση ανταλλαγής

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα σχέδια της Atlas Capital που είναι μέτοχος 100% της Praxia Bank είναι κινήσεις απελπισίας.
Η Atlas Capital και ο Bob Diamond που είναι ο διευθύνων σύμβουλος του fund έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο σε Ελλάδα και διεθνώς.
Στο εξωτερικό η απόπειρα τους να αντλήσουν κεφάλαια απέτυχε παταγωδώς, η εξέλιξη αυτή όμως επηρεάζει την επένδυση στην Ελλάδα στην Praxia Bank
Η Atlas έχει επενδύσει στην Praxia Bank 90 εκατ, 20 εκατ για την αγορά ή καθαρό 16 εκατ, 20 εκατ που επένδυσε τέλη του 2018 και 50 εκατ Μάρτιο 2019 μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Η Praxia Bank υλοποιεί το αναπτυξιακό της σχέδιο οπότε ακόμη εμφανίζει ζημίες, εύλογη εξέλιξη καθώς υλοποιεί επενδύσεις με επίκεντρο το digital banking.
Τα κεφάλαια της Praxia Bank ανέρχονται περίπου σε 30-35 εκατ ευρώ περίπου.
Στον σχεδιασμό ήταν η Atlas Capital να επενδύσει 200 εκατ αλλά το fund αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Έτσι η Praxia ξεκίνησε να διερευνά την διεθνή αγορά ώστε να βρει 200 εκατ νέα κεφάλαια.
Όσοι επενδυτές εμφανίστηκαν – υπάρχουν 2-3 σοβαρές περιπτώσεις – ζήτησαν να πουλήσει 100% τις μετοχές της Praxia bank η Atlas Capital… αλλά ο Bob Diamond διαφωνούσε…
Με έμμεση εμπλοκή του υφυπουργού Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Μηταράκη η Atlas Capital προσέγγισε την Attica bank για να συγχωνευθούν με σχέση ανταλλαγής Praxia και Attica bank.
Με την Attica bank να εμφανίζει ένα χρεοκοπημένο επιχειρηματικό μοντέλο να μην επιτυγχάνει κέρδη και να καίει συνεχώς κεφάλαια… συγχώνευση της Attica bank με την Praxia bank θα ήταν αυτοκτονία για την Praxia και τον Diamond.
Να σημειωθεί ότι η σχέση ανταλλαγής θα φέρει την Atlas Capital από 100% μέτοχο στην Praxia Bank στο 10% στο νέο σχήμα.
Αποτελούν δύο αταίριαστα τραπεζικά σχήματα, με την Praxia να χρειάζεται 200 εκατ και την Attica bank να χρειάζεται 100 εκατ νέα κεφάλαια.
O επικεφαλής της Atlas Capital Bob Diamond θα έρθει στις 18 Νοεμβρίου 2019 για να συναντηθεί με την διοίκηση της Attica bank.
Πρόκειται για ένα deal απελπισίας που δεν κάνει κανένα επιχειρηματικό νόημα.
Δύο τράπεζες που αναζητούν κεφάλαια, η Praxia τώρα ξεκινάει να λειτουργεί, έχει περίπου 100 εκατ καταθέσεις και η Attica bank συνεχίζει να αποτελεί μια zombie bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης