Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσαρεστημένοι οι Σαουδάραβες για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το IPO της Aramco

Δυσαρεστημένοι οι Σαουδάραβες για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το IPO της Aramco
Οι μετοχές της Aramco μπορεί να τεθούν σε διαπραγμάτευση στο τοπικό χρηματιστήριο ακόμα και στις αρχές του επόμενου μήνα
Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται Σαουδάραβες αξιωματούχοι με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό για την δημόσια εγγραφή της Aramco.
Σύμφωνα με τους Financial Times, σύμβουλοι ενημέρωσαν τις προηγούμενες ημέρες για το χάσμα που καταγράφεται μεταξύ των εγχώριων και των ξένων επενδυτών καθώς κινούμαστε στην τελική ευθεία για το IPO.
«Ο εκδότης εξέφρασε μεγάλη δυσαρέσκεια με αυτά που άκουσαν», δήλωσε μια πηγή.
Οικονομικοί παράγοντες εμφανίζονται πεπεισμένοι για την τεράστια ζήτηση από το εσωτερικό για μια αποτίμηση 1,8 τρισ. δολαρίων ή υψηλότερη.
Επενδυτές από τη χώρα, κάποιοι εκ των οποίων δέχτηκαν πιέσεις για να τοποθετηθούν, ενθαρρύνθηκαν να δώσουν τιμές σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, όμως διεθνείς επενδυτές είπαν σε τραπεζίτες ότι μια αποτίμηση μεταξύ 1,2 – 1,5 τρισ. δολαρίων είναι πιο ρεαλιστική.
Οι μετοχές της Aramco μπορεί να τεθούν σε διαπραγμάτευση στο τοπικό χρηματιστήριο ακόμα και στις αρχές του επόμενου μήνα, σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου ξεκίνησε η προσπάθεια. Το Βασίλειο επιδιώκει να διαθέσει 1 έως 3% των μετοχών και να αντλήσει 20 έως 60 δισ. δολάρια.
Η διαδικασία αντιμετώπισε προσκόμματα και καθυστερήσεις κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας να εξασφαλίσει αποτίμηση 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, όπως επεδίωκε ο Πρίγκιπας της χώρας.
Ακόμα δεν έχει οριστεί εύρος τιμής και άλλες κρίσιμες λεπτομέρειες. Οι διεθνείς επενδυτές αναμένεται να προσφέρουν τιμές στο φάσμα που θα δοθεί τοποθετώντας μικρότερα ποσά στο πάνω εύρος και μεγαλύτερα στο χαμηλό.
Επενδυτής από την περιοχή του Κόλπου που προσεγγίστηκε από τους αναδόχους δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να κάνει μια μεγάλη τοποθέτηση σε αποτίμηση 1,3 τρισ. δολαρία με τη μισή επένδυση να καλύπτεται από τραπεζικό δάνειο.
«Το Βασίλειο δεν θα πάρει [αποτίμηση] 1,8 τρισ., πρέπει να αφήσουν κάτι στο τραπέζι για τους επενδυτές, έτσι θα εξασφαλίσουν την επιτυχία», είπε.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης