Τελικά η Aramco δεν αξίζει 2 τρισ. δολ. – Στα 1,7 τρισ η αποτίμηση, πωλείται το 1,5% της εταιρίας

Τελικά η Aramco δεν αξίζει 2 τρισ. δολ. – Στα 1,7 τρισ η αποτίμηση, πωλείται το 1,5% της εταιρίας
Η Σαουδική Αραβία περνάει δημοσιονομική κρίση και αναζητάει νέα έσοδα, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ο πρώην επικεφαλής της CIA, David Petraeus....
Κάτω από τον επιθυμητό στόχο των 2 τρισεκ. δολαρίων διαμορφώνεται η αποτίμηση της Saudi Aramco στα 1,6 σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι Σαουδάραβες υποστήριζαν σε όλα τα road show ότι η Aramco αξίζει πάνω από 2 τρισεκ. με όρους αποτίμησης για το 100% των μετοχών.
Η Aramco δήλωσε ότι θα πουλήσει το 1,5% των μετοχών της (3 δισεκατομμύρια μετοχές) για περίπου 8 δολάρια ανά μετοχή, εκτιμώντας την IPO γύρω στα 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι ένα ρεκόρ αξίας IPO ξεπερνώντας την αντίστοιχη IPO της Alibaba Group Holding Limited του 2014.
Η αποτίμηση της Aramco ήταν μια δύσκολη εξίσωση μεταξύ θεσμικών επενδυτών, εμφάνισης του κλιματικού ακτιβισμού στη Δύση και της ανησυχίας ότι η μεσομακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια επιβράδυνση είναι ορατή.
Σύμφωνα με το 40% των 24 επενδυτών που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, η αξία της Aramco είναι μεταξύ 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν τεράστια κενά στις αποτιμήσεις χαμηλού και υψηλού επιπέδου.
Οι εκτιμήσεις από 16 τράπεζες που έχουν καταλήξει σε εκτιμήσεις κυμαίνονται από το χαμηλό των 1,1 τρισεκατομμυρίων έως και τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) είναι μια ομάδα παραγωγών 14 χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, έχει περιορίσει πρόσφατα τις προβλέψεις της για παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Αναμένει ότι η κατανάλωση το 2023 θα φτάσει τα 103,9 εκατομμύρια βαρέλια, από 104,5 εκατομμύρια βαρέλια σε έκθεση του 2018.
Τα ηλεκτρικά οχήματα πιθανότατα θα εμφανίσουν εκρηκτική ανάπτυξη στις χώρες που ανήκουν στην ομάδα των κρατών  Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατά την επόμενη δεκαετία, η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί.
Και ενώ η IPO της Aramco είναι το μέσο για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο Vision 2030 του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τη μετατροπή της οικονομικής δομής της Σαουδικής Αραβίας σε πιο οικολογική… ο πραγματικός λόγος είναι ότι η Σαουδική Αραβία δαπανάει πολλά κεφάλαια.
Η Σαουδική Αραβία περνάει δημοσιονομική κρίση και αναζητάει νέα έσοδα, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ο πρώην επικεφαλής της CIA, David Petraeus.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS