Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέσσερα γεγονότα - σταθμοί σημαδεύουν την κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα

tags :
Τέσσερα γεγονότα - σταθμοί σημαδεύουν την κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα
Το μεγάλο «μπρα ντε φερ» για την κυβέρνηση θα δοθεί στις 25 Νοεμβρίου στην συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG)
Βαρόμετρο για την ομαλή εκτέλεση του κυβερνητικού σχεδιασμού για το 2020 αποτελούν τα τέσσερα κομβικά χρονικά ορόσημα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Οι εξελίξεις ξεκινούν να τρέχουν από σήμερα Δευτέρα 18 Νοεμβρίου με την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ελαφρύνσεις των 1,2 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο θα διορθωθεί σε δεκάδες σημεία του τα οποία στην διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων στους φορολογούμενους ( ηλεκτρονικές αποδείξεις, φορολόγηση παροχών σε είδος, περιστασιακά εργαζόμενοι, κ. α).  
Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου η δημοσιοποίηση της τέταρτης έκθεσης αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρακτικά για την κυβέρνηση αποτελεί το εισιτήριο όχι μόνο για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA & SMPs) αλλά και για την αλλαγή χρήσης αυτών των εσόδων.
Η Αθήνα δεν περιμένει τίποτα λιγότερο παρά από μια θετική έκθεση αξιολόγησης.
Η έκθεση θα συνοδευτεί και με νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο την εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αλλά και τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.
Μια μέρα μετά, την Πέμπτη στις 21 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί στην Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, όπου θα αποκαλυφθούν τα ακριβή περιθώρια του φετινού δημοσιονομικού χώρου και συγχρόνως οι προθέσεις της κυβέρνησης για το φετινό κοινωνικό μέρισμα.
Η κυβέρνηση δέχεται ήδη πιέσεις από τους δανειστές να κινηθεί συντηρητικά και να μη διανείμει το υπερπλεόνασμα με τη μορφή μερισμάτων σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του χρόνου.
Σε αυτή την περίπτωση τα λεφτά θα χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» για την κάλυψη έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών, όπως είναι για παράδειγμα τα αναδρομικά των συνταξιούχων που εκκρεμούν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το (μνημονιακό) έτος 2015, αφού η κάλυψη του ποσού των 4 δισ. ευρώ έχει γίνει εφιάλτης για το οικονομικό επιτελείο.
Από την άλλη όμως υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για τους κοινωνικά ασθενέστερους. Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 συντάχθηκε με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,68% με τον δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παροχές φέτος  να φθάνει τα 344 εκατ. ευρώ  Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι φοροελαφρύνσεις των 1,2 δισ. ευρώ τότε ο λογαριασμός των παροχών για την διετία 2019 - 2020 φτάνει στο ύψος  των 1,544 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο «μπρα ντε φερ» για την κυβέρνηση θα δοθεί στις 25 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, στην συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του κρίσιμου Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου η οποία θα είναι γεμάτη με ελληνικά θέματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας  θέλει να υπάρξει θετικό ισοζύγιο στη συζήτηση που θα γίνει για τον ελληνικό φάκελο καθώς ποντάρει πολλά στο θετικό κλίμα µε τους θεσμούς και στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Δημοσίου σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου δεν είναι μία απλή Υπουργική Σύνοδος για την κυβέρνηση αλλά η αφετηρία μίας συζήτησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που θα την ταξιδέψει μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης