Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian (Allianz): Παράλογες οι αρνητικές αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα

El-Erian (Allianz): Παράλογες οι αρνητικές αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, θεωρεί παράλογο το γεγονός ότι η Ελλάδα εκδίδει ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις
Για διαστρέβλωση των αγορών ομολόγων κάνουν λόγο οι Financial Times κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι εκδίδει ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις.
«Είναι παράλογη η έκδοση ελληνικών ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, και συμπληρώνει «αυτό σου δείχνει το βαθμό στον οποίο έχει διαστρεβλωθεί η αγορά.
Ένα προς ένα, πράγματα που φαίνονταν αδύνατα πριν λίγα χρόνια, έχουν συμβεί».
Οι FT εστιάζουν στις αρνητικές αποδόσεις των ελληνικών εντόκων γραμματίων, με το δημοσίευμα να αρχίζει ως εξής: «Οι επενδυτές δάνεισαν την ελληνική κυβέρνηση 487,5 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα.
Όταν το έντοκο γραμμάτιο ωριμάσει έπειτα από 13 εβδομάδες, οι επενδυτές θα λάβουν πίσω λιγότερα από ό,τι πλήρωσαν».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η υψηλή τιμή προκάλεσε έκπληξη στην αγορά.
Οι επενδυτές αρνούνταν να δανείσουν την Ελλάδα σε οποιαδήποτε τιμή κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη το 2009-2015, με αποτέλεσμα τα τρία μνημόνια.
«Τώρα πληρώνουν την Αθήνα για να προσέχει τα μετρητά τους» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η τεράστια αλλαγή είναι εν μέρει ένδειξη της βαθμιαίας εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών έπειτα από μια βάναυση υποχώρηση.
Αλλά οι μεγαλύτεροι παράγοντας που συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη ήταν εξωτερικοί και η έκδοση των ελληνικών ομολόγων είναι μόνο η κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου παγκόσμιου χρέους.
Έπειτα από ένα μεγάλο ράλι ομολόγων φέτος, περίπου 11,5 τρισ. δολ. ομολόγων -περισσότερο από το ένα πέμπτο των συνολικών ομολόγων που εκδίδουν κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο- διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις.
Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα χάσουν χρήματα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αύξηση των αρνητικών αποδόσεων έχει ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα.
Αρχής γενομένης από συμβατικούς παραδείσους όπως τα ιαπωνικά και τα γερμανικά ομόλογα, η αύξηση έχει προκαλέσει σύγχυση στους επενδυτές, οι οποίοι στρέφονται προς ομόλογα που συνήθως ήταν υψηλού ρίσκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης