Γερμανία: Merkel και Scholz υπό πίεση - Ιδιότυπη συμμαχία βιομήχανων και συνδικάτων, ζητούν αύξηση δαπανών

Γερμανία: Merkel και Scholz υπό πίεση - Ιδιότυπη συμμαχία βιομήχανων και συνδικάτων, ζητούν αύξηση δαπανών
Σε μια ιδιότυπη συμμαχία προχώρησαν βιομήχανοι και συνδικάτα στη Γερμανία, καλώντας την κυβέρνηση Merkel να αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες, καθώς η ύφεση απειλεί την ατμομηχανή της Ευρώπης. 
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) κάλεσαν σήμερα,  με κοινή ανακοίνωση, την κυβέρνηση να σκεφθεί ξανά τις προτεραιότητές της για τον προϋπολογισμό και να ενισχύσει δραστικά τις δημόσιες επενδύσεις, ώστε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να είναι σε θέση να αναπτυχθεί στο μέλλον.
Η ασυνήθιστη κίνηση της επιχειρηματικής οργάνωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία και της μεγαλύτερης τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσής της δείχνουν πόσο πολύ έχει μετατοπισθεί η δημόσια συζήτηση σε μία χώρα, η οποία έχει από χρόνια εμμονή με την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που δεν δημιουργούν νέο χρέος.
Με τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται οριακά και το κόστος δανεισμού του Βερολίνου να κινείται σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, η καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δέχονται αυξανόμενη πίεση από τη χώρα τους και από το εξωτερικό να εγκαταλείψουν τη δέσμευση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που επέβαλαν μόνοι τους, η οποία περιορίζει τον δημοσιονομικό χώρο για αύξηση των δημοσίων δαπανών.
«Αυτό δεν αφορά κυρίως την καταπολέμηση των συμπτωμάτων μίας ύφεσης, αλλά μάλλον την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της αδύναμης ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του BDI, Dieter Kempf, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να διατηρήσει και να βελτιώσει τη Γερμανία ως τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία και απασχόληση.
Ο Kempf τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις σε ψηφιακές και μεταφορικές υποδομές κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε περίπου 16 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός προβλέπει επενδύσεις ύψους 43 δισ. ευρώ για το 2020.
Ο επικεφαλής της DGB, Reiner Hoffmann,  επεσήμανε ότι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της Γερμανίας και μαζί με αυτή και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε άλλο να τίθεται η ευημερία των μελλοντικών γενεών σε κίνδυνο με τόσο απαρχαιωμένες υποδομές και με τόση υποχρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος», τόνισε ο Hoffmann,  προσθέτοντας ότι οι περισσότερες δημόσιες επενδύσεις θα ενισχύσουν επίσης την κοινωνική συνοχή και θα προωθήσουν ίσες συνθήκες διαβίωσης σε όλη τη χώρα.
Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας, KfW, έχει υπολογίσει ότι οι δήμοι της χώρας έχουν επενδυτικές ανάγκες ύψους 138 δισ. ευρώ.
Η ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων θα ήταν θετική ευρύτερα για την Ευρωζώνη.
Η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christin Lagarde έχει τονίσει ότι η Γερμανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πλεονάσματα που έχει στον προϋπολογισμό της για να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Bundesbank: Η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας θα συνεχιστεί το δ' 3μηνο του 2019 - Η Γερμανία δεν εισέρχεται σε ύφεση

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας στο δ' τρίμηνο του 2019 αναμένει η Bundesbank, απορρίπτοντας ωστόσο τα σενάρια ύφεσης.
«Δεν υπάρχει λόγος για φόβους ότι η Γερμανία θα εισέλθει σε ύφεση» επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση.
Υπενθυμίζεται ότι το γ' τρίμηνο του 2019 το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% συγκριτικά με το β' τρίμηνο, κατά το οποίο είχε συρρικνωθεί, με τη γερμανική οικονομία να αποφεύγει οριακά την τεχνητή ύφεση.

Ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός και το 2020, αυξημένος κατά 1,1% στα 362 δισ.ευρώ

Αυξημένος κατά 1,1% θα είναι ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2020, στα 362 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από επιτροπή της Bundestag.
Το ποσό αυτό είναι κατά 1,7 δισεκ. ευρώ υψηλότερο από αυτό που πρότεινε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz.
Ο Scholz που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Angela Merkel, μπορεί να διατηρήσει τον προϋπολογισμό ισοσκελισμένο μόνο αντλώντας κεφάλαια από ένα αποθεματικό που προοριζόταν για την ενσωμάτωση των προσφύγων.
Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί σε 35 και πλέον δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,6 δισ. θα ανακατευθυνθούν στον τακτικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Περί 7 δισ. ευρώ κατανέμονται σε κίνητρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με μέτρα όπως η καλύτερη μόνωση των κτιρίων, η αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων θέρμανσης με νέες και αποδοτικότερες, η παροχή υψηλότερων επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων κ.λπ.
Ο προϋπολογισμός θα χρειαστεί να εγκριθεί από την ολομέλεια της Bundestag, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS