Νέα ανοδική κίνηση σε τράπεζες και ΧΑ +0,57% στις 893 μον. - Μεταξύ 900-940 μον. δημιουργείται σκηνικό φούσκας

Νέα ανοδική κίνηση σε τράπεζες και ΧΑ +0,57% στις 893 μον. - Μεταξύ 900-940 μον. δημιουργείται σκηνικό φούσκας
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 915,36 μονάδες, στα υψηλά 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 25/06/2018 (926,45 μονάδες) - Σωρευτικά κέρδη +108,21% από την αρχή 2019
(upd18)Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 893 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για μια ακόμη συνεδρίαση, ενώ ενδοσυνεδριακά σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις που δικαιολογούνται από τις εξαιρετικές επιδόσεις του τελευταίου διαστήματος.
Η άνοδος των τελευταίων ημερών στηρίζεται κυρίως σε ψυχολογικά κριτήρια, ενώ στο εύρος των 900 με 940 μονάδων δημιουργείται σκηνικό φούσκας. 
Eιδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  Εθνική +2,56% και Πειραιώς +2,39% και ακολούθησε η Eurobank +1,44% ενώ οριακά υποχώρησε η Alpha Bank -0,73%.

Σημειώνεται ότι σήμερα η βρετανική τράπεζα HSBC και στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων για τις αναδυόμενες αγορές, αναβάθμισε σε overweight (δηλαδή για αποδόσεις καλύτερες από αυτές των αναδυόμενων αγορών) την ελληνική αγορά και υποβαθμίζει την Αίγυπτο μια ημέρα μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών.
Ο νέος νόμος Ηρακλής για τα NPEs σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες των τραπεζών να φέρουν εμπροσθοβαρείς λύσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικά κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει από την αρχή του 2019  κέρδη +108,21%.
Οι τραπεζικές μετοχές ενώ έφτασαν στις τιμές των τελευταίων αυξήσεων μετά από τέσσερα χρόνια – πλην της Πειραιώς - η άνοδος τους δεν δικαιολογείται ούτε από την ποιότητα των κεφαλαίων, ούτε από την κερδοφορία.
Με την τιτλοποίηση των προβληματικών δανείων οι τράπεζες θα πρέπει να δαπανήσουν σημαντικά κεφάλαια εντός του 2020 που υπολογίζονται περίπου στα 4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης.
Από την άλλη, ενώ θα προχωρήσουν σε νέα ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους….  υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 16 δισεκ. σε σύνολο 24 δισεκ. κεφαλαίων.
Κέρδη 91,6 εκατ. ευρώ, έναντι 53,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους στο εννεάμηνο του 2019, ενώ τα κέρδη για το γ΄τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 4,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας.
Επίσης σύμφωνα με τα σχέδιο για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs, θα τιτλοποιήσει 12 δισεκ. ευρώ NPEs δαπανώντας 1,5 με 1,6 δισ. ευρώ με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2020 ενώ παράλληλα και εντός του 2020 θα εκδώσει ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης tier 2 για να ενισχύσει το κεφαλαιακό της μαξιλάρι αντλώντας 500 έως 800 εκατ με επιτόκιο κάτω από 5%.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,43% και το ιταλικό 10ετές στο 1,28%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στις 147 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 6847 μονάδες βάσης από 6771 μονάδες
Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τα μεγαλύτερα κέρδη  Lamda, Sarantis, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ ενώ πτωτικά έκλεισαν  Viohalco, Coca Cola, Φουρλής...
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Φουρλή, στα 6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά φόρους στο 9μηνο του 2019 ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 44,4 εκατ., μετά την εφαρμογή του προτύπου IFRS 16.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,62% και τον Γενικό Δείκτη +0,20%.
Περί τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,94%.
Περί τις 12:15 με τα κέρδη των τραπεζών σε συνδυασμό με την ήπια άνοδο της πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,74%
Λίγο μετά τις 14:00 και στο πλαίσιο κατοχύρωσης κερδών ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,92% επιδρώντας οριακά στον Γενικό Δείκτη στο -0,16%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 915,36 μονάδες με άνοδο +1,03%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,57% στις 893 μονάδες έχοντας υψηλό στις 894,82 μονάδες και χαμηλό στις 886,86 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 25,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,4 εκατ. ευρώ και όγκου 2,26 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 980 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 954 χιλ. ευρώ.
Eπίσης ο ΟΤΕ διακίνησε 602 χιλ. τεμάχια αξίας 8,06 εκατ.ευρώ, ο Ελλάκτωρας 60 χιλ. τεμάχια αξίας 100 χιλ. ευρώ και η ΑΣΚΟ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 334 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 890-905 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 940 μονάδων..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 915 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 915 - 925 μονάδων και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 815 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Η Pimco πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά την διαδικασία NPEs των 26 δισεκ. της Eurobank.
To deal με τα NPEs θα κλείσει με την Fortress στα 360 με 365 εκατ ευρώ.
Θα τηρήσει την δέσμευση της για το Pillar των 2 δισεκ. NPEs ώστε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην εγχώρια αγορά.
Η Pimco θα αξιολογήσει εάν θα διεκδικήσει την τιτλοποίηση της Alpha bank ωστόσο σχεδιάζει να αυξήσει ακόμη περαιτέρω την θέση της στην Eurobank με στόχο να φθάσει στο 10% ή και υψηλότερα στην Eurobank δείχνοντας εμπιστοσύνη τόσο στην διοίκηση όσο και στις προοπτικές της τράπεζας..
Όσο αφορά το καναδικό Fairfax , έχοντας επενδύσει  σχεδόν  934 εκατ. ευρώ στην Eurobank  χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια για να βγάλει κέρδη, καθώς η τιμή κτήσης ήταν περίπου στα 2,5 ευρώ ενώ με την απορρόφηση της Grivalia άλλαξαν οι συσχετισμοί και το κόστος κτήσης του Fairfax μειώθηκε στα 0,94 ευρώ.
Από την άλλη, με σημαντικές τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα σε χαμηλές τιμές και με στρατηγικές τοποθετήσεις ειδικά στην Eurolife όπου αξιοποίησε στο μέγιστο τα ταμειακά διαθέσιμα και όχι μόνο και σε συνδυασμό με την Grivalia… υπολογίζεται ότι το Fairfax έχει κερδίσει πάνω από 600 εκατ ευρώ στην Ελλάδα.

Η επικαιρότητα

Στην έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί αύριο Τετάρτη στην δημοσιότητα,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκφράσει τις αντιρρήσεις της για την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές ενώ  θετικά θα είναι τα σχόλια για τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές και την διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20%
Όσο αφορά τον ΦΠΑ αποτελεί κοινοτικό φόρο και οποιεσδήποτε αλλαγές χρειάζεται να γίνονται σε συνεννόηση με τα κοινοτικά όργανα ενώ η κυβέρνηση ενημέρωσε για ότι δεν πρόκειται για μόνιμη παρέμβαση, αλλά για αναστολή του φόρου για τα επόμενα τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι 31-12-2022 ώστε να πάρει ώθηση η κτηματαγορά.  
Mετά την συνάντηση του Donald Trump με τον επικεφαλής της Fed, Jay Powell στον Λευκό Οίκο, η δεύτερη συνάντηση τους από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν και ο Powell ανέλαβε τη Fed ο αμερικανός πρόεδρος αν και υποστήριξε ότι είχε μια «πολύ καλή και εγκάρδια» συνάντηση  είναι προφανές πως δεν τα βρήκαν, όπως άλλωστε δείχνει χαρακτηριστικά και η ανάρτηση του tweet :
«Κατά τη συνάντηση μου με τον Jay Powell σήμερα το πρωί, διαμαρτυρήθηκα για το γεγονός ότι τα επιτόκια της Fed είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τα επιτόκια άλλων ανταγωνιστικών κρατών.
Στην πραγματικότητα, τα επιτόκια μας θα έπρεπε να είναι τα χαμηλότερα σε σχέση με όλων των άλλων (είμαστε οι ΗΠΑ).
Ένα πολύ ισχυρό δολάριο πλήττει τους κατασκευαστές και την ανάπτυξη!»
«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή βάζει η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους εβραϊκούς εποικισμούς, με τις αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο να είναι έντονες.
Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον παράνομους τους οικισμούς του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων και της Ιορδανίας.
Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ αποτελεί μία σημαντική νίκη για τον Netanyahu, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση διορθώνει ένα ιστορικό λάθος, την ώρα που οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.
Παρά τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ- Κίνα  να εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές, ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της PIMCO, John Studzinski εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να φτάσουν σε μια μερική συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα, υπογραμμίζοντας πάντως πως ακόμα και αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να λύσει όλα τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις  έκλεισαν σήμερα Tρίτη (19/11) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω αβεβαιότητας στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,53%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,85%, ο δείκτης Kospi στην Ν. Κορέα στο -0,34% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +1,55%

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι χθες 18/11, το CNBC μετέδωσε ότι στο Πεκίνο επικρατεί απαισιοδοξία για τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας εντούτοις η κυβέρνηση Trump έδωσε  νέα παράταση 90 ημερών, επιτρέποντας στις αμερικανικές εταιρίες να συνεχίσουν να έχουν συναλλαγές με την κινεζική Huawei Technologies.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,40%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,20% ο S&P στο -0,06%, ο Nasdaq στο +0,15% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,10% ( 9,92 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Εξαίρεση η Alpha Bank 

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την Alpha Bank που υποχώρησε οριακά.
Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράψαν Εθνική και Πειραιώς και ακολούθησε η Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,13 ευρώ με άνοδο +2,56% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,9060 ευρώ με πτώση -0,73% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,94 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1760 ευρώ με άνοδο +2,39% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9850 ευρώ, με άνοδο +1,44% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,6 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4140 ευρώ, με πτώση -2,62% και κεφαλαιοποίηση 631 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4355 ευρώ, με πτώση -2,13% και όγκο 453 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 14,08 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 μεικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda, Sarantis, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Viohalco, Coca Cola, Φουρλής, ΕΛΠΕ....
H Coca Cola έκλεισε στα 28,49 με πτώση -0,66% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +0,97% και αποτίμηση 6,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,19 ευρώ με άνοδο +1,53% και αποτίμηση 740 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,21 ευρώ με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,85 ευρώ με άνοδο +0,15% και αποτίμηση 3,15 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,56 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,61 ευρώ με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,84 ευρώ με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,91 ευρώ με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,58 ευρώ με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,36 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,52 ευρώ, με πτώση -0,54% και με κεφαλαιοποίηση στα 286 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,10 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 94 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,43% και την Ιταλία 1,28%

Σταθεροποίηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχθηκαν πιέσεις ακολούθησε άνοδος και πλέον οι τιμές αφομοιώνουν τα νέα επίπεδα.
Εκτιμάται ότι στην αγορά ομολόγων σημειώνονται καθημερινά 80 με 100 εκατ τζίρος.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,43% από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,28%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,44% με το αμερικανικό 10ετές 1,80% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,89 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,31% με απόδοση αγοράς 0,33% και απόδοση πώλησης 0,29%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,58 μονάδες βάσης και απόδοση 0,53% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,58 μονάδες βάσης και απόδοση 0,72% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,86 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,31%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,12 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41% με απόδοση αγοράς 1,43% και απόδοση πώλησης 1,40%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,88  μονάδες βάσης και απόδοση 2,24%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,88 μονάδες βάσης και απόδοση 2,44%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 176 μονάδες βάσης από 175 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.847 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,47% ή 147 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία να ανακάμπτει μετά τις πρόσφατες πιέσεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,28% στις 19 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/11/2019 στο -0,33% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,28% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,57%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS