Strategic Culture: Σε λίγα χρόνια η Μέση Ανατολή θα έχει αλλάξει τελείως - Τι κρύβουν οι διαδηλώσει σε Λίβανο και Ιράκ

Strategic Culture: Σε λίγα χρόνια η Μέση Ανατολή θα έχει αλλάξει τελείως - Τι κρύβουν οι διαδηλώσει σε Λίβανο και Ιράκ
Strategic Culture: Σε λίγα χρόνια η Μέση Ανατολή θα έχει αλλάξει τελείως
Τις αναταραχές στην Μέση και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ευρύτερη περιοχή τονίζει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Το think tank δίνει μεγάλη βαρύτητα στις δηλώσεις του Amr Moussa.
«Σε δύο χρόνια, τρία χρόνια, πέντε χρόνια το πολύ, η Μέση Ανατολή θα έχει αλλάξει τόσο πολύ που δε θα την αναγνωρίζετε» λέει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και Υποψήφιος πρόεδρος της Αιγύπτου Amr Moussa, σε συνέντευξη με την Al-Monitor.
Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες στο Ιράκ, ο Moussa αναφέρει ότι «το Ιράκ βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο», υπογραμμίζοντας ότι« η διαφωνία μεταξύ Σουνιτών και Σιτών πρόκειται να εξασθενίσει».
Η σημερινή περιφερειακή αναταραχή είναι, κατ 'ουσίαν, μια αντίδραση κατά των ΗΠΑ, οι οποίες παίζουν το σεχταριστικό χαρτί - το χειρισμό «των ζητημάτων της αιρέσεως και της θρησκείας, κάτι που δεν είναι μόνο επικίνδυνο, αλλά ασυνήθιστο είδος πολιτικής».
Ωστόσο ο Moussa πρόσθεσε πως «δεν λέω ότι θα συμβεί αύριο, αλλά η διαφωνία μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών, σίγουρα θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, το οποίο θα επηρεάσει και το  Λίβανο».
Σύμφωνα με τον Moussa, το Ιράκ είναι μια μεγάλη χώρα στην περιοχή, όχι λιγότερο σημαντική από το Ιράν ή την Τουρκία.
«Το Ιράκ είναι μια χώρα υπολογίσιμη.
Δεν ξέρω αν αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έπρεπε να καταστραφεί.
Υπάρχουν όμως δυνάμεις στο Ιράκ που ανοικοδομούνται...
Το Ιράκ θα επιστρέψει.
Και αυτή η φάση - αυτό που βλέπουμε σήμερα, ίσως είναι ένα να προπαρασκευαστικό στάδιο».
Στο βασικό ζήτημα στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλοι οι Λιβανέζοι διαδηλωτές είναι η αιτία της θεσμοποιημένης, ημι-κληρονομικής διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που έχουν μολύνει τον Λίβανο.
Δεν είναι αυτό ακριβώς που διατυπώνεται στη ζήτηση μιας «τεχνοκρατικής κυβέρνησης» - δηλαδή στην απαίτηση για την εξαφάνιση όλων αυτών των κληρονομικών θρησκευτικών ζημιών Ζαΐμ σε μια μη σεχταριστική άρθρωση των εθνικών συμφερόντων.
Φυσικά, όπως είναι ο Λίβανος, μια φυλή θα είναι πάντα η πιο επικρατούσα έναντι των υπολοίπων.
Και μόνο για λόγους σαφήνειας: Το τέλος του διαχωρισμένου σεκταριστικού συντάγματος είναι προς το συμφέρον της Χεζμπολάχ.
Οι Σιίτες - η μεγαλύτερη μειονότητα στον Λίβανο – λάμβαναν πάντοτε τη «μικρότερη φέτα» από την πίττα της οικονομίας, λόγω του θρησκευτικού χάσματος.
Αυτό που προκαλεί αυτή την ξαφνική εστίαση στο «ελλιπές σύστημα» του Λιβάνου - πιο αξιόπιστο - είναι απλά, σκληρή πραγματικότητα.
Οι περισσότεροι Λιβανέζοι καταλαβαίνουν ότι δεν διαθέτουν πλέον λειτουργική οικονομία.
Το παλιό επιχειρηματικό μοντέλο κατέρρευσε.
Ο Λίβανος είχε πραγματικές εξαγωγές - αγροτικά προϊόντα που εξάγονταν στη Συρία και το Ιράκ, αλλά η «λεωφόρος» έκλεισε από τον πόλεμο στη Συρία.
Οι νόμιμες εξαγωγές του Λιβάνου σήμερα είναι ουσιαστικά «μηδενικές», αλλά εισάγει τεράστιες ποσότητες (χάρη στην τεχνητά υψηλή λιβανέζικη λίρα).
 Όλα αυτά - δηλαδή το προκύπτον εμπόριο και το δημοσιονομικό έλλειμμα - εξισορροπούνταν από τη μεγάλη εισροή δολαρίων.
Τα εισερχόμενα εμβάσματα από τους 8-9 εκατομμύρια Λιβανέζους που ζούσαν στο εξωτερικό ήταν ένα βασικό κομμάτι - και οι καταθέσεις σε δολάρια που έφτασαν στο τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου κάποτε ήταν «ασφαλές».
Αλλά αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο είναι αποτελεσματικό.
Τα εμβάσματα έχουν μειωθεί εδώ και χρόνια και το τραπεζικό σύστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών (αναζητώντας κυρώσεις στους λογαριασμούς της Χεζμπολάχ).
Αυτό μας φέρνει πίσω σε αυτό το άλλο βασικό σημείο του Moussa, δηλαδή ότι οι διαταραχές του Ιράκ είναι, κατά την άποψή του, «ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για να επιλέξουν τον δρόμο τους ως Ιρακινοί ... και αυτό θα επηρεάσει και τον Λίβανο».
Εάν το «μοντέλο» - είτε οικονομικό είτε πολιτικό – απαξιώνεται συστηματικά απαιτείται μια νέα κατεύθυνση.
Ο Sayyed Nasrallah έχει παρατηρήσει τις τελευταίες ημέρες ότι άλλες εναλλακτικές λύσεις για τον Λίβανο απέναντι σε μια ευθυγράμμιση με τις  ΗΠΑ είναι δυνατές, αλλά δεν έχουν ακόμη ενοποιηθεί σε μια οριστική εναλλακτική λύση.
Αυτή η επιλογή, ουσιαστικά, είναι να «κοιτάξουμε την Ανατολή»: στη Ρωσία και την Κίνα.
Είναι λογικό.
Σε ένα επίπεδο, μια συμφωνία με τη Μόσχα θα μπορούσε να εξαλείψει ορισμένους «κινδύνους».
Θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου άνοιγμα του εμπορίου, μέσω της Συρίας, στο Ιράκ για τα γεωργικά προϊόντα του Λιβάνου.
Θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των Σύριων προσφύγων από τον Λίβανο, πίσω στα σπίτια τους.
Η Κίνα θα μπορούσε να αναλάβει το Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης, σε ένα κλάσμα του προβλεπόμενου κόστους των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων - και, πάνω απ 'όλα, θα μπορούσε να αποφύγει το «χάπι δηλητηρίου» μιας ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του λιβανέζικου κράτους  κάτι στο οποίο επιμένουν οι Γάλλοι.
Μακροπρόθεσμα, ο Λίβανος θα μπορούσε να συμμετάσχει στα σχέδια του εμπορίου και του «ενεργειακού διαδρόμου» που σχεδιάζουν  η Ρωσία και η Κίνα για τη βόρεια βαθμίδα της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας.
Τουλάχιστον, αυτή η εναλλακτική λύση φαίνεται να προσφέρει ένα πραγματικό «όραμα» για το μέλλον.
Φυσικά, η Ουάσιγκτον απειλεί τον Λίβανο με τρομερές συνέπειες εάν στρέψει το βλέμμα του ανατολικά.
Από την άλλη πλευρά, σε διάσκεψη στο Παρίσι τον Απρίλιο, οι χώρες της Δύσης υποσχέθηκαν να δώσουν στο Λίβανο δάνεια και επιχορηγήσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων - αλλά μόνο εάν εφαρμόσει ορισμένες «μεταρρυθμίσεις».
Οι όροι περιλαμβάνουν τη δέσμευση να κατευθυνθούν 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και της κρατικής περιουσίας - καθώς και μέτρα λιτότητας, όπως η αύξηση των φόρων, η περικοπή των μισθών του δημόσιου τομέα και η μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών.
Αλλά πώς θα διορθωθεί με αυτόν τον τρόπο το επιχειρηματικό μοντέλο του Λιβάνου;
Δε θα διορθωθεί.
Η υποτίμηση της λίρας του Λιβάνου (σχεδόν αναπόφευκτη και υπονοώντας μεγάλες αυξήσεις των τιμών) και η περαιτέρω λιτότητα δεν θα καταστήσουν τον Λίβανο ούτε ένα οικονομικό ασφαλές καταφύγιο ούτε θα ενισχύσουν τα έσοδα από τα εμβάσματα.
Πρόκειται για την κλασική συνταγή δυστυχίας, και αυτή που αφήνει το Λίβανο στα χέρια των εξωτερικών πιστωτών.
Το Παρίσι έχει αναλάβει το ρόλο της προώθησης αυτής της ατζέντας λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι μόνο ένα υπουργικό συμβούλιο αποδεκτό από τους πιστωτές θα απελευθερώσει κρίσιμους πόρους.
Φαίνεται ότι η Γαλλία πιστεύει ότι αρκεί να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις, να επιβληθεί κανόνας δικαίου και να οικοδομηθούν τα θεσμικά όργανα - προκειμένου να γίνει η Gulliverise Hizbullah. Αυτή η προϋπόθεση της αμερικανικής ή ισραηλινής συνείδησης σε αυτό το σχέδιο Gulliverisation - φαίνεται αμφισβητήσιμη.
Το ζήτημα για τον πρόεδρο Aoun πρέπει να είναι το δυνητικό κόστος που θα μπορούσαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ - επεκτείνοντας ακόμη και στις τράπεζες του Λιβάνου τον αποκλεισμό από το σύστημα εκκαθάρισης δολαρίων (δηλαδή την περίφημη βόμβα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών).
Η Ουάσινγκτον σκοπεύει περισσότερο να ωθήσει τον Λίβανο στο οικονομικό χείλος του γκρεμού, καθώς το Ισραήλ απαιτεί να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ και οι πύραυλοι της να καταστραφούν.
Αλλά ο Πρόεδρος Aoun, ή οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση, δεν μπορεί να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ.
Αλλά η πρόσφατα διφορούμενη στρατηγική κατάσταση του Ισραήλ (μετά το Abqaiq), πιθανότατα θα αυξήσει τις πιέσεις στον Λίβανο να ενεργήσει εναντίον της Χεζμπολάχ, με ένα ή άλλο μέσο.
Εάν ο πρόεδρος Aoun ή η κυβέρνησή του να προσπαθήσει να μετριάσει τις αμερικανικές πιέσεις μέσω της συναίνεσης για το πακέτο «μεταρρύθμισης», θα ήταν αυτό το τέλος των διαδηλώσεων;
Και είναι ένα παρόμοιο αίνιγμα στο Ιράκ.
Η οικονομική κατάσταση όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Το Ιράκ έχει το ένα πέμπτο του πληθυσμού του γειτονικού Ιράν, αλλά πέντε φορές τις ημερήσιες πωλήσεις πετρελαίου.
Ωστόσο, οι υποδομές του, μετά τους δύο πολέμους, εξακολουθεί να είναι μια εικόνα καταστροφής και φτώχειας.
Ο πλούτος του Ιράκ κλέβεται και βρίσκεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Στο Ιράκ, είναι πρωτίστως το πολιτικό σύστημα που έχει φθαρεί και πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων.
Είναι αυτό το σημείο που αναφέρει ο Moussa - ότι το Ιράκ βρίσκεται σήμερα στο προπαρασκευαστικό στάδιο της επιλογής ενός νέου δρόμου.
Το περιγράφει ως διαδικασία αυτο-διόρθωσης που οδηγεί από τις ρωγμές του σεκταρισμού.
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον σκέπτεται ότι το Ιράν αναζητά μόνο μια ηγεμονία του Σιιτών για το Ιράκ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS