Λιβύη: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα καταγγέλλει τις ξένες παρεμβάσεις που επιδεινώνουν την κρίση

Λιβύη: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα καταγγέλλει τις ξένες παρεμβάσεις που επιδεινώνουν την κρίση
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Y. Salame κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να σέβονται το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την εμπόλεμη χώρα
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Y. Salame κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να σέβονται το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την εμπόλεμη χώρα, εκτιμώντας παράλληλα ότι η αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε χθες Δευτέρα εναντίον εργοστασίου παραγωγής μπισκότων ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα πολέμου».
Ο Salame κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσει, πολλές χώρες ότι επιδεινώνουν την κρίση στη Λιβύη στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Δήλωσε ότι η αεροπορική επίθεση εναντίον εργοστασίου που παρασκευάζει μπισκότα στην περιοχή O. Rabi χθες προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων και «ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου».
Νωρίτερα χθες το υπουργείο Υγείας της Λιβύης είχε ανακοινώσει ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.
Κατά την ομιλία του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ επιτέθηκε σφοδρά εναντίον «πλευρών από το εξωτερικό» που διεξάγουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυξάνοντας σύμφωνα με τον ίδιο τα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Ο Salame πρόσθεσε εξάλλου ότι ο αυξανόμενος αριθμός μισθοφόρων επιδεινώνει την κατάσταση στη Λιβύη, οξύνοντας τις συγκρούσεις.
«Οι κίνδυνοι και οι άμεσες επιπτώσεις από τις ξένες παρεμβάσεις είναι ολοένα και πιο εμφανείς», κατήγγειλε ο Salame, κάνοντας λόγο για «μια κούρσα ενάντια στον χρόνο» για την επίτευξη λύσης στη σύγκρουση.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να συμμορφώνονται με το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη, το οποίο ισχύει από το 2011.
Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που περιήλθε στην κατοχή του AFP, η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν παραβιάσει το εμπάργκο αυτό.
Οι χώρες αυτές «παραδίδουν όπλα τακτικά και κάποιες φορές χωρίς στην πραγματικότητα να καταβάλλουν καμία προσπάθεια να αποκρύψουν την προέλευσή τους», υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεση αυτή που αφορά την περίοδο ενός έτους.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ιορδανία κατηγορείται ότι εκπαίδευσε τα στρατεύματα του K. Haftar, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος εξαπέλυσε τον Απρίλιο επίθεση με στόχο να καταλάβει την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλος υποστηρικτής του Haftar, πιστεύεται ότι χρησιμοποίησαν βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να στηρίξουν τις δυνάμεις του.
Σύμφωνα με τον Salame, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Haftar χρησιμοποιεί ολοένα και συχνότερα μη κατευθυνόμενες βόμβες στις επιθέσεις της εναντίον κατοικημένων περιοχών στην Τρίπολη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS