Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Πολιτική θύελλα για τις αναδιαρθρώσεις χρεών από τον ΕSM - Αντιδρούν Di Maio, Visco - «Εθνική προδοσία» καταγγέλλει ο Salvini

tags :
Ιταλία: Πολιτική θύελλα για τις αναδιαρθρώσεις χρεών από τον ΕSM - Αντιδρούν Di Maio, Visco -  «Εθνική προδοσία» καταγγέλλει ο Salvini
Οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ESM έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ιταλία
«Τρικυμία» έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης και όχι μόνο, οι διαδικασίες για τον μετασχηματισμό του ESM, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις, με τον πρωθυπουργό Conte να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη λειτουργία του ESM και τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (12 και 13 Δεκεμβρίου 2019).
Το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τις αλλαγές, ωστόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει διαφορετική άποψη.
«Η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που συντρίβει την Ιταλία δεν είναι εφικτή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio στην Corriere della Sera.
Οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ESM έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ιταλία, με τα κόμματα και τους θεσμούς να βρίσκονται σε διαμάχη για το αν η Ρώμη πρέπει να επιχειρήσει ακόμη και να μπλοκάρει τη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το προσχέδιο για τις αλλαγές στον ESM συμφωνήθηκε από το Eurogroup τον Ιούνιο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, κορυφαίοι Ιταλοί αξιωματούχοι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας προειδοποιούν ότι κάποια μέτρα είναι επικίνδυνα.
Το μείζον ζήτημα για την Ιταλία είναι η δυνατότητα που θα παρέχεται στον ESM για αναδιαρθρώσεις χρεών σε περίπτωση οικονομικής κρίσης.
Όπως τονίζουν, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στα πρότυπα του ΔΝΤ.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας Ignazio Visco προειδοποίησε ότι η αναδιάρθρωση χρεών από τον ESM αποτελεί «τεράστιο ρίσκο».
Οι διαφωνίες για τον ESM απειλούν την κυβέρνηση Conte, η οποία είναι ήδη διχασμένη και για άλλα ζητήματα, όπως η φορολογική πολιτική, η μεταρρυθμιση της δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των μεταναστών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, o Conte δεν έχει λάβει εξουσιοδότηση να υπογράψει το προσχέδιο για τις αλλαγές στον ESM στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (12-13 Δεκεμβρίου 2019) και θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις στους Ευρωπαίους εταίρους.
Ωστόσο, η Lega του Matteo Salvini κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να υπογράψει κρυφά το προσχέδιο, κάνοντας μάλιστα λόγο για «εθνική προδοσία».
H Lega ζητά ακρόαση του πρωθυπουργού ενώπιον του ιταλικού κοινοβουλίου.
«Η έγκριση των αλλαγών στον ESM θα σημάνει την καταστροφή ων Ιταλών και το τέλος της εθνικής μας κυριαρχίας», δήλωσε ο Salvini.

«Δεν τίθεται ζήτημα άσκησης βέτο»

Πάντως, η ιταλική κυβέρνηση απορρίπτει, επί του παρόντος, το ενδεχόμενο άσκησης βέτο.
«Εργαζόμαστε για τη βελτίωση της συμφωνίας.
Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή.
Δεν θα έθετα ζήτημα για βέτο» δήλωσε αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης.
Το προσχέδιο της μεταρρύθμισης του ESM συμφωνήθηκε από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιούνιο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, η Ιταλία υποστηρίζει ότι κάποια μέτρα θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικά.
Σημειώνεται, δε, ότι σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η Ρώμη ενδεχομένως να επιδιώκει την καθυστέρηση της μεταρρύθμισης του ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης