Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Κανένα κράτος - μέλος στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, για πρώτη φορά από το 2002

Κομισιόν: Κανένα κράτος - μέλος στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, για πρώτη φορά από το 2002
Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών και να μειωθεί από περίπου 86% το 2019 σε περίπου 85% το 2020
Κανένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ δεν υπόκειται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, από τον Ιούλιο του 2019 και για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019,  όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .
Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών και να μειωθεί από περίπου 86% το 2019 σε περίπου 85% το 2020, εν μέσω συνθηκών αποδυνάμωσης της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τόνισε: "Καθώς οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης επηρεάζονται αρνητικά από αυξανόμενους κινδύνους, είναι καθησυχαστικό που χώρες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες χρησιμοποιούν το δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξουν τις επενδύσεις.
Ωστόσο, οι χώρες αυτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερα.
Από την άλλη πλευρά, κράτη μέλη με πολύ υψηλά επίπεδα χρέους —όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία— θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις μειωμένες δαπάνες για τόκους για να μειώσουν το χρέος τους.
 Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά τους."
Ο Pierre Moscovici, Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, ανέφερε: "Κατά την τελευταία πενταετία, η παρούσα Επιτροπή αξιολόγησε προσεκτικά τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης.
Με τις φετινές γνώμες, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για μια ευέλικτη, έξυπνη εφαρμογή των κοινών μας κανόνων, η οποία στηρίζεται στην επίγνωση της οικονομικής πραγματικότητας της κάθε χώρας και της ευρωζώνης στο σύνολό της. Υπό την έννοια αυτή, η Επιτροπή καλεί τις χώρες με υψηλό χρέος να εφαρμόσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει όσες διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσουν τις επενδύσεις.
Αυτή η διαφοροποιημένη προσέγγιση θα ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης