Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πεδίο μάχης» το προσφυγικό μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - Τα νέα μέτρα και οι αντιδράσεις

«Πεδίο μάχης» το προσφυγικό μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - Τα νέα μέτρα και οι αντιδράσεις
Έντονες οι αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το προσφυγικό - μεταναστευτικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Νέα ισχυρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και σύσσωμης της αντιπολίτευσης αποτέλεσε το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, το οποίο παρουσίασαν σήμερα (20/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για ένα «μπάχαλο» που η ίδια δημιούργησε, με το Κίνημα Αλλαγής να τονίζει ότι οι αδιέξοδες πολιτικές μένουν ίδιες και απλά έχουν αλλάξει τα πρόσωπα που τις εφαρμόζουν, το ΚΚΕ να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει νέες «Μόριες» σε ελληνικά νησιά και την Ελληνική Λύση να εκφράζει την άποψη ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο

Μεταξύ άλλων ορίζεται εθνικός συντονιστής για τα ασυνόδευτα παιδιά, κλείνουν σταδιακά οι δομές σε Μόρια, Χίο και Σάμο, ενώ εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν 20.000 μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του 2020, καθώς η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, προβλέπεται:

• Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,
• Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,
• Λειτουργία κλειστών κέντρων σε Νησιά και
• Άμεσες επιστροφές.

Προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.
Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης.
Βραχυπρόθεσμα επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές,  δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.
Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής  μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.  

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος:Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Κως: Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως  Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+
Λέρος: Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

5η: Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η Κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

- Στην παράταση - έως 31.12.2020 - των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
- Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες.
Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
- Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
- Τέλος, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

«Η επιπλέον δράση αφορά στην Εξασφάλιση – Στεγανοποίηση των Διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
Δυνάμεις και μέσα, σε ένα ενιαίο σύνολο, υπό ενιαία διοίκηση και με εφαρμογή κοινών διαδικασιών, και στο πλαίσιο ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου,  θα υλοποιήσουν τη δράση.
Αναφέρονται ορισμένες από τις πτυχές της δράσης:
Το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (την 08 Νοε 19) 14 εκ. Ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού, η ένωση εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο ΛΣ, τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοση τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη σχεδίαση, κάθε Δράση ενώ υλοποιείται ανεξάρτητα, διαλειτουργεί συνεχώς με τις υπόλοιπες μέσα στο πολύπλοκο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας. Ενώ προτεραιότητα στην παρούσα φάση αποτελεί η αποσυμφόρηση των νήσων, το σύνολο των δράσεων έχει σχεδιασθεί με σκοπό να καταδείξει τη δυναμική και την αποφασιστικότητα που μας διακατέχει στην αντιμετώπιση  του μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι, πέραν της πρώτης και δεύτερης φάσης, που αφορούν στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πλάνο, στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Κυβέρνησης, περιλαμβάνεται επίσης, μία εξίσου σημαντική και αναπόσπαστη φάση, που αφορά στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, όπου εξετάζονται πολλαπλές εναλλακτικές επιλογές και σενάρια», τόνισε ο κ. Στεφανής.

Στεφανής (υφυπουργός Άμυνας): Μόνο με άδεια η έξοδος από τα ελεγχόμενα κέντρα

Για τους στόχους αλλά και το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε για το προσφυγικό, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Στεφανής, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το Προσφυγικό.
Εξήγησε ότι στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα, αλλάζει σελίδα στη διαχείριση του προσφυγικού.
«Τα μέτρα είναι σκληρότερα.
Αυστηρά.
Θέλουμε να σταματήσουν οι ροές προς τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Στεφανής εξηγώντας παράλληλα ότι εκτός από το εξωτερικό, η κυβέρνηση θέλει επίσης να δείξει στους έλληνες πολίτες «ότι είμαστε ανθρωπιστές, νοιαζόμαστε για το συνάνθρωπό μας, αλλά πρωτίστως νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους της πατρίδας μας».
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, εξήγησε ότι οι μετανάστες στα ελεγχόμενα κέντρα που θα κατασκευαστούν στην ενδοχώρα, θα μπορούν να βγαίνουν μόνο με άδεια και προειδοποίησε ακόμη και με διακοπή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου εκείνους που δεν θα εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους.
«Βεβαίως (θα ζητεί κανείς άδεια για να βγει από το κέντρο) και μπορεί αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες θα θέσουμε, -διότι ερχόμενος στη χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει και κάποιες υποχρεώσεις, τότε και η χώρα μας οφείλει να λάβει μέτρα: είτε να διακόψει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου ή να τον μεταφέρει σε κάποιο άλλο κέντρο ή άλλα μέτρα», είπε ο κ. Στεφανής.
Σχετικά με τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να μπορούν οι ελληνικές αρχές να εντοπίζουν κινήσεις μόλις ξεκινούν από τα απέναντι παράλια.
«Θέλουμε να μπορούμε να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε κάποια κίνηση από τη στιγμή που ξεκινά από τα απέναντι παράλια.
Τότε λοιπόν ερχόμαστε σε επαφή άμεση με τους Τούρκους.
Έχουμε δει πως όταν υπάρχει αυτός ο χρόνος, μπορούν και αυτοί να αντιδράσουν, ενώ αν τους αντιληφθούμε όταν θα φτάσουν πάνω στα σύνορα, εκεί δεν μπορούμε να αντιδράσουμε», τόνισε ο κ. Στεφανής.


ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ήρθε αντιμέτωπος μετεκλογικά με τον χυδαίο λαϊκισμό που ο ίδιος καλλιέργησε και τον οποίο θερίζει τώρα με τις αντιδράσεις βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών της ΝΔ, επιβεβαιώνει σήμερα το μπάχαλο που δημιούργησε ανακοινώνοντας για πολλοστή φορά «σχέδιο» διαχείρισης, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
«Αφού κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αφού καθυστέρησε για 4 μήνες το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων δημιουργώντας χάος στα νησιά με τους αιτούντες άσυλο να εκτοξεύονται από τις 15.000 στις αρχές Ιουλίου στις 37.000 σήμερα.
Αφού μπροστά στο αδιέξοδο ανέθεσε διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς τη διαχείρισή του ζητήματος, τώρα έρχεται να κάνει την «τελευταία μετεγκατάσταση προσφύγων» και με φωτογραφίες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο.
Με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες.
Πιο συγκεκριμένα:

- H κυβέρνηση υπόσχεται πως σε 7-8 μήνες θα έχει την κατάσταση υπό έλεγχο.
Το μόνο πρακτικό όμως που υποσχέθηκε είναι το νέο ΚΥΤ Σάμου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει και έπρεπε να είχε παραδοθεί τέλος Αυγούστου.
- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η λύση είναι τα κλειστά Κέντρα Κράτησης των 5.000 ανθρώπων.
Μετατρέπει δηλαδή τα νησιά σε φυλακές όπου θα κρατούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο, οικογένειες και ανήλικοι.
Η κράτηση μετατρέπεται έτσι από έσχατο μέτρο σε γενικό κανόνα.
Παραβιάζονται δηλαδή βασικές διατάξεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά επιπλέον, γεμίζοντας φυλακές τα νησιά μας δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος εντάσεων.
- Ενημερωθήκαμε ακόμα για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το δόγμα της γενικευμένης αποτροπής και για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
Απέφυγε, για ακόμα μια φορά, ο Υφυπουργός να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση το σχέδιό της για την αποτροπή στη θάλασσα.
Ή κάτι κρύβουν ή είναι όντως τόσο επικίνδυνοι.
Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να τάζει.
Να σταματήσει επίσης να επαναλαμβάνει μονότονα το δόγμα της περιόδου 2012-2014: να κάνει δηλαδή τον βίο αβίωτο σε πρόσφυγες και μετανάστες, να διασύρει τη χώρα διεθνώς και τελικά να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Ας προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στις προσλήψεις χειριστών ασύλου και διερμηνέων.
Ας μεταφέρει άμεσα τις 20.000 από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε ξενοδοχεία και λοιπές δομές, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.
Ας πιέσει τη Ε.Ε. ώστε να επιβάλλει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας και, συγχρόνως, να αποδεχθούν τα κράτη μέλη έναν δίκαιο καταμερισμό του αντικειμενικού βάρους.
Και, επιτέλους, ας σταματήσει τα λόγια και ας προχωρήσει σε πράξεις, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γεννηματά: Η κυβέρνηση άλλαξε αλλά οι πολιτικές παραμένουν ίδιες - Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά την επίσκεψή της στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Ερωτηθείσα για το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως πρόκειται για ένα σχέδιο «που απ' ό,τι φαίνεται δεν απαντά και δεν λύνει τα προβλήματα όλων αυτών των περιοχών».
Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στα Διαβατά, λέγοντας όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος και προσέθεσε: «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες. Έρχεται χειμώνας και τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Μην ρίχνουμε νερό στο μύλο της ακροδεξιάς που καραδοκεί».
«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει λύσεις τώρα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, και προσέθεσε: «Και κυρίως έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν γιατί το προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα της Ελλάδας, είναι ένα θέμα της Ευρώπης».
Η κ. Γεννηματά επισκέφθηκε τη δομή των Διαβατών συνοδευόμενη από τον βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Αρβανιτίδη και τους: Παύλο Χρηστίδη, εκπρόσωπο Τύπου, Μανώλη Χριστοδουλάκη, γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Κυριάκο Κυριάκο, γραμματέα επικοινωνίας, Νίκο Κριθαρίδη, γραμματέα ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης και Γιάννη Κυανίδη, γραμματέα ΠΑΣΟΚ Β΄ Θεσσαλονίκης.
Η κ. Γεννηματά περιηγήθηκε στον χώρο και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της δομής και τον δήμαρχο Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη για ζητήματα λειτουργίας της δομής.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δέλτα τόνισε σε δηλώσεις του ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στον Δήμο με την υπερφόρτωση στα camp.

ΚΚΕ: Τα κυβερνητικά μέτρα για το προσφυγικό θα γεμίσουν τα 5 νησιά με hotspot-φυλακές

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό ζήτημα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο, όπως και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού.
Καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις.
Είναι μέτρα επικίνδυνα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό, τα οποία μάταια προσπαθούν να διαχειριστούν το αίσχος που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει αυτή της ΝΔ» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Προσθέτει ότι "τα κυβερνητικά μέτρα σκοπεύουν να γεμίσουν τα πέντε νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, δηλαδή hotspot-φυλακές, τύπου Αμυγδαλέζας, χωρητικότητας πάνω από 5.000 ανθρώπους το κάθε ένα, πολύ μεγαλύτερα από τη σημερινή χωρητικότητά τους".
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "τη στιγμή που οι δομές αιτούντων άσυλο έχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, που ένα βρέφος πέθανε από αφυδάτωση στη Μόρια, που η πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων δεν έχει ακόμη καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση προκαλεί ισχυριζόμενη ότι τιμάει τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστή για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία θα εγκλωβίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης!" ενώ τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες "αυτά είναι πραγματικός εμπαιγμός για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αυτών των περιοχών".
"Τα απαράδεκτα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να απαντηθούν από το μαζικό κίνημα.
Να αυξηθεί η αλληλεγγύη και η πάλη για:
- Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή.
Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.
- Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.
- Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών" καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το μεταναστευτικό

ντονη κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε σχετικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, ασκεί με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.
«Μέσα σε 10 ημέρες η κυβέρνηση ανέτρεψε τα προηγούμενα μέτρα και ενώ μας έλεγαν ότι όλοι οι λαθροεισβολείς θα πάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξαφνικά ανακοινώνουν ότι θα κάνουν κλειστού τύπου hot spots -όπως λένε οι ίδιοι- στα νησιά και πάλι. Αυτό αποδεικνύει, ότι δεν έχουν σχέδιο και πηγαίνουν στα τυφλά. Πηγαίνουν ευθεία στα βράχια», αναφέρει η Ελληνική Λύση.
«Η μοναδική λύση -αν η Νέα Δημοκρατία μας ακούσει- είναι τα ακατοίκητα νησιά.
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ακούσει την Ελληνική Λύση και κάποιους εκ των συμβούλων του, που του το πρότειναν.
Ακατοίκητα νησιά - διακοπή χορήγησης επιδομάτων - κλείσιμο των ΜΚΟ για να τελειώσει αυτή η ιστορία που διαλύει τη χώρα, διαφορετικά η Νέα Δημοκρατία θα είναι σαν να συνεργεί -ως ηθικός αυτουργός- σε ένα έγκλημα, γιατί κάθε εβδομάδα σχεδιάζουν, αλλά ποτέ δε μπορούν να εφαρμόσουν κάτι λογικό!
Και ο "φερετζές" στην ιστορία αυτή που εκτυλίσσεται με την ανικανότητα της κυβέρνησης, είναι ότι σε κάθε hot spot αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει τζαμιά!
Ενώ, λοιπόν, η Ελλάδα γιορτάζει με την κ. Αγγελοπούλου το 1821 και την έξοδο από την χώρα των ισλαμιστών - Μουσουλμάνων, η Νέα Δημοκρατία βάζει τα τζαμιά στην Ελλάδα.
Νέα τζαμιά και εν λειτουργία πλέον», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης