Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε αλλαγές στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου σχεδιάζει η κυβέρνηση - Στόχος να αλλάξει ταυτότητα η αγορά

Πέντε αλλαγές στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου σχεδιάζει η κυβέρνηση - Στόχος να αλλάξει ταυτότητα η αγορά
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο rebranding της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς
Μια χρηματιστηριακή αγορά με διεθνή προσανατολισμό θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η κυβέρνηση καθώς εκτιμά πως η στρατηγική μιας αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη που όλα αυτά τα χρόνια επικράτησε,  περιόρισε τους στόχους και έτσι η αγορά αυτή έμεινε ρηχή και μικρή.
Ασφαλώς η κρίση δημιούργησε απαγορευτικές συνθήκες για ουσιαστικές αλλαγές.
Ισως να μην είχε έρθει η ώρα σημείωνε οικονομικός παράγοντας που δουλεύει το νομοθετικό πλαίσιο στο bankingnews.
Τώρα, που το τραπεζικό σύστημα αλλάζει, που τα προϊόντα που προσφέρονται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αλλά και στις τράπεζες έχουν άλλη ταυτότητακαι που η ευρωπαϊκή νομοθεσία το επιτρέπει,  μπορούν να μπουν οι βάσεις για μια διαφορετική αγορά με συνδέσεις στενότερες σε ότι αφορά τα κεντρικά χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Αλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση κατατείνει και το Brexit που θα αλλάξει τα δεδομένα και τις συμμαχίες με τους χρηματιστηριακούς μας γείτονες πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ετσι μια προετοιμασία προς την παραπάνω κατεύθυνση  δημιουργούν τα νέα νομοθετήματα που ετοιμάζονται.

-To νέο χρηματιστηριακό prospectus που αποτελεί απότοκο κοινοτικής οδηγίας και θα έχει λογική ευρωπαϊκού διαβατηρίου
- Οι εναλλακτικές επενδύσεις (alternative investments) υπό την μορφή αμοιβαίων κεφαλαίων είναι μια πτυχή του νέου θεσμικού πλαισίου που προσαρμόζεται με τις κοινοτικές οδηγίες.
Μια εναλλακτική επένδυση είναι ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο που δεν εμπίπτει σε μία από τις συμβατικές κατηγορίες επενδύσεων.
Οι συμβατικές κατηγορίες περιλαμβάνουν μετοχές, ομόλογα και μετρητά. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία εναλλακτικών επενδύσεων αφορούν θεσμικούς επενδυτές.
Η νέα νομολογία θα ρυθμίζει θέματα κινδύνου και τρόπου διανομής των προϊόντων αυτών.
- Οι νέες μορφές επιχειρηματικότητας που συστήνουν και νέες μορφές εταιριών θα εκφράζονται και αυτές στο σχετικό πακέτο.
- Η πλήρης κατάταξη των μη εξασφαλισμένων creditors για όσους θα προχωρούν σε επενδύσεις Core Tier II
- Aυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τις εισηγμένες εταιρίες τη διαπραγμάτευσή τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό και το ρόλο των ορκωτών ελεγκτών στους οποίους θα δοθούν περισσότερα εργαλεία για να ασκούν αρτιότερους ελέγχους εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία.

Στον παραπάνω σχεδιασμό περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο rebranding της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς που θα επιτρέψει την αναζήτηση περισσότερων IPO's για τα οποία οι διεθνείς οίκοι ήδη έχουν ξεκινήσει αναζητήσεις σε περιφερειακά χρηματιστήρια.
Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα νομοθετήματα θα πλαισιώσουν το βασικό περί κεφαλαιαγοράς και εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης