Βραζιλία: Οι αντιδράσεις ακύρωσαν εκδήλωση στη μνήμη του Pinochet στη Βουλή του Σάο Πάουλο

Βραζιλία: Οι αντιδράσεις ακύρωσαν εκδήλωση στη μνήμη του Pinochet στη Βουλή του Σάο Πάουλο
Η εκδήλωση, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε προγραμματιστεί κατόπιν αιτήματος ενός βουλευτή, συμμάχου του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Σάο Πάουλο (Alesp), στη Βραζιλία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ακυρώσει την εκδήλωση στη μνήμη του δικτάτορα της Χιλής Augusto Pinochet που επρόκειτο να γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.
Η εκδήλωση, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε προγραμματιστεί κατόπιν αιτήματος ενός βουλευτή, συμμάχου του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro.
«Σήμερα Πέμπτη θα υπογράψω μια πράξη για να εμποδίσω τη διεξαγωγή της εκδήλωσης στη μνήμη του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ», ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος του Alesp Caue Macris, που προέρχεται από το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Fernando Henrique Cardoso.
Ο Cardoso έζησε για ένα διάστημα εξόριστος στη Χιλή, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία, αλλά κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Γαλλία.
Ο βουλευτής που ήθελε να τιμηθεί η μνήμη του Pinochet είναι ο Frederico d'Avila, του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL), της παράταξης με τη στήριξη της οποίας κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Bolsonaro.
Η πρωτοβουλία του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Για «προσβολή στη δημοκρατία και στη μνήμη των θυμάτων» ενός «βάναυσου καθεστώτος» έκανε λόγο ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στο Σάο Πάουλο, Μπρίεκ Πον.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS