Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημιουργούνται εμπόδια στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό

Δημιουργούνται εμπόδια στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό
Περισσότεροι από 400 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες 24 ώρες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
Πολλαπλά εμπόδια συναντά το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού καθώς από τη μια πλευρά βρίσκεται η Τουρκία από την άλλη οι τοπικές κοινωνίες και στη μέση η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα αυτά την ώρα που οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Περισσότεροι από 400 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες 24 ώρες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Οι 160 μόνο στη Λέσβο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στο νησί στους 18.000.
Στη Σάμο όπου ζουν περισσότεροι από 7000 μετανάστες είχαμε 46 νέες αφίξεις.
Ενώ ο δήμαρχος του νησιού, απείλησε με παραίτηση αν προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει να κλείσει το hotspot στο Βαθύ και να ανοίξει άλλο κλειστό κέντρο φιλοξενίας.
Αντιδράσεις τοπικών φορέων στο σχέδιο της κυβέρνησης είχαμε και στη Λέρο.
Η απόφαση για τα κλειστά κέντρα όμως, προκαλεί αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει βέλη προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως οι εξαγγελίες της επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό.
Επιπροσθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια, αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σχέδιο για το μεταναστευτικό έκανε λόγο για σύγχρονες φυλακές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα του Visegrád, θα μας βρουν απέναντί τους».
Στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί, ενδεικτικό του κλίματος που προκαλεί το μεταναστευτικό - προσφυγικό αποτελεί και η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύψωσε τους τόνους επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως το μεταναστευτικό επηρεάζει μόνο τα κράτη μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα ενώ ταυτοχρόνως χαρακτήρισε πλέον, θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το σύστημα του Δουβλίνου, το σύστημα δηλαδή που λέει ότι όπου πάει κάποιος μετανάστης - εννοείται σε ευρωπαϊκό έδαφος - εκεί θα μένει μέχρι που να φύγει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε την παρουσία του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στο συνέδριο, ο οποίος έχει αρμοδιότητα στα ζητήματα που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο του ασύλου, λέγοντας του ό,τι «εμείς ως Έλληνες έχουμε επιτελέσει και με το παραπάνω το καθήκον που μας αναλογεί.
Όμως φτάνουμε πια στα όριά μας.
Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε και δεν μπορούν να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων».
Σημείωσε επίσης, αναφερόμενος πια στην Τουρκία, ότι η συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο διεθνούς πίεσης.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί με αυτό το ζήτημα.
Είναι καιρός για λιγότερο ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο είπε απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τον Recep Tayyip Erdoğan.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε αυτή του την παρέμβαση λέγοντας ότι πρέπει να προστατευτούν τα σύνορά μας, πρέπει να υπάρξει περισσότερο επιμερισμός βαρών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και είναι γνωστό ότι μόνο αλληλεγγύη δεν δείχνουν - ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να επιτεθούμε στη ρίζα του προβλήματος που είναι ο πόλεμος και η φτώχεια σε μεγάλα τμήματα αυτού του κόσμου.
«Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα αν δεν αντιμετωπίσεις και τα τρία αυτά ζητήματα ταυτοχρόνως», δήλωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ, το «φλέγον» ζήτημα που δοκιμάζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τις τοπικές κοινωνίες, είναι και το θέμα της επίκαιρης ερώτησης που απευθύνει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα, κατά την ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, υπό τον τίτλο, «Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Τα νησιά μας και όλη η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης