Δεν αναμένεται συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για τη «φάση 1» πριν τις 15/12 - Jinping: Δεν φοβόμαστε τον εμπορικό πόλεμο

Δεν αναμένεται συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για τη «φάση 1» πριν τις 15/12 - Jinping: Δεν φοβόμαστε τον εμπορικό πόλεμο
Δεν θα αλλάξει η μακροπρόθεσμη τάση βελτίωσης της οικονομίας είπε ο πρόεδρος της Κίνας
Την θέση ότι η κινεζική οικονομία είναι πολύ ανθεκτική και ότι έχει μεγάλη δυναμική διατύπωσε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ο οποίος παράλληλα έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ πως η Κίνα δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο.
Σε δηλώσεις του ο Xi υποστήριξε πως η κινεζική οικονομία έχει πολλά περιθώρια ελιγμών και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η μακροπρόθεσμη τάση βελτίωσης της.
Παράλληλα ο Xi Jinping εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην πορεία ανάπτυξης της Κίνας ενώ αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.
"Δεν αρχίσαμε εμείς τον εμπορικό πόλεμο.
Δεν τον φοβόμαστε και δεν θα δειλιάσουμε σε μια τέτοια μάχη" είπε ο Κινέζος πρόεδρος στέλνοντας σαφές μήνυμα στην αμερικανική πλευρά σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για το εμπόριο.
Ωστόσο, διεμήνυσε πως η Κίνα θέλει να εργαστεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο εμπόριο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας, επισημαίνοντας πάντως πως όπου χρειαστεί η Κίνα θα αντισταθεί.
Όπως είπε, όμως, και οι δύο πλευρές εργάζονται ενεργά στην προσπάθεια να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

CNBC: Δεν θα υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για τη «φάση ένα» στο εμπόριο πριν τις 15/12

Την εκτίμηση ότι όλα δείχνουν πως ΗΠΑ και Κίνα δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη «φάση ένα» στο εμπόριο πριν από τις 15 Δεκεμβρίου όταν και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο επόμενος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων κατά κινεζικών προϊόντων διατύπωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Αυτό υποστηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC επικαλούμενο τον Myron Brilliant εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Η υπογραφή της συμφωνίας «φάση ένα» στο εμπόριο επρόκειτο να αποτελέσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο κρατών.
«Είπα στον Liu He ότι θα πρέπει να δώσετε για να πάρετε.
Η Κίνα πρέπει να φέρει περισσότερα στο τραπέζι στο τελικό πακέτο.
Αυτή είναι η έκτη φορά που έκατσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Liu He τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτό που του είπα, είναι «μην υπερβάλετε».
Η Κίνα επιθυμεί διακαώς μια άρση των δασμών.
Αυτό επιθυμεί και η αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα» είπε ο Brilliant, τονίζοντας ότι οι δασμοί έχουν επηρεάσει τους καταναλωτές, τους λιανοπωλητές, τους παραγωγούς και τους αγρότες στις ΗΠΑ.
«Αλλά δεν πρόκειται να δούμε την εξάλειψη όλων των δασμών μετά την φάση ένα.
Έχουμε μπροστά μας μερικές εβδομάδες ακόμα και δεν είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία πριν τις 15 Δεκεμβρίου» υποστήριξε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο κρατά περισσότερο από έναν χρόνο, με τις δύο πλευρές να επιβάλλουν η μια στην άλλη δασμούς σε προϊόντα ύψους δεκάδων δις δολαρίων, κίνηση που έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.
Ωστόσο, τον περασμένο μήνα υπήρξε αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια πρώτη συμφωνία, στην περίφημη συμφωνία «φάση ένα», η οποία επρόκειτο να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία και την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και θα ικανοποιούσε το αίτημα των ΗΠΑ για σημαντικές αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Κίνα περίμενε την άρση αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα, κίνηση την οποία φαίνεται να διστάζει να λάβει η κυβέρνηση Trump.
Σημειώνεται πως ο επόμενος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων αναμένεται να επιβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS