Σκυλακάκης: Οι μισθωτοί θα δουν μείωση των φόρων από 1η Ιουλίου – Περιορισμένα τα χρήματα για κοινωνικό μέρισμα

Σκυλακάκης: Οι μισθωτοί θα δουν μείωση των φόρων από 1η Ιουλίου – Περιορισμένα τα χρήματα για κοινωνικό μέρισμα
Αυτά που ήταν να δοθούν τέλος του χρόνου, δόθηκαν το Μάιο είπε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής
Την θέση πως οι μισθωτοί θα δουν μείωση των φόρων από 1η Ιουλίου διατύπωσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος αναφερόμενος για τον προϋπολογισμό του 2020, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, είπε ότι «θα έρθει και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και το 2020».
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σκυλακάκης είπε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός θέλει, κατά κύριο λόγο να επανεκτιμήσεις την οικονομία».
«Το κλειδί είναι να πάμε σε υψηλότερη ανάπτυξη.
Κάνουμε θυσία για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη» είπε ο υφυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το ποσό από το πρωτογενές πλεόνασμα και τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος, είπε ότι πρόκειται για 436 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα πρέπει να εξασφαλιστεί «μαξιλάρι» 200 εκατομμυρίων, καθώς και να ικανοποιηθούν τα ποσά για τις ΥΚΩ της ΔΕΗ.
Όπως είπε, το ποσό που θα διατεθεί για το μέρισμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, όχι όμως προτού μετρηθούν, μεταξύ άλλων και τα έσοδα του Νοεμβρίου.
«Τα χρήματα είναι περιορισμένα, αν προκύψουν όμως, με χαρά θα δοθούν.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είναι μόνιμο μέτρο.
Αν υπάρχουν χρήματα θα δοθούν» υπογράμμισε ο κ.Σκυλακάκης, ο οποίος αναφερόμενος στην «13η σύνταξη», είπε ότι «αυτά που ήταν να δοθούν τέλος του χρόνου, δόθηκαν το Μάιο».
Σχετικά με το αν θα χορηγηθεί και το 2020 η 13η σύνταξη, ο Θ.Σκυλακάκης είπε πως, «υπάρχει στον προϋπολογισμό το σχετικό κονδύλι, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα χρησιμοποιηθεί», σημειώνοντας πως «έχουμε μπροστά μας και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».
«Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πόσα είναι τα χρήματα που προβλέπονται για τα αναδρομικά» ανέφερε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα επίδομα που να κόβεται».
Αναφερόμενος στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ο κ.Σκυλακάκης είπε ότι πέρυσι το σχετικό κονδύλι ήταν 640 εκατ. ενώ φέτος είναι 850 εκατομμύρια ευρώ.
«Θα υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων» υποστήριξε ενώ σχετικά με το κονδύλι που διατίθεται για το σύνολο των επιδομάτων, τόνισε ότι «στον  προϋπολογισμό του 2019 προβλέπονταν 2,20 δισ. και αυτόν το χρόνο είναι 3 δισ. ευρώ», ενώ προειδοποίησε ότι, «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, για να μπορούμε να βοηθούμε αυτούς που έχουν ανάγκη».
Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, ο υφυπουργός τόνισε ότι για τη διάθεσή του θα πρέπει να έχει γίνει η αίτηση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και η αγορά του πετρελαίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, ημερομηνία καταληκτική και για την καταβολή του επιδόματος
«Πριν για να πάρεις την επιδότηση, έπρεπε να πάρεις όλη την ποσότητα.
Έτσι, αυτοί που ήθελαν να πάρουν μικρότερη ποσότητα, δεν έπαιρναν επίδομα» τόνισε ο κ.Σκυλακάκης, ο οποίος ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση παράτασης για το επίδομα θέρμανσης, εμφανίστηκε αρνητικός.
Στο ερώτημα για το εάν θα συμπεριληφθούν στη χορήγηση όσοι είχαν βάλει πετρέλαιο πριν από τη δημοσίευση του ΦΕΚ, είπε ότι «αν δεν το καλύπτουμε, πρέπει να το καλύψουμε».
«Το κλειδί είναι ότι μπορούν να πάρουν πετρέλαιο στο διπλάσιο του επιδόματος», επανέλαβε ο υφυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το αν θα χορηγηθεί και το 2020 το επίδομα θέρμανσης, απάντησε πως «στο προϋπολογισμό του 2020 δεν προβλέπεται κονδύλι».
«Όποιος βάλει μέχρι το τέλος το Δεκέμβρη του 2019, θα το πάρει», τόνισε ο κ.Σκυλακάκης.
Όσο αφορά στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος, είπε πως θα είναι το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό και από αυτό θα αφαιρούνται η εισφορά αλληλεγγύης και η διατροφή.
Σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί ο ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές περιοχές, απάντησε πως «είναι νωρίς για να δούμε πώς θα γίνει το μέτρο», εξέφρασε ωστόσο τη βούληση της κυβέρνησης, «να υπολογίζεται η πραγματική αξία σπιτιών σε αγροτικές περιοχές».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS