Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall Street - Επανήλθαν οι ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,39% ο Dow Jones

tags :
Ήπια άνοδος στη Wall Street - Επανήλθαν οι ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,39% ο Dow Jones
Οι επενδυτές αναμένουν απτές αποδείξεις για το κατά πόσο ΗΠΑ και Κίνα είναι, όντως, κοντά σε συμφωνία για εμπορικά θέματα
Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στη σημερινή (22/11/2019) συνεδρίαση, μετά από δήλωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν συμφωνία για το εμπόριο.
Όπως δήλωσε ο Trump στο Fox News «οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να φθάσουν σε συμφωνία.
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να συμβεί».
Πάντως φρόντισε να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ δεν βιάζονται, καθώς η παράταση της αβεβαιότητας δρα υπέρ και όχι κατά τους.
Στο παραπάνω πλαίσιο ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,39% στις 27.873 μονάδες, με τον S&P 500 να σημείωσε κέρδη 0,18% στις 3.109 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +0,16% υψηλότερα στο επίπεδο των 8.519 μονάδων.
Image
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Ο Trump «βλέπει» λήξη εμπορικού πολέμου: Η συμφωνία με την Κίνα είναι πολύ κοντά

Για επικείμενη συμφωνία με την Κίνα κάνει λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, στρώνοντας το έδαφος για λήξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
«Η συμφωνία με την Κίνα είναι πολύ κοντά» δήλωσε ο Trump στο Fox και συμπλήρωσε «το βασικό είναι ότι έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας».
Στη συνέχεια όμως, ο Trump, κατά την προσφιλή του τακτική, θόλωσε λίγο τα... νερά τονίζοντας ότι δεν βιάζεται.
«Και οι δύο πλευρές θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Δεν είμαι ανυπόμονος για να κλείσω συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ κερδίζουν από τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λεγόμενη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και ο Trump ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα ότι οι δύο υπερδυνάμεις έχουν καταλήξει σε «μια πολύ σημαντική συμφωνία της Φάσης 1».
Αναφερόμενος στη δήλωση του Κινέζου προέδρου ότι το Πεκίνο θέλει μια συμφωνία που να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβαρμό και την ισότητα, ο Trump απάντησε «δεν μου αρέσει η λέξη "ισότητα" που χρησιμοποίησε».
Παράλληλα, ο Trump ισχυρίστηκε ότι «χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν σκοτωθεί στο Χονγκ Κονγκ» εάν δεν ήταν ο ίδιος, διότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δεν θα ήθελε να καταστρέψει τις εμπορικές συνομιλίες.
«Αν δεν ήμουν εγώ, το Χονγκ Κονγκ θα είχε καταστραφεί σε 14 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε δείξει αλληλεγγύη στο Χονγκ Κονγκ, αλλά δείχνουμε αλληλεγγύη με τον πρόεδρο Xi» δήλωσε ο Trump.

Xi Jinping: Δεν φοβόμαστε τον εμπορικό πόλεμο

Των δηλώσεων Trump είχε προηγηθεί ο Κινέζος πρόεδρος, ο οποίος διεμήνυσε ότι το Πεκίνο δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο Xi Jinping υποστήριξε πως η κινεζική οικονομία έχει πολλά περιθώρια ελιγμών και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η μακροπρόθεσμη τάση βελτίωσης της.
Παράλληλα ο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην πορεία ανάπτυξης της Κίνας ενώ αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.
«Δεν αρχίσαμε εμείς τον εμπορικό πόλεμο.
Δεν τον φοβόμαστε και δεν θα δειλιάσουμε σε μια τέτοια μάχη» είπε ο Κινέζος πρόεδρος στέλνοντας σαφές μήνυμα στην αμερικανική πλευρά σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για το εμπόριο.
Ωστόσο, διεμήνυσε πως η Κίνα θέλει να εργαστεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο εμπόριο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας, επισημαίνοντας πάντως πως όπου χρειαστεί η Κίνα θα αντισταθεί.
Όπως είπε, όμως, και οι δύο πλευρές εργάζονται ενεργά στην προσπάθεια να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

Σε θετική πορεία οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη σημείωσαν σήμερα Παρασκευή (22/11) οι ευρωαγορές, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης τα οποία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά +0,44% στις 403,97 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη εμφάνισε κέρδη +0,20% στις 13.163,88 μονάδες.
Image
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο είχε άνοδο της τάξεως του +1,22% στις 7.326,90 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά +0,2% στις 5.893,13 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε στο +0,44% και τις 9.254,90 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε -0,03% στις 23.272,50 μονάδες.
Image
Οι αναφορές ότι το Πεκίνο προσκάλεσε την αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία στην Κίνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετρίασε τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον της πρώτης φάσης στην εμπορική συμφωνία.
Παράλληλα, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου τόνισε ότι η πορεία των εμπορικών συνομιλιών δε βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κύριες ανησυχίες τους.
Image
Οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε στασιμότητα, λίγες εβδομάδες πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και η Ουάσιγκτον αναμένεται να θέσει σε ισχύ τους νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε τα τελικά στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα οποία η χώρα απέφυγε οριακά την τεχνική ύφεση.
Image
Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αυξήθηκε κατά +0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +0,5%.
Οι εξαγωγές της Γερμανίας σημείωσαν άνοδο +1% για το ίδιο διάστημα, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν +0,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι καταναλωτικές και οι κυβερνητικές δαπάνες είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ.
Image
Όσον αφορά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων για τον Νοέμβριο του 2019, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 49,2 μονάδες, έναντι 48,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, παρά την άνοδο που σημειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης παραμένει κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Η οικονομική δραστηριότητα που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε πτώση στις 51,3 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, έναντι 51,6 μονάδων τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 43,8 μονάδες, έναντι 42,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Αντίθετα, ο σύνθετος δείκτης PMI που σχετίζεται με την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 50,3 μονάδες για τον ίδιο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαηλότερο επίπεδο για το σύνολο του τρέχοντος έτους.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε με τον τρίτο ασθενέσθερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, ενώ αντίθετα ο υποδείκτης που αφορά τις προοπτικές των επιχειρήσεων σκαρφάλωσε σε υψηλά πέντε μηνών.
Image
Όσον αφορά τον μεταποιητικό κλάδο, ο δείκτης PMI κατέγραψε επιτάχυνση στις 46,6 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του κλάδου υπηρεσιών σημείωσε επιβράδυνση στις 51,5 μονάδες, έναντι 52,2 μονάδων τον Οκτώβριο.
Στη Βρετανία, ο σύνθετος δείκτης PMI που αφορά τον Νοέμβριο του 2019 διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες, έναντι 50 μονάδων τον Οκτώβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος στις 50,2 μονάδες.
Ο δείκτης που σχετίζεται με τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, και συγκεκριμένα στις 48,3 μονάδες, έναντι 49,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 48,9 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε επίσης κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, και συγκεκριμέν στις 48,6 μονάδες, έναντι 50 μονάδων τον Οκτώβριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί επιτάχυνση στις 50,1 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (22/11) οι αγορές της Ασίας, μετά τις ήπιες απώλειες που σημειώθηκαν στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,32% στις 23.112,88 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Z Holdings και Nintendo υποχώρησαν κατά αμφότερες κατά -3,51%, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα, ο οποίος έκλεισε στο +0,26% και τις 2.101,96 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,34% στις 26.557,50 μονάδες, με τη μετοχή της CNOOC να ενισχύεται κατά +1,54%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 11.566,80 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,63% στις 2.885,29 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,51% και τις 9.626,90 μονάδες.
«Η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου για τους δασμούς εξακολουθεί να επηρεάζει τις αγορές», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Prudential Financial, Quincy Krosby, προσθέτοντας ότι «η αγορά πρέπει να αισθανθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Stifel, Barry Bannister, επεσήμανε ότι «δεν επιθυμούμε να δούμε δασμούς στα καταναλωτικά αγαθά, οι οποίοι μεταφέρονται απευθείας στις λιανικές πωλήσεις, επειδή αποτελούν το τελευταίο σκέλος στο οποίο βρίσκεται η οικονομία αυτή τη στιγμή».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, οι αγορές θα καταγράψουν περαιτέρω απώλειες, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος μίας μεγαλύτερης ύφεσης δεν έχει εξαφανιστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης