Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Φουντώνουν τα σενάρια για την επιλογή Μητσοτάκη - Οι επικρατέστεροι

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Φουντώνουν τα σενάρια για την επιλογή Μητσοτάκη - Οι επικρατέστεροι
Σημαντική μερίδα των βουλευτών της ΝΔ τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά
Φουντώνουν, εκ νέου, τα σενάρια για το πρόσωπο το οποίο θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, με δεδομένο ότι η θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020, ενώ ταυτόχρονα έχει υπάρξει πλήρης αποδέσμευση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής.
Τα ονόματα που βρίσκονται στο προσκήνιο για τον διάδοχο Παυλόπουλου είναι αρκετά, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας των Γιορτών των Χριστουγέννων, όπως έχει, άλλωστε, δηλώσει ο ίδιος.
Με δεδομένο ότι μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους και ταυτόχρονα δεν υπάρχει, πια, ο κίνδυνος διάλυσης της Βουλής και η πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευχέρεια να προτείνει ένα πρόσωπο της απόλυτης αρεσκείας του, το οποίο, φυσικά, θα είναι κοινής αποδοχής και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Τα πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί περιλαμβάνουν τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας βλέπουν με καλό μάτι ακόμη και στο να διατηρήσει το αξίωμα ο κ. Παυλόπουλος.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν μεταξύ αυτών που δεν ψήφισαν υπέρ του κ. Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν τον είχε προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ισχυρή στήριξη στη ΝΔ για Σαμαρά

Εντονη είναι η τάση εντός της ΝΔ υπερ της  της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά, με μία σειρά στελεχών, τις τελευταίες ημέρες να τοποθετούνται δημοσίως, όπως ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης  «για μένα, ο καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Αντώνης Σαμαράς», ο Κώστας Καραγκούνης και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Μάκης Βορίδης.
Στο κάδρο, όμως, έχουν υπάρξει και ορισμένες γυναίκες, όπως οι κυρίες Μαρία Δαμανάκη, Άννα Διαμαντοπούλου, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου αλλά και η πρώτη πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια «παίζουν» καθώς τελευταία διακινείται το σενάριο της σύγκλισης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα από μια «ψυχρή» περίοδο. Δεν θα απέκλειε κανείς δηλαδή η ΝΔ να προτείνει τον νυν Πρόεδρο για ανανέωση της θητείας του ώστε να σηματοδοτήσει μια ευρύτερη σύγκλιση διότι θα τον ψήφιζε και ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα έχαιρε ευρύτερης αποδοχής.
Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης θα έκλεινε ένα μέτωπο στο εσωτερικό του κόμματος, αυτό με τους καραμανλικούς, αν και θα υπήρχε δυσαρέσκεια από τους Σαμαρικούς σε περίπτωση που δεν προταθεί ο κ. Σαμαράς και επιλεγεί ο κ. Παυλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης