Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης: Κατάθεση του νέου ασφαλιστικού τον Ιανουάριο του 2020 - Το νέο σύστημα εισφορών για τους 1,4 εκατ. μη μισθωτούς

Βρούτσης: Κατάθεση του νέου ασφαλιστικού τον Ιανουάριο του 2020 -  Το νέο σύστημα εισφορών για τους 1,4 εκατ. μη μισθωτούς
Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ίδια παραμένει η εθνική σύνταξη,  σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση
Tο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2020, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στον ΣΚΑΪ  ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα αναδρομικά των συνταξιούχων, τόνισε πως μακροχρόνια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι όλες οι συντάξεις να εκδίδονται ηλεκτρονικά, ενώ παρουσίασε αναλυτικά το νέο ασφαλιστικό αλλά και το νέο σύστημα εισφορών για τους 1,4 εκατ. μη μισθωτούς.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το skai.gr, ο κ. Βρούτσης παρουσίασε αναλυτικά τα ποσά για την κάθε μια από τις επτά κατηγορίες επαγγελματιών.
Οι νέες εισφορές:
Έως 5 έτη: 126 ευρώ
Α επίπεδο: 210 ευρώ
Β επίπεδο: 252 ευρώ
Γ επίπεδο: 302 ευρώ
Δ επίπεδο: 363 ευρώ
Ε επίπεδο: 435 ευρώ
ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ
Για το νέο ασφαλιστικό και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι ένας ασφαλισμένος που εργάζεται ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση,  όπως και τώρα, όμως θα λάβει μεγαλύτερη σύνταξη.
«Εννοείται (πως θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη).
Εδώ μπαίνουμε σε άλλο περιβάλλον, ανταποδοτικότητας.
Μιας δίκαιης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, που όποιος βάζει στον κουμπαρά του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, θα ανταμείβεται, και πολλά περισσότερα στο τέλος του εργασιακού του βίου», ανέφερε ο κ. Βρούτσης, όπως μεταδίδει το skai.gr.
Σε ό,τι αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, επεσήμανε ότι στις αρχές κάθε νέου έτους ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και εφόσον το επιθυμεί να το αλλάζει, αφού θα πρόκειται για ένα απόλυτα ελεύθερο σύστημα.

Περί αναδρομικών

Τα μόνα αναδρομικά που αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα ότι θα λάβουν οι συνταξιούχοι, «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4/10/2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, και όσον αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ», είπε ο υπουργός.
Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης κληθείς να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει γρηγορότερα την συγκεκριμένη διάταξη για την καταβολή τους, ανέφερε ότι ένας ασφαλιστικός νόμος δεν είναι όπως οι άλλοι, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος και αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.
Ξεκαθάρισε πως όλοι στην κυβέρνηση έχουμε δεσμευτεί ότι «τα χρήματα θα επιστραφούν, πάντα συνδυαστικά με την δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας», καθώς δεν υπάρχουν λεφτά «μαζεμένα σε κάποιο συρτάρι και λέμε ‘’α τι ωραία θα τα μοιράσουμε’’».
"Είμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων και ότι «παραμένει ίδια» η εθνική σύνταξη.
Αναφορικά με τους μακροχρόνιους κυβερνητικούς στόχους, ο κ. Βορύτσης ανέφερε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι συντάξεις.
Όπως είπε, «κάποια στιγμή να φτάσουμε όλες οι συντάξεις να δίνονται ψηφιακά, είτε λέγεται εφάπαξ, είτε λέγεται επικουρική, είτε κύρια σύνταξη».
Υπογράμμισε ότι θα γίνει αυτή η προσπάθεια , λέγοντας πως «ξεκινάμε με την κύρια σύνταξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης